XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Otvoren međunarodni seminar lekara sportske medicine

BEOGRAD, 31. oktobar (Info centar).- Ministar omladine i sporta Srbije Alisa Marić otvorila je u sali hotela „Zira „u Beogradu međunarodni seminar lekara sportske medicine, koji organizuje Olimpijski komitet Srbije i Republički zavod za sport u saradnji sa Fondom sporta i olimpizma, a u okviru programa „Olimpijska solidarnost“ Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK). Seminar „Najbolje prakse praćenja zdravstvenog stanja vrhunskog sportiste“ će trajati do 3. novembra. Otvaranju su prisustvovali i Predrag Manojlović generalni sekretar ENGSO, Đorđe Višacaki generalni sekretar OK Srbije i druge ugledne zvanice.

- Veoma je važno da vrhunskim sportistima obezbedimo i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i da brinemo o njihovom zdravlju, jer su oni i najbolji ambasadori Srbije u svetu. Sigurna sma da će još boljem radu naših stručnjaka doprineti i iskustva i nova znanja stečena na ovom seminaru. Medicinski radnici koji brinu o zdravlju sportista ne stoje pod reflektorima zajedno sa dobitnicima medalja, njihova imena retko znamo, a oni su, zapravo, istinski heroji iz senke - rekla je Alisa Marić.

Učesnike i ugledne goste pozdravili su i Vlade Divac predsednik OK Srbije, profesor dr Dragan Radovanović predsednik Zdravstvene komisije OKS, dr Sanja Mazić iz pomoćnik direkotora Republičkog zavoda za sport i Ola Ronsen šef medicinskog tima NOK Norveške.

Ovaj seminar je jedan od najznačajnijih evropskih seminara u oblasti medicine sporta u ovoj godini. Na seminaru će pored domaćih predavača, učestvovati i 16 eksperata iz inostranstva među kojima su i direktor italijanskog Instituta za sportsku medicinu i nauku prof. Antonio Pelicia, direktor sportskih nauka italijanskog Instituta za sportsku medicinu i nauku prof. Marčelo Faina, predsednik medicinske komisije OK Turske i generalni sekretar Evropske federacije udruženja sportske medicine (EFSMA) prof. Emin Ergen, šef medicinskog tima norveškog olimpijskog tima Ola Ronsen i drugi.

Na seminarui će se razmatrati teme vezane za najsavremenije metode fizikalne terapije i rehabilitacije sportskih povreda, predtakmičarski pregled i zdravstveni problemi vrhunskih sportista, kao što su kardiovaskularni problemi i iznenadna srčana smrt, astma izazvana naporom, dijabetes kod sportista i psihološka priprema.