XS
SM
MD
LG

Najnezasluženiji šampion

Foto: Real Madrid - UEFA.com

Kad se podvuče crta, najbitnije je ko je osvojio neki trofej. Igra svakako pada u drugi plan i pogotovo se vremenom samo pamti ko je šampion. Pa ipak, teško je oteti se utisku da je Real Madrid najnezasluženiji šampion Evrope u poslednjih mnogo godina.

Real Madrid je najtrofejniji evropski klub. U eri sa Kristijanom Ronaldom osvojili su četiri Lige šampiona te su uspjeli prvi u modernom dobu odbraniti trofej. Međutim, nakon Ronaldovog odlaska, nisu više bili na tom nivou. Prošlog ljeta u klub se vratio čovjek koji im je nakon 12 godina vratio titulu. Karlo Anćeloti osvojio je 2014. titulu prvaka Evrope sa Realom a sada se vratio na ''mjesto zločina''.

Kada se pogleda Realova ekipa ali i ostale, Real sigurno nije bio ni u TOP5 favorita za trofej. U grupnoj fazi su imali neočekivan poraz od ekipe Šerifa ali su je manje više bez problema prošli. Takođe, prednost Realu pred nokaut fazu je bila i činjenica da su faktički nedodirljivi u Španiji ove sezone i da će rutinski privesti posao kraju.

Prvi rival Reala u nokaut fazi bio je Pariz. Gledajući prvu utakmicu i sat vremena druge, Pariz je bio dominantan. Međutim, glupost Donarume i genijalnost Modrića i Benzeme, donijeli su preokret Realu i prolaz u četvrtfinale.

Real je u četvrtfinalu išao na Čelsi. U prvom poluvremenu prve utakmice Real se pitao za sve. Međutim, ostatak vremena u dvomeču, Čelsi je bio bolji. Pogotovo to važi za revanš gdje je Čelsi bio predominantan. Pa opet, Modrić i Benzema uz pomoć Kurtoe, odveli su Real dalje.

Polufinalni rival bio je Siti. Ekipa Pepa Gvardiole odigrala je gotovo pa savršen prvi meč. Ali su i pored toga dobili meč sa samo 4-3. Kako ? Vjerovatno niko objasniti ne može jer je Siti bio bolji bar za tri gola ako ne i više. U revanšu, Siti je u nadoknadu ušao sa vodstvom ali je Rodrigo donio produžetak Realu u kojem su prošli dalje.

Poslednji rival na putu ka tituli, Realu je bio Liverpul.

Liverpul je ušao u meč bolje. U prvih pola sata Real gotovo da nije prešao centar. Bili su u niskom bloku a defanzivne linije su im stajale usko. Karvahal je bio ranjiva strana Reala tokom sezone ali u ovom meču je stalno dobijao pomoć od ostatka a najviše od Fedea Valverdea koji se spuštao nisko i tako pomagao Karvahalu u duelima sa Diazom.

Real nije žurio sa napadima nego je bio strpljiv kako je i bio tokom cijele sezone. Prvi opasan napad imali su na mjestu gdje je Liverpul ranjiv, odnosno preko Aleksandera Arnolda. Arnold je nesumnjivo sjajan napadački ali je defanzivno rak rana svoje ekipe što se vidjelo nekoliko puta tokom ove sezone.

Na kraju krajeva, preko Arnolda je i pao gol kojim je Real poveo u nastavku. Sjajan pas dao je Fede Valverde a Vinisijus je imao odlično kretanje kroz prostor onako kako on to zna te je matirao nemoćnog Alisona na golu Liverpula.

Liverpul je ponovo preuzeo inicijativu. Klop nije više kalkulisao i sve je karte bacio u napad. Stvarali su prilike ali je Kurtoa bio nesavladiv. Odbrana Reala je bila izuzetno koncentrisana i pod dirigentskom palicom maestralnom Militaa, nije pravila ni najmanje greške. Dobro su pokrivali prostor, stvarali duple blokove gdje god je to moguće a i kad bi Liverpul napravio višak, Kurtoa bi reagovao kao Supermen i sačuvao bi svoj gol.

Na kraju je Real došao do titule. Titule o kojoj će se dugo pričati jer je Real postao šampion iako su ga sve ekipe u nokatu fazi nadigrale štos e nikada do sada nije desilo. Nebitno da li gledamo proste statistike ili one napredne, sve četiri ekipe u nokaut fazi bile su bolje od Reala. Pa opet, Real je došao do trofeja i to će se na kraju najviše pamtiti.

Činjenica je da su trebali po igri ispasti još u osmini finala. Činjenica je da nisu igrali neki spektakularan fudbal ali Anćelotija i fudbalere Reala to nešto ne dotiče. Oni su uradili svoje, oni su do trofeja došli. Trofeja koji je možda najbolja kruna karijere Karima Benzeme. U Ronaldovoj eri je bio potcijenjen iako je i tada bio bitan a sada je pokazao kakav je velemajstor jer je uz Modrića i Kurtou nosio Real do 14. titule prvaka Evrope.

Iako u ovoj godini imamo i Mundijal u Kataru, Benzema već sada ističe ozbiljnu kandidaturu za Zlatnu Loptu jer je vodio Real do titule i u Španiji i Evropi a pri tome je imao fenomenalne statistike. Kako god, pokazao je da mu ne treba Ronaldo za uspjeh nego da on može biti ''Ronaldo'' ekipe i ova titula je velika satisfakcija za sve što je Benzema prošao.