XS
SM
MD
LG

Zagrevanje "crvenih" za baraž

Foto: N. Kotlajić (fkradnicki.com)

U poslednjoj utakmici plej-aut faze Linglong Tajer Super lige Srbije, fudbaleri Radničkog 1923 ugostiće u petak, 20. maja, od 17.30 časova na stadionu “Čika Dača” ekipu Metalca iz Gornjeg Milanovca. S obzirom da su Kragujevčani već obezbedili učešće u baražu za opstanak, a da se Metalac porazom od lučanske Mladosti u prošlom kolu i definitivno oprostio od superligaškog društva, predstojeći duel komšijskih rivala neće imati veći takmičarski značaj, mada će izabranici trenera Nenada Lalatovića svakako nastojati da pobedom nad Milanovčanima naprave odgovarajuću uvertiru za dve sudbonosne utakmice za ostanak u elitnom rangu takmičenja.

Samo su najtvrdokorniji optimisti verovali u prolećno vaskrsnuće kragujevačkog superligaša, koji je nakon niza loših rezultata u jesenjem delu prvenstva bio viđen kao prvi kandidat za ispadanje u niži rang takmičenja. Sve se promenilo kada je na mesto šefa stručnog štaba došao Nenad Lalatović, harizmatični stručnjak koji je svojom energijom i iskrenim pristupom igračima uspeo da “davljenika” iz srca Šumadije povuče sa superligaškog dna i vrati mu nadu u očuvanje superligaškog statusa.

Nije Lalatović obećavao kule i gradove, ali je verovao da njegov tim može do mesta u baražu. I zaista, Radnički 1923 je kolo pre kraja plej-auta uspeo da obezbedi učešće u doigravanju za opstanak.

– Mnogi su mislili da je baraž nedostižan za nas, ali kada verujete u sebe i svoje igrače, onda vas i Bog na kraju nagradi. Mislim da je ključan bio onaj niz od šest utakmica bez poraza i primljenog gola, koji nam otvorio put ka ostvarenju zacrtanog cilja – ističe šef struke “crvenih” sa “Čika Dače”.

Za razliku od Radničkog 1923 koji je na kraju uspeo da uhvati slamku spasa, fudbaleri Metalca morali su da se pomire sa činjenicom da će se nakon dve uzastopne sezone provedene u najvišem rangu takmičenja od naredne jeseni ponovo nadmetati u Prvoj ligi Srbije.

– Jako mi je žao što je ekipa Metalca ispala iz Super lige. Za razliku od mnogih klubova koji uđu u Super ligu, a nemaju uslove da je igraju, Metalac je klub koji sa svojom sportskom infrastrukturom, organizacijom kluba i kvalitetom igračkog kadra ispunjava sve uslove da igra Super ligu na duže staze. Zbog toga smatram da nije zaslužio ovakvu sudbinu – konstatovao je Lalatović.

Činjenica da predstojeća utakmica sa Milanovčanima neće imati veći takmičarski značaj pruža strategu kragujevačkog superligaša priliku da sačuva glavninu svojih snaga za predstojeće okršaje u baražu.

– Napokon smo i mi dočekali jednu utakmicu u kojoj, žargonski rečeno, možemo da predahnemo. To nam pruža mogućnost da odmorimo i sačuvamo pojedine igrače za baraž i da ujedno pružimo šansu momcima sa manjom minutažom u proteklom delu sezone da se dokažu – izjavio je Lalatović.

Šef struke Radničkog 1923 priznaje da već uveliko razmišlja o baraž mečevima i da mu je to, kako sam priznaje, jedan od najvećih izazova u dosadašnjoj trenerskoj karijeri.

– Posle finala Kupa Srbije sa Vojvodinom, za mene su predstojeće utakmice u baražu verovatno dve najvažnije utakmice u čitavoj trenerskoj karijeri. Imao sam priliku da pogledam par utakmica potencijalnih protivnika u baražu i mogao sam da se uverim da su to dobre i kvalitetne ekipe sa superligaškim igračima u svojim redovima. U suštini, ne treba puno da se bavimo protivnicima, već da se isključivo fokusiramo na sebe. Radnički je klub iz srca Šumadije iza koga stoji armija vernih navijača i koji zaslužuje da bude standardni superligaš, tako da bi zaista bio greh od Boga da ispadne iz lige – zaključio je Lalatović.

Osim Marka Gajića, koji se polako vraća iz povrede i mogao bi da bude u konkurenciji za predstojeće utakmice u baražu, svi ostali igrači su na raspolaganju treneru Lalatoviću za duel sa Milanovčanima.

Televizija Arena Sport direktno će prenositi utakmicu na svom Premijum 2 kanalu, dok će Televizija Kragujevac emitovati odložen snimak susreta.

PRAZNE TRIBINE U PETAK

Zbog incidenta na poslednjoj utakmici odigranoj na stadionu „Čika Dača“ protiv novosadskog Proletera, Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije donela je odluku da se kragujevački klub sankcioniše novčanom kaznom u iznosu od 360 000 dinara, kao i jednom utakmicom igranja pred praznim tribinama.

To znači da na sutrašnjoj utakmici protiv Metalcem neće biti publike na tribinama stadiona „Čika Dača“, ali je dobra vest da će kragujevački superligaš moći da računa na podršku svojih pristalica u predstojećem baražu


Mladost 2 : 1 Spartak ŽK
Radnički 1923 1 : 2 Metalac
Radnik 3 : 0 Kolubara
Proleter 0 : 2 Novi Pazar
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnik 37 12 15 10 51
2 Kolubara 37 14 4 19 46
3 Mladost 37 12 9 16 45
4 Spartak ŽK 37 12 8 17 44
5 Novi Pazar 37 10 11 16 41
6 Radnički 1923 37 9 8 20 35
7 Metalac 37 8 9 20 33
8 Proleter 37 8 8 21 32