XS
SM
MD
LG

Najmanje je Ragnik kriv

Foto: Manchester United

Fudbal se može pratiti na više načina. Možete ga pratiti laički i bez ulaska u neke detalje a možete ući u detaljne analize. U zavisnosti od toga kako posmatrate i pratite fudbal, tako ćete i izvući zaključke.

Ako gledamo laički, onda o Mančester Junajtedu možemo izvući sledeće zaključke. Otišao je Ole, došao Ragnik a stvari se nisu promijenile. I dalje kiksevi i dalje loši rezultati. Laički gledano, reklo bi se da nije problem ni bio u treneru.

Međutim, fudbal odavno nije sport koji se može laički pratiti a da se izvuku ozbiljni zaključci.

Ralf Ragnik je radio sjajan posao kroz karijeru. Sa Šalkeom je igrao polufinale u Ligi šampiona. Bilo je to u sezoni 10/11 kada su za Šalke između ostalih igrali i Nojer te Raul. Takođe, Ragnik je bio kreator onog fenomenalnog Hofenhajma. Vjerovatno se sjećate ekipe sa Dembom Ba, SeadomSalihovićem i Vedadom Ibiševićem koji je bio prvi strijelac lige do strašne povrede u poslednjem kolu jesenjeg dijela. Bili su prvi u tom trenutku ali bez Ibiševića nisu mogli održati nivo igara iz prvog dijela sezone.

Poslednji pravi Ragnikov rad vezan je za Red Bul grupaciju. Uveo je Lajpcig u ligu ali i uspostavio je neke stvari što se tiče samog sistema kako u Salzburgu tako i u Lajpcigu. On je vjerovatno i najzaslužniji zašto Red Bul ima tako fenomenalan sistem koji stalno izbacuje nove trenere ali i dosta talentovanih igrača.

Nakon odlaska Olea, Ragnik je došao u Junajted. Mnogi su očekivali odmah dosta ali svi koji su očekivali odmah nešto od Ragnika, nisu zapravo dobro upućeni u njegov rad.

Ragnik nije možda klasa kao što su Pep ili Klop. Međutim, i on kao i oni treba vremena da uspostavi svoju filozofiju. On je trener kji je faktički patentirao ''gegenpresnig'' na kojem je Klop napravio pa većinu svojih rezultata. Najveća prednost takve igre jeste da vam ekipa brzo osvaja loptu nakon što izgubi posjed i što stalno vrše nenormalan pritisak na rivale.

Trenutna ekipa Junajteda nije sposobna igrati onako kako Ragnik voli. Ljudi moraju shvatiti tu par stvari. Ragnik nije nikoga doveo. Ovo je bukvalno Oleova ekipa, odnosno ekipa koju je Ole tri godine gradio. Ta ekipa ne može odgovoriti zahtevima Ragnika u punoj mjeri.

Oni igraju dio meča kako bi Ragnik htio i kada igraju tako, u tom dijelu meča jesu odlični. Međutm, problem je što nemaju dovoljno snage da do kraja isprate sve njegove zahtjeve. Ima tu i posljedia toga što Ragnik nije prošao ni jedne pripreme sa ekipom pa je samim tim teško igračima da tako lako prihvate sve njegove ideje na pravi način.

Dakle, da bi mogli ocjenjivati Ragnika, morali bi prvo vidjeti koliko će prostora dobiti. Ukoliko ga Junajted želi zaržati samo do kraja sezone, onda sigurno ništa od njega dobiti neće. Međutim, ako bi bili strpljivi, onda bi mogli dobiti dosta.

Ali za sve to, trebaće im dosta promjena. Ukoliko žele igrati kako Ragnik želi, moraće dovesti druge igrače. U ovoj ekipi je dosta igrača labilne koncentracije a igra kakvu forsira Ragnik zahtjeva izuzetnu koncentraciju. Sada se vidi da im fali upravo koncentracije jer prave previše jeftinih grešaka.

Protiv Sautemptona se to dobro vidjelo. Pa bar polovinu prilika, Sautempton je napravio isključivo na greške Junajteda pogotovo u veznom redu. Pogotovo djeluje da se Pogba i Megvajer ne mogu uklopiti na pravi način u ideje Ragnika. Megvajeru fali kvaliteta a Pogbi koncentracije.

Do kraja susreta, Junajtedu je faktički jedini pravi cilj ulazak u TOP4 odnosno Ligu šampiona. Iz ove perspektive djeluje da će se namučiti oko ulaska u LŠ. Ali i da ne uđu, to neće biti neuspjeh Ragnika.

Jer loše igre Junajteda su najmanje krivica Ragnika......