XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: U subotu gađanje u jubilarnu metu povodom 125 godina Streljačkog saveza Srbije

BEOGRAD, 21. septembar (Info centar).- Streljački savez Srbije organizovaće u subotu 22. septembra na strelištu na Carevoj Ćupriji revijalao gađanje u jubilarnu metu povodom obeležavanja 125 - godišnjice od osnivanja Saveza streljačkoh družina 1887.

Takmičnje počinje u 10 časova i gađaće se vojničkom puškom, vojničkim i pištoljem a zatim malokalibarskom puškom jednim metkom u jubilarnu metu koja je urađena na drvetu sa motivom strelišta i rad je akademskog slikara. Očekuje se dolazak velikog broja uglednih zvanica jer je Streljački savez Srbije, koji je ove godine sa ponosom u zlatnu knjigu uspeha upisao još dve olimpijske medalje -srebro Ivane Maksimović i bronzu Andrije Zlatića i time popravio ukupan bilans na 12 (3 – 5 - 4) pozvao predstavnike Ministarstva omladine i sporta Srbije, OK Srbije, Sportskog saveza Srbije i drugih državnih i društveno sportskih organizacija i institucija. Svečani deo takmičenja počeće u 13 časova.

Streljački savez Srbije (Savez streljačkih družina Srbije) osnovan je 1887. Inicijativu su pokrenule streljačke družine kojih je u tom periodu bilo dosta u Srbiji i koje su organizovale veoma uspešna takmičenja. Osnivačka skuština saveza održana je u toku avgusta za vreme drugog Prvenstva Srbije („Zemljskog gađanja“) u Kragujevcu. Prvi prdsednik bio je general Milojko Lešjanin. Predsednik SS Srbije u godini jubileja je Obrad Stevanović.

Prvo streljačko takmičenje je održano 1851. na tek izgrađenom strelištu u Topčideru u Beogradu i prisustvovao je i srpski knez Aleksandar Karađorđević. Strelište je bilo otvoreno za građanstvo svake nedelje da bi se na taj način, oružje kao simbol slobode i nezavisnosti još više približilo narodu. Aktivnosti i organzaciju streljačkih takmičenja pomagala je i vojska.

Prva streljačka družina osnovana je 1865. pod imenom „Beogradska streljačka družina“. Gradske vlesti su međutim, tek15. jula 1866. odobrile Ustrojstvo (statut) kada je i zvanično počela da radi.

“Beogradska streljačka družina” organizovala je u avgustu 1886. “Prvo zemaljsko gađanje” (državno prvenstvo) i pobedio je generala Milojko Lešjanin.

Prve družine u Valjevu i Leskovu osnovane su 1880, a 1881. u Kragujevcu, Pirotu i Nišu.

Ministarstvo vojske je 1863. odlučilo da se „puške i municija mogu besplatno davati narodu“ čime je streljaštvo, pored sportskog i zabavnog karaktera zadovoljavalo i potrebe narodne odbrane. Ministarstvo odbrane je 1878. predložilo da se posebeno podstiče razvoj streljačkog sporta i to je i dovelo do još većeg omasovljenja i osnivanja družina. Veliku ulogu imao je major Šafarik koji je kao član Artiljerijskog komiteta napravio model rada streljačkih družina po uzoru na švajcarski sa posebnim naglaskom rada sa školskom decom u stvaranju streljačkih navika.

Prva seoska streljačka družina osnovana je 1888. u selu Grejač kod Aleksinca.

Prvu đačku streljačku družinu osnovao je 1891. u selu Sićevu kod Niša učitelj Jakov Popović. Prema statistici objavljenoj u Streljačkom glasniku, 1895. u Srbiji je bilo 25 gradskih i čak 90 seoskih družina.

Poseban „Zakon o pomaganju streljačkih i gimnastičkih družina i pet Kola jahača“ u Kraljevini Srbiji donet je 1892. i u mnogome je rešio finansijske probleme ovih društava. Već 1909. Streljački savaz Srbije učlanio se u Međunarodni streljački savez čime je ovaj moderni sport izašao iz okvira tadašnje Srtbije.

Prvi veći uspeh bio je 1911. kada su strelci Srbije učestvovali na međunarodnom takmičenju u Rimu. Srbija je 1911. imala 1.470 družina sa 60.00 članova (Švajcarska kao streljačka velesila imala je 3.850 družina, Nemačka 909, SAD 869. Austrougarska 460…).

Stariji sportovi od streljaštva su samo gimnastika i borenje jer je u Beogradu 1857. osnovano „Prvo srpsko društvo za gimnastiku i borenje“ Steve Todorovića i biciklizam pošto je „Prvo srpsko velisopedsko društvo“ osnovano u Beogradu 1884. Ljubitelji konjičkog sporta organizovali su se 1888. u „Prvo kolo jahača knez Mihailo“, a veslanja i plivanja 1896. („Prvo veslačko – plivačko društvo“).