XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Marcorati u poseti OK Srbije

BEOGRAD, 31. otkobar,(Info centar).- U Olimpijskoj kući Srbije potpredsednik OK Srbije Žarko Paspalj i generalni sekretar Đorđe Višacki primili su danas Pjer Luiđi Marcoratija, predsednika Olimpijskog komiteta Italije za region Lombardije.

Razgovaralo se o perspektivama razvoja i promocije sporta i mogućnostima unapređenja dobre saradnje dva nacionalna olimpijska komiteta.

Pjer Luiđi Marcorati proslavljeni italijanski košarkaš, danas je na čelu Olimpijskog komiteta Italije (KONI) za region Lombardije. Pored ostalog bavi se izgradnjom i adaptacijom sportskih centara koji su u skladu sa principima „zelene gradnje“ i prema ekološkim standardima.

Marcorati je sa reprezentacijom Italije osvojio olimpijsko srebro u Moskvi 1980. evropsko zlato 1983. i tri evropske bronze 1971, 1975, i 1985. Za Kantu je igrao od 1969. do 1991. Osvojio je dva šampionata Italije, dve titule u Evro ligi, četiri trofeja u Kupu Koraća, dva Interkontinentalna kupa i četiri Kupa kupova.

Postao je, sa 54 godine, najstariji profesionalni košarkaš koji je odigrao utakmicu u Seriji A kada je igrao dva minuta u julu 2006. za Kantu protiv šampiona Italije Benetona (70:69 za Kantu) povodom 70- godišnjice Kantua.

Član je evropske u FIBA „Kuće slavnih“.