XS
SM
MD
LG

RFK Grafičar favorit u Novom Sadu, "Traktoristi" i Sremci u neizvesnoj misiji, mogu li "Majstori" da "pokvare" "dizelku"?

Foto: prvaliga.rs

Pre najave 7. kola Mozzart bet Prve lige Srbije, kratko ćemo se osvrnuti na dešavanja u prethodnom vanrednom kolu. Nema sumnje da ga je obeležila Loznica trijumfom u Gornjem Milanovcu. “Traktoristi” u stopu prate goropadne “grafose” koji su ispratili blede Zlatiborce sa pet golova u mreži. Posrtanje Milanovčana i Pančevaca, iskoristio je novajlija OFK Vršac i uknjižio četvrtu pobedu. Pored njih, ostale ekipe za začelja se bude i dolaze do neophodnih bodova. Kad to kažemo mislimo na RFK Novi Sad 1921, Radnički iz Sremske Mitrovice, Rad... To samo govori da je liga ujednačena, ekipe sa dna nisu rekle poslednju reč, polako konsoliduju i kako prvenstvo bude odmicalo gledaćemo sve neizvesnije okršaje. Većina ekipa je i dalje aktivna na fudbalskoj pijaci i uveliko stižu pojačanja. Kako reče jedan stručnjak, ne znaš šta si doveo dok ne zaigra i pokaže da može se uklopi u postojeći sistem igre, ako ne, sledi pre ili kasnije rastanak.

Zbog vanrednog kola, utakmice će se igrati u nedelju i ponedeljak.

U nedelju su na programu tri meča. Na Banjicu stiže uzdrmani Metalac (dva poraza). “Građevinari” su u međuvremenu registrovali novajlije i u tri prethodna kola osvojili pet bodova. Sa tri gostovanja doneli su tri boda, vidi se da teško daju i primaju golove. Milanovac je napustio sportski direktor Bojan Leotijević, za čije ime su vezani poslednji uspesi kluba. Da li će trener Rađelović uspeti da konsoliduje tim posle dva poraza ostaje da se vidi.

Na Švajcariji se igra stari užički derbi, koji je po interesovanju i značaju spada među 4-5 derbija u zemlji. Zlatibor je u prvom kolu načinio iznenađenje i odneo bodove iz Pančeva, da bi u narednih pet utakmica osvojio dva boda. Očigledno je da su pali u formi i vidi se da srpskoligaški igrači pristigli kao pojačanje nisu na nivou Prve lige. Na drugoj strani GFK Sloboda se izčupala protiv Pančevaca, ne blistaju ali igraju na “siguricu” i specijalizovali su se za remije.

Zanimljivo će biti u Šapcu između Mačve i OFK Vršca. Gosti ulogu favorita prepuštaju domaćinu, koji je u Šapcu mnogo uspešniji, nego na strani (tri poraza). Vrščani su upisali četvrtu pobedu u prvenstvu protiv Trayala zahvaljujući velikom motivu, disciplini i podršci vernih navijača. Biće to prilika za goste da prvi put odigraju meč pod svetlošću reflektora u dosta specifičnoj atmosferi I pred bučnim navijačima”crveno-crnih”.

Ponedeljak je rezervisan za odigravanje pet utakmica. Dugoplasirani IMT-e posle trijufa kod Sudenjaka, neće se pomeriti i na istom mestu dočekaće Inđiju. Otpor “Majstora” slomili su u drugom poluvremenu zahvaljujući ofanzivnim izmenama, ulasku iskusnog Stevanovića, najboljeg asistenta, i Radočaja. Uvek su dueli sa Inđijom za “crvene” bili neizvesni i dinamični. Domaćin upire prstom prema štoperu Bojoviću, Stanojeviću, iskusnom strelcu Stojanoviću koji su udarne igle “zeleno-belih”. U sastavu imaju mlade igrače koji su prošli školu naših najboljih klubova. Domaćin se oporavio od poraza u derbiju, uknjižio dve pobede, dok su gosti iz Srema pet utakmica bez poraza.

