XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Uspešni u Londonu, izbori u OKS 7. novembra, Divac jedini kandidat za predsednika

BEOGRAD, 30. oktobar (Info centar).- Izborna Skupština Olimpijskog komiteta Srbije održaće se 7. novembra i jedni kandidat za predsednika u novom mandatu do Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016. je sadašnji prvi čovek OKS Vlade Divac.

Na današnjoj sednici Predsedništva OKS, utvrđene su i liste kandidata za organe Olimpijskog komiteta Srbije. Za deset članova Izvršnog odbora OKS, kandidovano je 15 predstavnika nacionalnih saveza olimpijskih sportova: Dragan Vuksanović predsednik Ragbi saveza Srbije (ragbi će se u Riju vratiti u olimpijsku porodicu u kojoj je bio 1900. u Parizu, 1908. u Londonu, 1924. u Antverpenu i 1924. u Parizu), Dragan Dostanić predsednik Biciklističkog saveza Srbije, Milivoje Ilić predsednik Biatlon saveza Srbije, Veselin Jevrosimović predsednik Atletskog saveza Srbije, Zoran Kalinić predsednik Stonoteniskog saveza Srbije, Zoran Laković generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije, Velimir Marjanović predsednik Rukometnog saveza Srbije, Zdeslav Milinković predsednik Udruženja za medicinu sporta Srbije, Mirko Nišović predsednik Kajakaškog saveza Srbije, Nenad Petković generalni sekretar Streljačkog saveza Srbije, Dragan Radosav predsednik Plivačkog saveza Srbije, Velibor Sovrović predsednik Vaterpolo saveza Srbije, Boris Stojnić predsednik Bob saveza Srbije, Ivan Todorov predsednik Džudo saveza Srbije i Zoran Ćendić generalni sekretar Tekvondo asocijacije Srbije.

Za tri člana Nadzornog odbora kandidovano je devet predstavnika saveza: Svetisla Vukmirica (Džudo savez Srbije), Dušan Vulević (Atletski savez Srbije), Slobodan Đenadić (Kajakaški savez Srbije), Miljkan Karličić (Sportski savez Srbije), Aleksandar Matković (Stonoteniski savez Srbije), Borislav Perović (Rukometni savez Srbije), Marjan Rnić (Fudbalski savez Srbije), Petar Rokvić (Biciklistički savez Srbije) i Marko Stefanović (Vaterpolo savez Srbije).

Đorđe Višacki, generalni sekretra OKS, podneo je izveštaj o radu OKS u ciklusu London 2012. koji obuhvata kompletne programe OKS, programe Olimpijske solidarnosti, sva međunarodna takmičenja, kao marketinše i ostale aktivnosti u periodu 2009 - 2012. Predsedništvo je prihvatilo ovaj izveštaj i uputilo ga Skupštini OKS usvajanje.

Predsednik Komisije za Programska pitanja Nebojša Ilić obavestio je o zaključcima sa poslednjeg sastanka Komisije. Predsedništvo je usvojilo stručni izveštaj za London 2012. Ocenjeno je da su Olimpijske igre u Londonu bile uspešne imajući u vidu napredak u broju osvojenih medalja (ukupno četiri, zlatna, srebrna, i dve bronzane) i posebno veći broj ostvarenih plasmana u prvih deset (tri četvrta mesta, dva šesta, tri sedma, jedno deveto, pet desetih i još dva plasmana u četvrtfinala teniskog turnira), kao i veći broj kvalifikovanih sportista za OI London.

Usvojena je i konačna brojčana prijava za zimski EJOF od 17. do 22. februara 2013. u Brašovu (Rumunija). Srbija će predstavljati šestoro sportista i četiri službena lica, u tri sporta (alpsko skijanje, biatlon, smučanje na dasci).

Predsednik Sportske komisije Nikola Kuljača obavestio je o sastanku šefova misija za Mediteranske igre Mersin 2013. Izgradnja i adaptacija objekata realizuje prema predviđenom planu, da će sportisti biti smešteni na više lokacija, što će predstavljati svojevrsni izazov za organizaciju misije i skrenuo je pažnju da će broj službenih lica u misijama nacionalnih olimpijskih komiteta sa 55 biti smanjen na 33 procenata u odnosu na broj sportista.