XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Nedelja svetskih izazova za srpske klubove

BEOGRAD, 1. oktobar (Info centar).- Sedam srpskih klubova biće naredne sedmice na velikim međunarodnim izazovima u tri kupa – Sveskom kupu, Kupu Evrope i Kupu NBC federecaije koji se igraju od 2. do 6. oktobra.

U Svetskom kupu (Kup šampiona) u Augzburgu u Nemačkoj igraće srpski prvaci, u muškoj konkurenciji Beograd „Poštanska štedionica“ a u ženskoj Pionir iz Subotice. Prijavljeno je 11 ženskih i 14 muških ekipa. Beograd se izuzetno pojačao, sa omladinskim reprezentativcem Simijonovićem i povratnikom Šokcem, četa trenera Vojka Pavlovića sa mnogo optimizma dočekuje okršaje u Augzburgu. Prošle godine bili su peti.

Pionir je lane bio četvrti, ali sada je jači za sjajnu reprezentativku Zoricu Barać i ponovo je cilj Subotičanki plasman među četiri najbolja tima i borba za medalje. Prošle godine kod žena pobedila je Viktorija iz Bamberga (Nemačka) i braniće titulu, ispred Lenteksa (Celje) i Zagreba. Kod muškaraca titulu će braniti nemački Rot Vajs, Zadar je lane bio drugi a slovački Sport iz Podbrezove sa našim Ćalićem, Zavarkom i trenerom Ponjavićem – treći.

U Kupu Evrope u Banji Junaković kod Apatina srpski predstavnici biće vicešampioni Senta Visa prom (muškarci) i Jedinstvo iz Novog Bečeja (žene). Prijavljeno je 15 muških i deset ženskih timova. Prošle godine u Bozenu pobedio je kod žena mađarski Ferencvaroš i u Apatinu će braniti titulu. Nemački Lidolšajm je bio drugi, a Post Beč treći. Prošlogodišnji pobednik u muškoj konkurenciji Segedin sa srpskim internacionalcima Selom i Ernješijem igraće ove godine u Svetskom kupu. Lane je drugi bio hrvatski Zaprešić koji će igrati u Banjaluci u Kupu NBC federacije, a treći rumunski Kluž koji je ove godine na Svetskom kupu.

- Ovo je još jedna prilika da se Apatin i Banja Junaković predstave Evropi u nalepšem svetlu – kaće pred start Kupa Evrope delegat Međunarodne kuglaške federacije FIK NBC, predsednik KSS Srbije i potpredsednik FIK NBC Uroš Dragojlović.- Zahvaljujem se u ime FIK NBC Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Opštini Apatin, Sportskom savezu Apatina i Banji Junaković, ali pre svih predsedniku SO Apatin dr Živoradu Smiljaniću na podršci kuglaškim radnicima predvođenim direktorom takmičenja Dušankom Popović, u organizaciji ovog uglednog kupa sa tradicijom od četvrt veka.

Kup NBC federaciji koji je najmasovniji jer mogu da igraju po dve ekipe iz jedne zemlje, pobednici nacionalnih kupova i trećeplasirane timovi liga, odigraće se u Banjaluci i u muškoj konkurenciji Srbiju će predstavljati Crvena zvezda BN Bos i Partizan a u ženskoj samo EDB (Beograd) je je Džambo invest iz Novog Sada (ranije Ada kompjuters) odustao od takmičenja. Prijavljeno je 12 ženskih i 23 muška kluba. Kuglašice hrvatske Istre braniće titulu, prošle godine je drugi bio BBSV Beč a treći nemački Pirmasens. Kod muškaraca, lane je slavio osiječki Konikom koji je ove sezone u Svetskom kupu, ispred Grmoščice (Zagreb) i mađarskog Solnoka.

Svi kupovi su kvalifikacioni i za plasman u Ligu šampiona. Prilikom prijave, klubovi su dali i saglasnost da će, ukoliko se izbore, učestvovati u ovom prestižnom takmičenju. Na žalost oseća se besparica, učešće u Ligi šampiona prihvatili samo Beograd, Pionir i Partizan!

Uspesi srpskih klubova u međunarodnim kupovima

U Svetskom kupu, u muškoj konkurenciji Kordun Dunav osiguranje iz Kljajićeva bio je treći 1997. u Augzburgu, a ovaj podvig ponovio je i sjajni tim Beograda „Poštanske štedionice“ 2009. u Budimpešti. Ženska ekipa subotičkog Pionira je 2010. bila treća, a 2008. četvrta. Četvrgto mesto osvojio je Pionir i prošle godine u Augzburgu.

U Evropskom kupu, srpsko kuglanje imalo je mnogo uspeha: 2000. u Skoplju ženska ekipa novobečejskog Jedinstva osvojila je prvo mesto, muški tim Metalca iz Gornjeg Milanovca bio je drugi 2002. u Prerovu i treći u Osijeku 2003, ženski tim Pionira bio je 1997. u Hunedoari treći, dok su kuglaši Niš puta 2009. u Skoplju takođe zauzeli treće mesto. Muška selekcija Crvene zvezde je bila četvrta 1998. u Klagenfurtu, baš kao i ženska ekipa Pionira 2005. u Koblahu....

U Kupu NBC federacije, ženska ekipa SPC Vojvodine je 2005. u Novom Sadu bila druga, baš kao i muški tim Beograd „Poštanska štedionica“ 2007. u Augzburgu. Muški tim Jedinstva iz Novog Bečeja je 2002. u prvom Kupu NBC u Škopauu u Nemačkoj zauzeo treće mesto.