XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Sahranjen Milan Šotra

BEOGRAD, 5. oktobar (Info centar).- Istaknuti streljački radnik i trener, dugogodišnji selektor reprezentacije Jugoslavije i predsednik Streljačkog saveza za leteće mete Srbije Milan Šotra sahranjen je na Novom groblju u Beogradu u prisustvu članova porodice i velikog broja prijatelja, strelaca, streljačkih i društveno sportskih radnika.

Na komemoraciji govorili su Dejan Pejčinović iz „Bg sportskog centra Kovilovo“, Dragan Jevtić ispred Streljačkog kluba Partizan čiji je član Milan Šotra bio više od decenije i po i Snježana Vajagić dugogodišnji sekretar Streljačkog saveza za leteće mete Srbije i bliski saradnik Milana Šotre.

Komemoraciji i ispraćaju prisustvovali su predstavnici OK Srbije, Sportskog saveza Srbije, Evropske streljačke konfederacije, Košarkaškog kluba Partizan, streljačkih saveza Srbije, Slovenije i Hrvatske, brojni strelci - olimpijci, istaknuti sportski asovi, treneri i ugledni sportski radnici.

Milan Šotra prminuo je posle kraće i teške bolesti u 70. godini u Beogradu 2. oktobra. Bio je istaknuti strelac sa 14 titula prvaka SFRJ, četiri vicešampionske titule i dve bronze na državnim šampionatima, 12 titula prvaka BiH i 115 pobeda na turnirima.

Prvak Evrope u trapu postao je 1973. u Orbasanu u Italiju. Bio je dva puta prvi na Mediteranskim igrama 1971. u Izmiru i 1975. u Alžiru.

Kao član Partizana osvojio je pojedinačnu titulu u SR Jugoslaviji 1995. Sa crno belima je osvojio osam ekipnih titula šampiona i devet pehara u kupu.

U svetskom streljaštvu ostaće upamćen kao graditelj jednog od najboljih strelišta u svetu u Kovilovu. Posle Prvenstva Evrope 2005. u Beogradu dobilo je licencu Evropske streljačke konfederacije (ESK) i postalo evropski trenažni centar. Bio je predsednik ili član organizacionih komiteta Šampionata sveta – glineni golubovi 2011, Prvenstva Evrope 2011 (sve discipline), Prvenstva Evrope 2005. (sve discipline), finala Svetskog kupa – glineni golubovi 2007, Svetskog kupa – glineni golubovi 2005. i 2007.

Bio je veoma cenjen u Međunarodnoj federaciji streljačkih sportova (ISSF) i Evropskoj streljačkoj konfederaciji (ESK) koje su poslale vence i izjave saučešća.