XS
SM
MD
LG

F4 Lige šampiona - Barselona odbranila titulu!

Tim Barselone prekinuo je neprijatnu tradiciju i uspeo da odbrani titulu u Ligi šampiona, nakon uvođenja sistema završnog turnira. U finalu, koje je odlučeno posle penal ruleta, slavio je katalonski velikan sa 37:35. Iako je utakmica mogla da se reši u regularnom delu, Barsa je primila gol u poslednjim sekundama i meč je morao da ode u produžetke, nakon čega je takođe bilo nerešeno a zatim se pristupilo izvođenju penala.

Posle početnih 2:2, Barsa se prva odlepila. En'Gesan, Fernandez i Gomez postigli su golove i povisili na 5:2. Ortegin tim je imao takvu zalihu dvadesetak minuta do 10:7.

Dušebajev i Morito su smanjili na 10:9, a onda je Karalek iz teške situacije pogodio za 12:12. Tada su obe ekipe napravile po dve greške, a u poslednjem minutu su postignuta tri gola gde je bilo 14:13 za Barsu pre odmora. Kuleš je na startu drugog poluvremena izjednačio na 15:15, a potom se igralo gol za gol. Dvojica golmana Volf i De Vargas su bili sjajni, pa pet minuta nije postignut nijedan gol na obe strane i rezultat je bio 20:21 za Kjelce.

Fabregas je poravnao na 21:21, tako da se nadmetanje nastavilo. Poljski tim je na deset minuta do kraja imao šansu za plus dva, ali je Karačić pogrešio i ostalo je 23:24. Posle nekoliko propuštenih prilika, Barsa je izjednačila iz sedmerca preko Gomeza, a potom je isti igrač imao još jednu priliku u kontri, ali je Volf odbranio. Dušebajev i Ričardson su pogodili za 25:25 i pet minuta pre kraja sve je krenulo od nule.

Već u narednom minutu Katalonci su iskoristili grešku Kjelcea i preko Zeina poveli sa 27:26. Karalek je šutirao nakon što je Karačić asistirao i ponovo je bilo nerešeno. Kjlce je u odlučujućim trenucima ostalo bez Gebale, koji je isključen, a Gomez je penal pretvorio u gol za 28:27. Poljski tim je pogrešio u napadu, ali je Dika Mem takođe pogrešio na suprotnoj strani i Kjelce je imalo tridesetak sekundi za poslednju akciju.

Dušebajev je podbacio u prvom pokušaju, ali je Karalek imao poslednji udarac i pogodio gol De Vargasa za 28:28 i doneo produžetke. Volf je posle prvih pet minuta bio sjajan na golu, ali njegovi saigrači nisu bili precizni u napadu i napravili su tri greške, pa je Barsa imala prednost od 30:29. Posle dva minuta u drugom poluvremenu, Kjelce je povelo 30:31, ali je Arinjo poravnao.

Postignut je još jedan gol na obe strane kada je ostalo još četrdeset sekundi do kraja. Kjelce je imalo akciju za pobedu, ali Dušebajev nije realizovao i usledili su sedmerci. Barsa je realizovala sve udarce, a Aleks Dušebajev je promašio, a posle gola Fabregasa katalonski velikan je mogao da počne slavlje.

Najbolji strelci bili su Gomez sa devet golova, kao Mem i En'Gesan sa po pet golova, a golman De Vargas je imao 13 odbrana, od kojih je jedna bila ključna posle penala Dušebajeva. U Kjelceu su braća Dušebajev, Vujović, Morito, Kuleš i Karalek postigli po četiri gola.