XS
SM
MD
LG

Ponos Zaječara: 211 medalja Ive Maletić

Iva Maletić - foto: gimza.edu.rs

Iva Maletić je učenica četvrtog razreda prirodno – matematičkog smera Gimnazije u Zaječaru. Atletikom se bavi duže od deset godina i do sada je ostvarila mnogobrojne uspehe, državne i međunarodne. Pre dve godine je nastupila na Evropskim mladim olimpijskim igrama na kojima je zauzela 15. mesto u svojoj disciplini – srednje i duge pruge, 800 m. Iste godine je predstavljala našu školu na Školskom državnom prvenstvu i osvojila je prvu nagradu i devetu zlatnu medalju po redu. Dva najznačajnija međunarodna uspeha u karijeri Iva Maletić je ostvarila na Balkanskom prvenstvu – na 800 m zlatnu, a u štafeti 4 h 400 m bronzanu medalju. Do ove školske godine osvojila je 7 srebrnih i 4 bronzane medalje u trkama na 800 i 1500 m. Uspela je da ostvari i normu za Svetsko prvenstvo u Keniji. U trci na 1500 m u Istanbulu osvojila je drugu nagradu. Iva Maletić je do sada osvojila 211 medalja.

Sa koliko godina si počela da se baviš atletikom? Da li je to bilo rekreativno i da li si zamišljala da ćeš postići ovoliki uspeh?
- Atletikom sam počela da se bavim sa 7 godina. U početku, prvih nekoliko godina, nisam ni zamišljala da ću se takmičiti za reprezentaciju Srbije, kao ni da ću postići ove uspehe koje sam do sada postigla jer sam atletikom počela rekreativno da se bavim.

Da li uspeh podrazumeva odricanja i koja?
Naravno da uspeh podrazumeva neka odricanja. Odricanja se razlikuju iz dana u dan, ali u najvećoj meri se odričem kasnih izlazaka, čestih žurki i uopšteno od druženja.

Kako si zadovoljna svojom trenutnom formom i koji su ti planovi za budućnost?
- Moji planovi za budućnost su da uđem u seniorsku reprezentaciju Srbije, da postanem njen stalni član i da plasmanima sa manjih takmičenja uspem da odem na ono najveće za jednog sportistu – Olimpijske igre. Što se tiče forme, trenutno sam u pripremnom periodu tako da sam sve zadovoljnija.

Da li imaš neki ritual pre trke?
- Zanimljivo pitanje. Imam dve navike koje su mi možda čak prešle u ritual. Pred svaku trku imam običaj da prevežem i zategnem pertle, bez obzira da li su već dobro uvezane ili ne. Drugi jeste to da kada zategnem pertle obavezno istegnem i iskrckam vrat.

Koliko je teško uskladiti obaveze u školi sa trenizmima i pripremama?
- U prvoj i drugoj godini dok nisam upoznala profesore i njihov način rada, nije bilo lako. Ne kažem da je bilo nedostižno, nego da je bilo kao i na svakom početku – teže. Sada sam se navikla na sve i uhvatila sam neki ritam da postignem sve na vreme i u roku.

Imaš li uzore?
- Kao i svaki čovek (dete, sportista) i ja imam uzor. Tokom odrastanja moji uzori su se menjali, od moje tadašnje konkurencije do poznatih svetskih atletičara i atletičarki, tenisera (Novak Đoković) pa sve do mog današnjeg, možda, i najznačajnijeg i najuticajnijeg uzora – Dragana Zdravkovića (našeg Evropskog prvaka na 3 000 m u dvorani). Dragana Zdravkovića poznajem lično i baš zbog toga mi i jeste najznačajniji uzor.

Kada i kako si prvi put otkrila svoju ljubav prema atletici?
- Svoju ljubav prema atletici otkrila sam nekoliko godina nakon početka treniranja, ne sećam se tačno kada i kako, ali mogu da vam kažem kako me je atletika privukla. Na krosu RTS-a 2010. godine stigla sam četvrta bez ikakvog treninga. Nekoliko meseci nakon zime, mama me je odvela na moj prvi trening i od tada me atletika osvaja, sve do danas.

Na koji uspeh si najviše ponosna?
- Puno mi znači moja zlatna Balkanska medalja na 800m, kao i 15. mesto na EYOF-u (Evropske mlade olimpijske igre), dok sam najponosnija na svoje dobro istrčane trke na kojima sam, osim dobrog plasmana, istrčala i lični rekord. Takođe sam ponosna na sve moje državne i internacionalne medalje i uspehe uopšteno.

Koji su najteži trenuci?
- Najteži trenuci su oni kada samopouzdanje padne, kada motivacija nije na nivou na kom treba da bude, kada si spreman za neku trku i očekivao više od sebe dok na kraju nisi ostvario to za šta si bio spreman ili za šta si se spremao mesecima unazad. Takođe je teško i to kada niko ne veruje u tebe i ako ti veruješ u suprotno, ali najslađe je kada takvim ljudima potvrdiš suprotno od onog što očekuju od tebe.

Izvor: gimza.edu.rs