XS
SM
MD
LG

Derbi jeseni igra se u nedelju u Pirotu, Zaječarci oslabljeni na megdan SFS Borcu, u niškom derbiju Popovčani se spremaju da "potope" Brzi brod

U okviru osmog kola Srpske lige, Istok, u nedelju se u Pirotu igra derbi jeseni. Pored Nišave stižu zahuktali Leskovčani koji se nalaze u velikom nizu pobeda. Pre toga osvrnućemo se na duele od prethodnog vikenda. Vodeći tandem je slavio u gostima, oba susreta su odigrana u Paraćinu i završena su minimalnim pobedama gostiju. Trijumf GFK Dubočice dobija na težini jer su slavili u derbiju protiv SFS Borca. Piroćanci su nastavili seriju golom u samom finušu (88. minutu) protiv Jedinstva. Gosti su slavili u još tri duela, tako da su domaćinima ostavili mrvice (pobede Timočanina i prva Brzog broda).

Trener Leskovčana, Dejan Čelar, kaže da je pobeda protiv SFS Borca bila prioritet, dok sve druge stvari koje nisu funkcionisale padaju u drugi plan. U susret derbiju u prvi plan stavlja tradiciju, veliki rivalitet, stvar prestiža, i svako ima svoje adute. - Respektujem Radnički, kaže on, nihove rezultate, poznajem dobro dosta igrača, kod mene su neki prvi put zaigrali u prvom timu. Derbi je jedno prolazno vreme u maratonu zvanom prvenstvo, kako bi krajem novembra videli gde smo. Trener Piroćanaca Goran Lazarević očekuje pravi derbi, respektuje goste za koje tvrdi da imaju najkvalitetnije pojedince. Mišljenja je da meč mogu da odluče detalji, inspiracija pojedinaca, mada se više oslanja na timski učinak koji ih je doveo na vrh. Biće to okršaj dve najbolje navale i odbrane lige.

U subotu je na programu pet utakmica. Radnički će u Svilajncu dočekati Pčinju, koja još nema pobedu. Domaćin je bar na papiru bliži pobedi zahvaljujući kvalitetnim pojedincima, nalaze se u usponu forme (dve pobede), i velikom terenu mogu lakše da se razmahnu i nametnu svoj stil igre. Pčinja je vezala tri poraza, muči ih realizacija (četiri gola) i nalaze se u krizi. Oslanjaju se na tranziciju, kontranapade i još su pod utiskom nesrećnog poraza od GFK Jagodine.

Mladi Jagodinci su u velikom naletu i na pet utakmica uknjižili su 13 bodova. Igraju otvoreno, dosta trče, borbeno izgaraju svih 90 minuta i svojim stilom nezgodni su za svakog protivnika. Slavili su u Trgovištu u samoj završnici I to dovoljno govri u prilog izrečene konstantacije. U goste im dolaze kvalitetni Knjaževčani, koji su u naletu (tri meča sedam bodova). Na njihovim utakmicama po pravilu pada najviše golova, igraju otvoreno na gol više, u Jagodinu idu da se prikažu u pozitivnom svetlu.

Bivši prvoligaš Timok 1919 nastavio je da posrće i pod komandom iskusnog stručnjaka Halilovića. Upisali su tri poraza i sa jednom pobedom nalaze se pri dnu tabele. Poraženi su od Brzog broda kome je ovo prvi trijumf. Povrh svega, zaradili su tri crvena kartona, tako da će na megdan SFS Borcu izaći osetno oslabljeni. Paraćinci su izgubili derbi I sa dva poraza pokvarili su plasman, ali nisu bez šansi protiv neubedljivog domaćina.

Jedinstvo je favorit protiv Dunava, koji nikako da se stabilizuje i nanizali su pet poraza. Nije pomogla ni šok terapija sa promenom trenera. Psihološki su pali, moral je na niskom nivou, i olako gube bodove pored Dunava. Paraćinci imaju mlad sastav željan dokazivanja, dobro su organizovani, racionalno efikasni i čvrsti pozadi.

Topličanin je posle serije od tri pobede uknjižio poraz u Knjaževcu. Sa domaćim sastavom pružili su zapažene partije, trenutno su sedmi sa 13 bodova. Prevashodni cilj je da izbore opstanak, u Prokuplju deluju moćno, efikasno i narednom rivalu iz Mešava neće biti lako da ostanu neporaženi, pogotovu ako se zna da su upisali tek dve pobede i pet poraza. Imaju nov sastav i trenera, računaju da će vremenom igrati sve bolje.

Nedelja je rezervisana, pored pomenutog derbija, za mečeve u Vlasotincu i Popovcu. Vlasina je zabeležila prvu pobedu na strani i polako se konsoliduju. Radi se o mladom sastavu (prosek 21 godina), igraju solidno, mada ih rezultati nisu ispratili. Srećno su došli do bodova u Prahovu protiv maleroznog domaćina. Igraju protiv “niških dečaka” Cara Konstantina koji su bez bodova, ali su bolje partije pružali od upisanih rezultata.

Budućnost ispoljava stabilnu formu i uvek su u vrhu tabele. Lakše nego što su očekivali odneli su tri boda iz Mešava i pored vodećeg dvojca, neporaženi su u prvenstvu. Igraju efikasno, pozadi čvrsto, iza sebe imaju četiri pobede i remi. Očekuje ih gradski derbi protiv probuđenog Brzog broda, koji je uknjižio prvu pobedu u prvenstvu. Između sebe imaju nerasčišnjene račune, jer su ih gosti savladali u okviru niškog Kupa. Brzi brod ima najslabiju odbranu u ligi (primili 21 gol) i ne vidimo način kako će odoleti kvalitetnom sastavu trenera Stankovića.


Radnički (P) 6 : 2 Timočanin
Pčinja 4 : 3 Meševo
Car Konstantin 1 : 5 OFK Brzi Brod
Dunav 4 : 1 SFS Borac
Jedinstvo (P) 2 : 1 GFK Dubočica
Vlasina 3 : 0 Timok 1919
Radnički (S) 0 : 2 Budućnost (P)
GFK Jagodina 2 : 1 OFK Topličanin
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 GFK Dubočica 30 21 6 3 69
2 Radnički (P) 30 21 4 5 67
3 Budućnost (P) 30 17 9 4 60
4 SFS Borac 30 13 8 9 47
5 Radnički (S) 30 13 7 10 46
6 Timočanin 30 12 9 9 45
7 Meševo 30 14 3 13 45
8 Jedinstvo (P) 30 13 5 12 44
9 GFK Jagodina 30 12 5 13 41
10 Dunav 30 11 7 12 40
11 Pčinja 30 10 9 11 39
12 Vlasina 30 10 6 14 36
13 OFK Topličanin 30 9 7 14 34
14 OFK Brzi Brod 30 10 2 18 32
15 Timok 1919 30 6 6 18 24
16 Car Konstantin 30 1 1 28 4