XS
SM
MD
LG

Tamaš Farkaš osvojio prvu evropsku medalju u plivanju na otvorenim vodama

Trojica prvoplasiranih plivača sa LEN kupu u Beogradu - foto: Savez za plivanje na otvorenim vodama Srbije

Ova narodna izreka može da se primeni u slučaju Saveza za plivanje na otvorenim vodama Srbije i našeg najboljeg plivača Bečejca Tamaša Farkaša, koji nastupa za Maraton iz Bačke Topole. Na minulom LEN kupu u Beogradu, Tamaš Farkaš je osvojio srebrnu medalju, koja je prvo odličje u evropskim okvirma za srpsko daljinsko plivanje na otvorenim vodama. Takmičenje se održalo na Adi Ciganliji, a dužina staze bila je 10 kilometara.

Učestvovali su takmičari iz devet evropskih zemalja, a u limitu je isplivalo devet trkača. Pored Tamaša Farkaša (1:55:51,4), od naših plivača plasman su zabeležili sedmoplasirani Dušan Katić (1:59:12,5) i devetoplasirani Bečejac Nikola Ratkov ( 2:01:21,3). U ženskoj konkurenciji Divna Šimšić je bila osma (2:13:36,7), a Bečejka Reka Varga je odustala.

- Zaista smo svi bili presrećni kada sam isplivao trku za medalju, jer je to prva za srpsko plivanje na otvorenim vodama takmičenja ovakvog formata. Uz istorisku medalju, obezbedio sam vizu za Evopsko prvenstvo u plivanju na otvorenim vodama, koje će se održati tokom avgusta u Italiji. Sada mi predstoji rad, kako bi se što bolje pripremio za novi izazov, rekao nam je Tamaš Farkaš.

Pobednik beogradskog takmičenja u muškoj konkurenciji bio je Britanac Natan Hughes (1:55:47,7), a treće mesto osvojio je njegov zemljak Jozef Dighan (1:55:59,8). U ženskoj konkurenciji pobedila je Francuskinja Aurelija Miler, drugo mesto pripalo je Slovenki Katji Fain, a treća je bila Britanka Ela Dison.