XS
SM
MD
LG

Tamaš Farkaš isplivao najbržu trku u Srbiji

Tamaš Farkaš posle letošnje pobede na bečejskom maratonu - foto: V. Jankov

Državno prvenstvo u bazenu na 5.000 metara održano je minule subote u beogradskom SC "Košutnjak", gde su bečejski plivači zabeležili zapažene rezultate. Najuspešnijije bio naš najbolji dugoprugaš Tamaš Farkaš, koji nastupa za Maraton NT iz Bačke Topole u seniorskoj konkurenciji, a ostali su članovi bečejskog PK Swim Star u takmičili su se u juniorskoj kategoriji.

Reka Varga (2007. godište) bila je druga u svojim usrastu kod devojčica, Aleksandra Kobilarev (2006.) je osvjila treće mesto, kao i Stevan Nićin u istom uzrastu kod dečaka. Najzad, Marko Lončarski (2007.) bio je peti u juniorskoj kategoriji.

-  Zadovoljan sam kako sam isplivao, jer je takmičenje stiglo u vreme kada sam imao pauzu zbog božićnih i novogodišnjih praznika. Neki mediji su objavili da je isplivanih 55,54 minuta novi državni rekord, ali nije. Na državnomprvenstvu Mađarske 2019. godine u Bekeščabi plivao sam 5.000 metara u bazenu za 54,10 i to je priznato kao državni rekord, a vreme sa minulog državnog prvenstva u Beogradu je najbolje isplivano vreme u Srbiji, rekao nam je Tamaš Farkaš.

Poznato je da Tamaš Farkaš već duže vreme živi i trenira sa Gaborom Galertom u mađarskom gradu Segedinu, gde je završio fakultet i radi kao instruktor u tamošnjoj Školi plivanja, a nastupa za klub iz Bačke Topole. U tek započetoj godini čeka ga nekoliko renomiranih takmičenja.

-Zbog aktuelne epidemiološke situacije u poslednje dvegodine je sve manje takmičenja. Lane je trebalo da se održi Svetsko prvenstvo u Japanu, ali je odloženo. Prema najavama iz FINA, najverovatnije je da ni maja ove godine neće biti održano, pa se svi nadamo da će se, najzad, naredne godineodržati. Pod znakom pitanja je i Evropski šampionat u Rimu, koji je na programu u avgustu ove godine. Kako sada stvari stoje, u Beogradu će se 12. juna održati LEN kup na 10.000 metara. Naravno, biće još trka na otvorenim vodama, ali o njihovim rasporedima ću naknadno saznati, rekao nam je Tamaš Farkaš.