XS
SM
MD
LG

"Obrenovacki Bilbao" - Vratili smo se!

FK Rojkovac - foto: Miloš Stefanović

Rojkovac je nadmoćno, bez poraza, osvojio naslov prvaka Prve obrenovačke lige I ekspresno se vratio u Prvu beogradsku ligu, grupa “B”. U konto su upisali 22 pobede, dva remija, i najbljižem pratiocu OFK Zabrežju odmakli 16 bodova. Prošle sezone, kao osmi od 16 klubova u Prvoj beogradskoj ligi, morali su da se presele u opštinski rang. Nepravda ih nije pogodila, nisu klonuli duhom, sačuvali su igrački i trenerski kadar i “prošetali” se obrenovačkim opštinskim terenima. Kuriozitet ne samo kluba, već cele lige je 43-godišnji Vladimir Janković Beljaka, koji uprkos velikom bremenu godina, znatno mlađe rivale bacio je u zasenak. Bio je uspešni komandant odbrane, štoperčina, koji se nadavao golova. Partizanovo dete Nikola Isailović je prvi strelac lige, neumorna radilica na terenu je Nikola Docić (brat kapitena Čukaričkog Marka), i golman Petar Mijatović, koji je u klubu šestu sezonu. Trener je Miroslav Mitrović Mirtek, zajedno sa Miodragom Arsovićem, jedan je od osnivača čuvene škole fudbala “Obrenovac 1905”. Rojkovčane od ostalih klubova izdvaja veliko zajedništvo, ljubav prema naselju, i navijačka grupa “familija”. Kad je ljubav u pitanju, igra se iz zadovoljstva, strasti, za aplauze i ovacije. Još se pamti čuvene proslave titule u opštinskoj ligi, začinjena sa vatrometom, otvorenim autobusom, trubačima... Platni spisak ne postoji, igrači se otimaju za plavo-beli dres kako bi ostali zabeleženi u analima popularnog kluba.

Kako reče ambiciozni predsednik Miloš Stefanović, žele da potvrde svoju čuvenu krilaticu “obrenovačkog Bilbao, sa iskustvom Real Madrida”.

Stižu pojačanja iz komšiluka, iz naselja, igrači sa velikim iskustvom i bogatom biografijom. Poželeli su dobrodošlicu golgeteru Srđanu Damjanoviću rečima “Dobro došao kući legendo”.

- Srđan je sa sobom doneo bocu viskija da zalijemo prve bodove. Potencirali smo na iskustvu a razlog tome je da je pored “Čivasa” stiglo još jedno zvučno pojačanje. Naši redovi biće bogatili za još jednog brata, koji je sa sobom doneo papire i srce na “tacni”, jer on ne ume drugačije, to je Nemanja Lukić Rema. Pozdravite našeg drugara Miloša Vukovića, koji stiže direktno iz Pariza. Obukao je dres Rojkovca i time potvrdio davno datu zakletvu “familiji”. Još jedan “gerilac”, još jedan iskusni “baskijac” pojačava “obrenovački Bilbao”, sutra nam stiže pojačanje sa Bliskog Istoka. Ovim pojačanjima nismo odstupili od politike kluba, koja veliča drugarstvo i lokal patriotizam - slikovito njemu svojstveno, kaže Stefanović, i dodaje da su na Vidovdan proslavili šet godina postojanja.

Sa titulom dobili su nov i funkcionalan stadion “Car Dušan Silni”. Svetlost dana ugledala je nova zgrada, travnati i ograđeni teren na kome će prvi put zaigrati u Prvoj beogradskoj ligi. Radilo se udarnički na stadionu, komšijskom mobom, pomogla je urbana “gerila” (prijatelji kluba), ali im fali finansijska podrška obrenovačkih privrednika. Kako rekoše, za njih je zvaki dinar dragocen, pogotovu što ih i dalje vodi entuzijazam i velika ljubav prema plavo-belim bojama (nijanse zgrada u naselju). Da ne zaboravimo mlade kadete i omladince, koji sa uspehom nastupaju u Drugoj ligi Beograda.


Rojkovac 5 : 1 Munja
Jedinstvo 3 : 2 Duboko
Posavina 3 : 0 Rvati
Partizan 1 : 5 OFK Zabrežje
Pobednik 3 : 0 Polet
Skela 4 : 1 Borac
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Rojkovac 22 20 2 0 62
2 OFK Zabrežje 22 14 4 4 46
3 Borac 22 14 3 5 45
4 Pobednik 22 13 3 6 42
5 Skela 22 13 1 8 40
6 Polet 22 10 2 10 32
7 Munja 22 7 4 11 25
8 Posavina 22 7 3 12 24
9 Jedinstvo (-3) 22 8 1 13 22
10 Partizan (-3) 22 5 1 16 13
11 Duboko (-3) 22 4 3 15 12
12 Rvati 22 3 1 18 10