XS
SM
MD
LG

Šampion Trke kroz Španiju stigao do zlatne medalje na mondijalskoj drumskoj trci

Foto: pixabay.com

Možda je učesnicima juče okončanog Svetskog prvenstva u biciklizmu, čiji je organizator bio australijski grad Vulongong, servirano meso kengura, ali je to suviše siromašna ponuda za novog svetskog šampiona Belgijanca Remka Evenpula, jer mladiću (22) iz Alsta očigledno prija da se služi sa "švedskog stola", pošto je posle "konzumiranja" kontinentalne zlatne medalje na hronometarskoj trci 2019. godine u Holandiji, degustiranja prvog mesta na najstarijem od velikih ciklo - klasika (jednoetapnih trka) Lijež - Bastonj - Lijež  u 2022. godini, uživanja u kaljosu na grend tur Trci kroz Španiju (Vuelta a Espanja) takođe ove godine, pripala čast da sa menija uzme odličje namenjeno planetarnom prvaku u drumskoj vožnji na 95. smotri svetskog "pedaliranja". Dočepa li se i najsjanije medalje na Olimpijskim igrama, postaće mini Đoković u sportu kojim se bavi.

Pakao dug bezmalo 267 kilometara "crveni đavo" je u konkurenciji još 168 takmičara, od kojih njih 66 nije završilo bitku, prevezao za 6 časova, 16 minuta i osam sekundi, čime je prekinuo decenijski post Belgijanaca, koji su se prethodni put prvom mestu radovali 2012. godine, kad je Filip Žilber naciji rekorderu po broju šampionskih titula u drumskoj vožnji na svetskim šampionatima (od juče 27) dopisao plus. Uz sve navedeno, iz "zemlje kengura" kući odlazi sa zvanjem najuspešnijeg takmičara,  jer je prošle nedelje na hronometarskoj trci osvojio bronzanu medalju.

Biti Francuz a osvojiti medalju na velikom takmičenju je sasvim obična stvar, ali stići da srednjeg stepenika mondijalskog pobedničkog postolja pre uspeha na ostalim velikim takmičenjima nije svakidašnje ostvarenje, a da prisustvujemo ovakvoj situaciji pobrinuo se Kristof Laport, koji je zaostatkom od dva minuta i 12 sekundi u kavez "galskih petlova" uneo 38. medalju sa planetarnih prvenstava kad je reč o grupnim trkama.

Organizovati neko okupljanje a ne napiti se od sreće nije uobičajeno, dokaz je domaći "jahač" Majkl Metjuz, u nedelju, kao i pre pet godina,  trećeplasirani. Bivši šampion sveta u kategoriji vozača do 23 godine, osvajač bronzane medalje u trci timskih "štafeta" pre četiri dana, u svojoj kolekciji ima i srebrno odličje iz Ričmonda 2015, pa bez ustezanja može da skače od zadovoljstva – torba je puna.Zaostatak za prvoplasiranim isti  kao i Laportov - 141 sekund.

Dok je Evenpulu svanulo, Slovaku Peteru Saganu se smrklo. Predstavnik slovenske zemlje jurio je čelnu poziciju, čime bi postao najuspešniji takmičar u istoriji ove biciklističke discipline. S obzirom da s još četvoricom vozača čini kvintet veličanstvenih - trostrukih prvaka sveta u drumskoj trci - trijumfom bi se našao iznad svih, međutim, i da se istovremeno popeo na oba svetionika u Vulongongu, teško da bi skočio do prvog mesta, pošto je ciljnu ravninu prešao sedmi po redu, doduše i on je na cilj stigao sa istim zaostatkom kao i osvajači dve medalje slabijeg sjaja.

Srbija do Tokija je samo pusta želja, zato je dovoljno što je naš Ognjen Ilić stigao do Australije, da ne govorimo o najvećem uspehu srpskog biciklizma - njegovom 30. mestu u hronometarskoj trci pre osam dana - tako da će današnje odustajanje "orla" iz Aranđelovca biti prekriveno krilima navedenog uspeha.

Naredne godine će se dvotočkaši njihati poput kiltova, domaćin Svetskog prvenstva biće Glazgov, a ko će nazdraviti viskijem (mada preporučujem limunadu) pokazaće vreme.

Živi bili pa videli!

Piše: Dragan Stojić