XS
SM
MD
LG
09.06.2022 FK SLOBODA ČAČAK

Saopštenje za javnost FK Sloboda Čačak

Foto: FK Sloboda Čačak

Povodom kažnjavanja našeg fudbalskog kluba oduzimanjem tri boda, koja su direktno uticali za ulazak u viši rang takmičenja dajemo opširno: 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

U celosti Vam navodimo odluku disciplinske komisije FSRZS: "Na osnovu člana 92. disciplinskog pravilnika FSS kažnjava se FK "Sloboda" iz Čačka oduzimanjem tri boda u tekućoj takmičarskoj sezoni 2021/22, a zbog neopravdanog kašnjenja početka utakmice izazvane neprijavljivanjem MUP-u iste".  

U pitanju je obmana i prevara u donošenju takve odluke. Da spomenuta utakmica nije imala prijavu o odigravanju utakmice nadležnom MUP-u, utakmica se ne bi odigrala. Utakmica je odigrana uz ispravljenu prijavu i uz prisustvo organa reda gde je delegat potpuno ispravno ocenio da su stvoreni svi uslovi za nesmetano i bezbedno odigravanje utakmice. Delegat je sve to naveo u delegatskom izveštaju i na osnovu toga je sramno kažnjen na godinu dana zabrane obavljanja dužnosti delegata. Utakmica je završena prekidom zbog nedovoljnog broja igrača na terenu gostujuće ekipe pri rezultatu 6:0 za  FK "Slobodu".

Kako je došlo do ove situacije!? Prijava MUP-a je poslata 18.04.2022. putem pošte za utakmicu koja se igrala 23.04.2022.god. U prijavi je došlo do tehničke greške u datumu odigravanja utakmice. Umesto 23.04.2022. prijavljeno je da se igra 16.04.2022. Iz ovoga se vidi da je tehnička greška jer datum za odigravanje utakmice je raniji dva dana od datuma prijave MUP-a. Uvid u prijavu MUP-a jedino je imao naš sekretar kluba i PU Čačak. Sat vremena pre početka utakmice delegatu utakmice je dato na uvid prijava MUP-a, spisak redara i protokol sa igračima koji nastupaju na utakmici. Ne sumnjajući da je došlo do greške delegat je ocenio da je cela dokumentacija u redu. Samo 10 minuta pre početka utakmice delegat dobija telefonski poziv od komesara za takmičenje Zapadno-moravske lige koji mu govori da prijava nije dobra i da ne sme da počne utakmicu. Ovde se postavlja pitanje kako je dotični komesar za takmičenje saznao da je prijava MUP-a nepravilna i zašto je javio delegatu neposredno pred početak utakmice. Nezvanično kako saznajemo komesar za takmičenje Zapadno-moravske lige je dobio anonimnu prijavu. Po saznanju da posedujemo nepravilnu prijavu tog trenutka smo otišli u policijsku upravu u Čačku i dežurnog komandira obavestili o problemu koji imamo. Nakon toga smo overenu prijavu od policijske uprave sa ispravnim datumom i vremenom dostavili delegatu. Delegat je pokušavao da stupi u kontakt sa rukovodiocima takmičenja i generalnim sekretarom FSRZS da ih obavesti da posedujemo ispravnu prijavu i da su prisutni organi reda ali bezuspešno. Na kraju je odlučio da se utakmica igra jer je to jedini ispravni postupak zarad fudbala koji se igra radi sporta i zabave a ne zbog prijavljivanja MUP-u.

U članu 92. po kom smo kažnjeni u prvom redu stoji kazna opomene, novčana kazna, kazna kažnjenog terena ili igranje utakmica na našem terenu bez prisustva publike i na kraju oduzimanje bodova. Pošto jedino oduzimanjem bodova sekretar FSRZS Rade Popović ispunjava dužnost koju je sebi zacrtao da FK "Sloboda" ne može biti prvak zonske lige u dogovoru sa disciplinskim organima FSRZS to i čini. Na uložene žalbu sa svim dokazima drugostepena komisija sa odlučivanjem u FSRZS naravno pod patronatom gospodina Popovića potvrđuje odluku bez pouke o pravnom leku.

FK "Sloboda" opravdano sumnja, da se u Zapadno-moravskoj zoni ne može ništa dobiti na fudbalskim terenima ako sa tim nije saglasno rukovodstvo FS Regiona zapadne Srbije. Sportski radnici grada Čačka mesecima su nas upozoravali da ne možemo i ne smemo biti prvak ove godine jer su velike "zverke" protiv nas a odluka o oduzimanju bodova znala se i pre nego što je uložena žalba na utakmicu. Fudbalski klub "Sloboda" je već tražila preko kancelarije FSRZS prijem u FSS na šta nas još nisu udostojili da nam odgovore, a kamoli da nam zakažu sastanak.

Ostaje nam velika žal zbog igrača i trenera FK "Sloboda" koji su ostavili srce na terenu. Ostvarili su najveći rezultat u istoriji FK "Slobode" iz Čačka. Od 26 odigranih kola ostvarili su 24 pobede, jedan nerešen rezultat i zabeležili samo jedan poraz. Sa osvojenih 73 boda, nisu završili na prvom mestu jer su im oduzeta tri boda zbog tehničke greške u prijavljivanju utakmice. Ta kazna nikad nikome nije primenjena od kada se fudbal igra. Sigurno je da ćemo o svemu što se dešava u našem fudbalu pod patronatom FSRZS obavestiti i upoznati rukovodstvo FSS na čelu sa gospodinom Bjekovićem i gospodinom Šurbatovićem za koje se nadamo da će nam uskoro zakazati sastanak.

Nismo želeli da se oglašavamo ranije, čekajući da se prvenstvo završi da ne bi uticali na takmičenje.

UO FK "Sloboda" iz Čačka 

U Čačku: 08.06.2022. godine

 

 

 

 

 

 

 

 


Polimlje 2 : 0 Jasen
Polet (LJ) 6 : 1 Parmenac
Sloboda 4 : 0 FAP
Prijevor 5 : 0 Sevojno
Omladinac 3 : 3 Zlatar
Savinac 2 : 1 Polet (T)
Jedinstvo Putevi 6 : 0 Jedinstvo (K)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Polet (LJ) 26 23 2 1 71
2 Sloboda (-3) 26 24 1 1 70
3 Jedinstvo Putevi 26 15 3 8 48
4 Polet (T) 26 14 4 8 46
5 FAP 26 12 5 9 41
6 Omladinac 26 9 9 8 36
7 Jedinstvo (K) 26 11 2 13 35
8 Sevojno 26 9 4 13 31
9 Zlatar 26 7 7 12 28
10 Polimlje 26 8 3 15 27
11 Jasen 26 7 6 13 27
12 Savinac 26 8 3 15 27
13 Prijevor 26 8 1 17 25
14 Parmenac 26 1 2 23 5