Kako je u Loznicu stigao trenerski tandem Nebojša Nešković i Miodrag Anđelković probudili su ekipu, ulili joj dodatnu energiju i rezultati nisu izostali. Psihološki se ekipa podigla, “jure” se formu, teže da se rezultatski “nameste” i najzad proigraju. Dobro su analizirali igru Metalca, postavili čvrstu odbranu i orjentisali se na kontre, i onemogućili rivalu da kreira igru kroz prostor. Radničkom iz Sremske Mitrovice namenili su nezahvalnu ulogu favorita, smatraju da još nisu na željenom nivou i za njih je jako bitno da nastave da se rezultatski ostvaruju.

RFK Grafičar je favorit u Novom Sadu, samo se za rezultat pita probuđeni domaćin. Od pet bodova na poslednje dve utakmice osvojili su četiri. Kao većina prvoligaša dovešće još nekolicinu igrača kako bi pojačali na svakom mestu u timu. RFK Grafičar je u seriji od pet vezanih pobeda i u meč ulaze kao favoriti. Na GAT Areni očekuje ih nešto manji teren, u lošem stanju, koji kiša može dodatno pogoršati, a to ne odgovara gostima. Za njih ne važi konstatacija, da dobar tim ne treba menjati, i Trener Neđić ima dovoljno igrača na raspolaganju i voli da rotira.

Železničar protiv Radničkog sa Novog Beograda mora da nadoknadi prethodne propuste i zaostatak za vodećim dvojcem. U međuvremenu došlo je do prekida saradnje sa trenerom Igorom Savićem. Pančevci su prekinuli niz od tri pobede porazom od lidera i remijem u Užicu, gde su bili u zaostatku dva gola, uspeli su da se vrate i imali šansu za potpuni preokret. “Majstori” su vezali dva poraza i ostaju pri dnu sa dve pobede na svom stadionu. Uveliko su se pojačali i trener Miloš Joksić ima na raspolaganju širok roster.

Sedmo kolo se zatvara utakmicom u večernjem terminu, između Trayala i Jedinstva. Za poraz u Vršcu trener Radivojević smatra da su individualne greške, nedisciplina i nesmotrenost krivci za poraz. Na tabeli dele 9. i 10. mesto sa po šest bodova. Domaćin će pokušati da otkloni uočene slabosti i upiše treću pobedu. Respektuje Ubljane za koje rekoše da nisu opravdali postavljene ambicije i da se još traže. Jedinstvo je pet kola bez pobede i na redu su dva teška gostovanja, gde su znatno uspešniji nego na Ubu. Dobar utisak ostavio je internacionalac Kvaku, povratnik Adamović je odigrao prvih 45 minuta. Avrić je četvrtim golom u Vršcu zaseo na čelu liste strelaca.


OFK Vršac 1 : 1 Železničar
IMT 1 : 0 Zlatibor
Rad 0 : 0 RFK Novi Sad 1921
Loznica 1 : 1 Trayal
Mačva 1 : 1 Jedinstvo (Ub)
Radnički (SM) 3 : 1 RFK Grafičar
Metalac 4 : 3 GFK Sloboda
Inđija Toyo Tires 3 : 0 Radnički (NB)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 IMT 30 18 7 5 61
2 Železničar 30 17 6 7 57
3 RFK Grafičar 30 15 5 10 50
4 Radnički (SM) 30 11 12 7 45
5 Jedinstvo (Ub) 30 12 8 10 44
6 RFK Novi Sad 1921 30 12 7 11 43
7 Inđija Toyo Tires 30 10 13 7 43
8 Radnički (NB) 30 12 4 14 40
9 GFK Sloboda 30 7 16 7 37
10 OFK Vršac 30 10 7 13 37
11 Mačva 30 8 13 9 37
12 Metalac 30 9 8 13 35
13 Trayal 30 9 8 13 35
14 Loznica 30 7 10 13 31
15 Rad 30 5 13 12 28
16 Zlatibor 30 4 11 15 23