XS
SM
MD
LG

Sportski savez Srbije: Šoštar: „OKS je slučajno pogrešio“

BEOGRAD, 13. novembar (Info centar).- Aleksandar Šoštar predsednik Sportskog saveza Srbije odgovarajući na pitanja na konferenciji za novinare u hotelu „Union“, posvećenoj dosadašnjem radu i programima ove organizacije za narednu godinu, rekao je da smatra da je Olimpijski komitet Srbije slučajno pogrešio kada Milicu Mandić (predsednik Sportske komisije OKS), predstavnika MOK za Srbiju Boru Stankovića i Aleksanadra Šoštara predsednika Sportskog saveza Srbije nije naveo kao članove novog Upravnog odbora OKS posle Skupštine OKS 7. novembra.

- Nisam razgovarao sa Divcem koji je na putu, ali sam duboko ubeđen da je u pitanju nenamerni propust - rekao je Šoštar.- Po Statutu OKS, član Upravnog odbora je automatski i predsednik Sportskog saveza Srbije. Sa Divcem ću razgovarati i o nekim interpretacijama njegovih izjava u pojedinim medijima o tome kako Sportski savez Srbije „mora da uskladi svoje delovanje sa novim Zakonom o sportu“. Imamo zakonom jasno određeno mesto u srpskom sportu kao nevladina organizacija i ispunjavamo sve obaveze koje iz toga proističu, a koje nam je poverilo Ministarstvo omladine i sporta. Odnosi sa OKS su, u najmanju ruku, korektni, i zbog toga je važno da se ovakvi nesporazumi na vreme razjasne.

Šoštar je u uvodnoj reči, istakao da je Sportski savez Srbije najveća sportska organizacija na Balkanu. Ima u članstvu 95 granskih sportskih saveza, još pet pridruženih i četiri pomoćna člana, kao i 96 teritorijalnih sportskih saveza i organizacija.

- Još 21 teritorajalni savez i organizacija čeka na prijem što samo svedoči o istaknutom mestu koje zauzimao u srpskom sportu – naglasio je Šoštar.- Dobro je da se broj članica povećava, to je i potvrda da smo dobro radili, pre svega na usvajanju novog Zakona o sportu i preregistraciji. Broj registrovanih sportskih organizacija dokazuje da smo i na tom poslu imali uspeha. Sportski savez Srbije sa Republičkim zavodom za sport uspešno je organizovao i akciju „Šta treniraš“ koja je privukla veliki broj mladih u sport. Organizovali smo i Ministarsku konferenciju Saveta Evrope u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije i prijale su nam čestitke za izuzetno domaćinstvo i organizaciju. Uradili smo i veoma značajne kategorizacije sportova i sportista, na osnovu kojih sportisti mogu da ostvare prava iz radnog odnosa, staž za penziju i zdravstvenu zaštitu, izdali smo i brojne publikacije u kojima su predstavljeni rezultati i uspesi srpskog sporta, kalendari takmičenja i adresari klubova i organizacija.

Šoštar je istakao da je „Majska nagrada“ najviše priznanje u srpskom sportu i da je postala događaj godine. Prošle godine su uručena prvi put „Specijalna priznanja“ Ivici Dačiću i Novaku Đokoviću.

Dr Dane Korica generalni sekretar Sportskog saveza Srbije, obavestio je da će se redovna godišnja Skupština SS Srbije održati 20. novembra u Beogradu i da se očekuje preko 150 delegata. Sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije i Republičkim zavodom za sport, Sportski savez Srbije organizovaće 11. decembra savetavanje generalnih sekretara, a 20. decembra u Domu Narodne skupštine Srbije održaće se svečana Skupština SSS na kojoj će se uručiti „Specijalna priznanja“.

- Biće to prilika i da se podičimo i medaljama koje su osvojili srpski sportisti ove godine i da im još jednom čestitamo – rekao je Dane Korica.

Potpredsednik Sportskog saveza Srbije Velizar Đerić govorio je o ugledu koji ova organizacija uživa u svetu istakavi kao primer saradnju sa Indonezijom.

Aleksandar Šoštar čestitao je Novaku Đokoviću na sjajnoj pobedu na Mestarsu u Londonu.

Konferenciji za medije su prisustvovali i Dragan Atanasov pomoćnik ministra za sport, Jasminko Pozderac direktor Republičkog zavoda za sport, Uroš Dragojlović predsednik Kuglaškog saveza Srbije i potpredsednik Međunarodne kuglaške federacije FIK NBC kao i drugi predstavnici granskih sportskih saveza i organzacija i članovi UO SS Srbije.