XS
SM
MD
LG

Na premijeri derbi se igra u Jagodini, Leskovčani na Dunavu, može li mladost Jedinstva opstati?

Odlaskom Trayala u viši rang, dobili smo ujednačenu Srpsku ligu, Istok, sa nekoliko kvalitetnih ekipa. Prvenstvo bi trebalo da ima zanimljiv scenario, bar navedena konstatacija važi za prvih 5-6 kola. U grupu timova koji će krojiti vrh tabele, spadaju Radnički (Pirot), GFK Jagodina, GFK Dubočica, Radničk i(Svilajnac)... Ostalima je namenjeno mesto u zlatnoj sredini i borba za opstanak. U najdelikatnijoj situaciji nalazi se Jedinstvo iz Paraćina, kome društvo u donjem domu mogu praviti novajlije.

U subotuu je na programu pet utakmica. Povratnik Dunav dočekuje GFK Dubočicu. Ekipa iz Prahova ima iskusan sastav predvođe kapitenom Bogdanovićem, Jezdićem.. Iz Radničkog (Kragujevac) stigli su kao osveženje tri bonusa Radojković, Panić i Nikolić. Ekipu je preuzeo iskusni stručnjak Vojkan Rajčić i predstavljaće neugodnog rivala za svakog protivnika. Leskovčani su juče u polufinalu Kupa Regiona izgubili u Kruševcu od prvoligaša Trayala (2:3). Imali su berićetan prelazni rok i vratili su nekoliko igrača koji su prošli klupsku školu. Da pomenemo dva Đorđevića, Petrovića, Milutinovića... Problem može da predstavlja ograničeni roster sa 15-17 igrača. Krajni ishod je nezahvalno prognozirati u ovoj fazi prvenstva i moguća su sva tri rezultata.

Svilajnčani su domaćini povratniku Topličaninu. Radnički je promenio pola tima, imali su nedovoljno vremena za adaptaciju, ali spremni dočekuju start. Prokupčani imaju dugu tradiciju igranja u Srpskoj ligi, radi se o ozbiljnoj ekipi koja je uspela da sačuva najveći broj igrača. Domaćin će pristupiti susretu obazrivo i afirmativno sa željom da postignu dobar rezultat.

Jedinstvo igra sa Timokom 1919 i nezahvalno je davati prognoze. Do pre tri nedelje Paraćinci nisu znali da li će nastaviti borbu za bodove. Zbog toga su kasnili sa pripremama, napustilo ih je većina igrača, i u opštoj besparici u pomoć je pritekla lokalna samouprava. Gosti iz Zaječara su promenili kompletan igrački i trenerski kadar i sa mlađim i poletnijim igračima žele da napreduju i sazrevaju. Prilika je da se testiraju protiv nedovoljno spremnog domaćina.

U Trgovištu gostuje Brzi brod, koji je juče doživeo ubedljiv poraz u polufinalu regionalnog kupa od GFK Jagodine (0:4). Pčinja je treću godinu uspešni srpskoligaš i u odnosu na prethodno prvenstvo dosta su podmladili tim. Pojačali su se sa nekolicinom iskusnijih igrača iz Vranja

Timočanin je dosta promenio sastav, ostali su bez najboljeg igrača Stojanovića (Trayal), bočnih napadača, a dobili su Nikolića, Božoća, Sulića, Ristić... Očekuju da ponove izdanje iz prethodne sezone i podignu se na još viši nivo. Ukoliko savladaju Meševo opravdaće uspešnost na stadionu u Knjaževcu. Došlo je do zamene na klupi i sada je prvi trener Miljan Đurović. Meševo iza sebe ima turbulentnu sezonu i u finišu su obezbedili opstanak. Promenili su kompletan tim, i od iskusnijih ostao je kapiten Savić (34).

Derbi se igra u Jagodini gde gostuju Piroćanci. Domaćin osokoljen plasmanom u finale regionalnog kupa spremno očekuje rivala kako bi potvrdio dobru formu. Domaćin nastavlja tred podmlađivanja svojih redova, pored iskusnijeg Despotovića i Dimitrijevića, stasavaće novi izdanci. Igraće ofanzivno, na gol više, s tim da zatvore prilaze svom golu. Trener Goran Lazarević po drugi put je seo na klupu Piroćanaca i na raspolaganju ima kvalitetan sastav spreman da se uključi u borbu za ptvo mesto. Zna se da će se osloniti na umeće golmana Markovića, kapitena Mančića, Dojkića, Kmenovića, Gajića, Ristova, Petrova i ostale.

U nedelju sastaju se povratnici u društvo srpskoligaša Car Konstantin i SFS Borac. Nišlije su znatno podmladile ekipu i sa nekolicinom iskusnijih igrača zasnivaće svoju koncepciju. Paraćinci su ubedljivo osvojili naslov u Zoni, i dodatno su se pojačali. Jači sa na svim pozicijama i želja je da se plasiraju u gornji deo tabele. Očekujemo u Nišu da gledamo tvrdu, fizički zahtevnu utakmicu sa neizvesnim ishodom.

U Vlasotincu gostuje Budućnost iz Popovca. Snaga Vlasine počiva na 20-tak mladih igrača, od kojih je većina prošla školu fudbala. Predvodnik nadarene generacije je kapiten Vlajković (18), najmlađi igrač sa trakom oko ruke u ligi. Popovčani su spoj mladosti i iskustva, i dugogodišnji trener Boban Stanković će ponovo na raspolaganju imati respektabilan sastav spreman da favoritima pomrsi račune.


Radnički (P) 6 : 2 Timočanin
Pčinja 4 : 3 Meševo
Car Konstantin 1 : 5 OFK Brzi Brod
Dunav 4 : 1 SFS Borac
Jedinstvo (P) 2 : 1 GFK Dubočica
Vlasina 3 : 0 Timok 1919
Radnički (S) 0 : 2 Budućnost (P)
GFK Jagodina 2 : 1 OFK Topličanin
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 GFK Dubočica 30 21 6 3 69
2 Radnički (P) 30 21 4 5 67
3 Budućnost (P) 30 17 9 4 60
4 SFS Borac 30 13 8 9 47
5 Radnički (S) 30 13 7 10 46
6 Timočanin 30 12 9 9 45
7 Meševo 30 14 3 13 45
8 Jedinstvo (P) 30 13 5 12 44
9 GFK Jagodina 30 12 5 13 41
10 Dunav 30 11 7 12 40
11 Pčinja 30 10 9 11 39
12 Vlasina 30 10 6 14 36
13 OFK Topličanin 30 9 7 14 34
14 OFK Brzi Brod 30 10 2 18 32
15 Timok 1919 30 6 6 18 24
16 Car Konstantin 30 1 1 28 4