XS
SM
MD
LG

Šahovska partija u kojoj je Poketino nadmudrio Anćelotija

Foto: Uefa Champions League

Nakon dva mjeseca pauze nastavljena je Liga šampiona. Već na startu nokaut faze, mogli smo vidjeti prvi čin dvomeča koji je vjerovatno i derbi čitave osmine finala. Naime, Pariz je savladao Real sa 1-0.

Od samoga starta moglo se vidjeti za koje su se filozofije opredijelili treneri. U suštini, i jedni i drugi su izveli očekivane postave i izveli najbolje što imaju trenutno. Jeste Parizu Nejmar krenuo sa klupe ali on trenutno i nije spreman za svih 90 minuta. Formacije i jednih i drugih bez iznenađenja ali ipak različiti pristupi.

Anćeloti je znao da nije pametno ući u trku sa Parizom jer nema baš sa čime da im parira. Odlučio je umrtviti ritam meča tako što će postaviti veoma usko defanzivne linije. U prvih 20 minuta Real skoro da nije prešao centar. Branili su se u formaciji 4-5-1 koja je na momente prelazila i u 4-1-41 ali i 4-4-2. Benzema je stajao najviše ali je dobar dio starta meča i on proveo na svojoj polovini. 

Sa druge strane Pariz je bio taj koji je želio napasti. Međutim, Poketino nije htio napasti pod svaku cijenu i nije u ranoj fazi meča htio mnogo rizikovati. Međutim, koristio je očite prednosti koje njegov tim ima i koje je očito sjajno prepoznao u pripremi meča.

Pariz ima veoma moćnu lijevu stranu. O Mbapeu je suvišno bilo šta pričati ali tu je Tijago Mendeš. Mendeš je našim ljubiteljima fudbala poznat najviše iz čuvene lisabonske noći kad je Piksijeva mašinerija bacila na koljena Portugal. U tom susretu Mendeš je izgledao na momente tragikomično ali to ne treba da vas zavara. Mendeš je zapravo fantastičan fudbaler.

On i Mbape se sjajno nadopunjuju i maksimalno su koristili prednost na lijevoj napadačkoj strani. Dani Karvahal je prečesto ostajao sam. U igri 1 na 1 redovno je gubio duele i od Mbapea ali i od Mendeša. To što je ostajao 1 na 1 sa rivalima je posljedica dvije stvari. Jedna koja je i najzaslužnija za to je izolacija koju je Pariz radio konstantno na lijevoj strani. Druga, nedovoljno dobra rotacija i pomoć saigrača. Militao je par puta uspio pripomoći Karvahalu ali je često Španac ostajao sam.

Real napadački nije pokazao mnogo u prvom poluvremenu. Probali su par puta igrati u tranziciji. Došli bi brzo sa dosta igrača naprijed ali nisu mnogo opasni bili po gol rivala. Možda najbolji period Reala u prvom poluvremenu bilo je poslednjih pet minuta ali nisu napravili ništa posebno. 

U nastavku se nije ništa promijenilo. Ponovo je Pariz radio Realu probleme na isti način dok Real nije imao rješenja kako da se izbori sa Mbapeom. Kruna Karvahalove noćne more u ovom meču desila se u 60. minuti kada je skrivio jedanesterac. Međutim, Kurtoa ga je spasio jer je odbranio jedanesterac Mesiju.

I jedan i drugi trener pokušali su izmjenama uraditi nešto. Ključna izmjena za tok samog meča bila je kada je Poketino izveo Di Mariju a uveo Nejmara. Od tog trenutka pa do kraja meča, Pariz je bio izuzetno opasan. Do ulaska Nejmara, Pariz nije mnogo koristio desnu napadačku stranu ali od ulaska Brazilca i to se promijenilo. Čak je u jednom napadu Mbape prešao na desnu stranu i opet je stvorio probleme Realu.

U jednom momentu Anćeloti je probao da spasi stvar pa je izveo i Karvahala ali i Asensija koji je sa njim držao desnu stranu. Uveo je Vaskeza i Rodriga ali problemi su ostali isti. I kada je djelovalo da će Real nekako ostati neporažen, Mbape je pogodio za pobjedu. Odakle je pao gol ? Pa naravno sa lijeve napadačke strane Pariza. Opet je Mbape probio ali ovaj put nije bilo spasa.

Kada se podvuče crta, Pariz je apsolutno zasluženo dobio ovaj susret. Nisu oni stvorili 15 prilika ali bili su bolji sigurno bar za jedan gol. Real je odigrao kukavički i previše ziheraški. Jeste u ovakvim mečevima najbitniji rezultat a utisak i nije mnogo bitan. Ali ipak, ekipa Realovog ranga morala je odigrati hrabrije.

Ovo je definitivno pobjeda Maurisija Poketina. On je pronašao slabost rivala a svoju veliku prednost i to mu je na kraju donijelo pobjedu. Sjajno su vršili izolacije, pogotovo na toj lijevoj napadačkoj strani i tako su dolazili u dobre situacije. Real se možda malo i svjesno povlačio u sredinu puštajući igru po bokovima jer su znali da će Pariz teško glavom da im da gol iz igre. Pa ipak, ne možete baš toliko zanemariti bokove ako znate kakvu moć Pariz ima na bokovima. Zato je bilo pogubno što često nije bilo prave pomoći u defanzivi. Ostavljati Mbapea u 1 na 1 situacijaa je poprilično dobar pokušaj samoubistva u taktičkom smislu.

I pored bolje igre i pobjede Pariza, ništa ovde još nije gotovo. Gledali smo šahovsku partiju u kojoj je Poketino nadmudrio Anćelotija. Vidjećemo kakva će situacija biti u revanšu.