XS
SM
MD
LG

I sportisti moraju da štede električnu energiju

Država je dala preporuku državnim i lokalnim institucijama da naprave plan štednje za uštedu energije. Preporuka je da se potrošnja električne energije smanji za 15 odsto, s razlogom ako se zna da je Srbija za proteklih godinu dana za uvoz struje i gasa potrošila blizu dve milijarde evra. Domaćinstva troše 42 odsto struje i najavljeni su popusti onima građanima koji potroše manje električne energije u odnosu na isti period prošle godine. Ovim merama država pokušava da uštedi između pola i milijarde evra, koju bi morala dodatno da izdvoji.

Šta mogu po tom pitanju da urade sportske organizacije, klubovi, škole, lokalne samouprave. Sigurno je da će biti uslovljeni štednjom kada nastanu hladniji dani, odnosno kad se poveća potrošnje enrgije. Pođimo od fudbalskih stadiona koji su velik potrošači električne energije. Svako uključenje reflektora na “Rajku Mitiću” košta Zvezdu pola miliona dinara. Partizan mesečno izdvaja za paljenje reflektora 20.000 evra, i najavljuje postavljanje novih stubova i ugradnju štedljivih LED reflektora, koji će trošiti za trećinu manje struje. Nije nam poznato da li i koliko klubova ima podzemne sisteme za grejanje travnate podloge koji su takođe veliki potrošači energije.

Ovde se ne postavlja pitanje štednje nego što manjeg korišćenja rasvete u zimskim mesecima. Hteli, ne hteli, klubovi moraju preći na odigravanje dnevnih utakmica kao i treninga pod dnevnom svetlošću. Svi superligaši su u obavezi da poseduju reflektore i uveliko ih koriste. Takođe, nekoliko prvoligaša redovno igraju pod svetlošću reflektora, da pomenemo Mačvu, Rad, Trayal, Metalac, GFK Slobodu... Ima slučajeva da se reflektori pale za odigravanje utakmica srpskih liga kao i nižih liga. Nije nam poznato šta se time dobija, osim da reflektori budu uključeni nekoliko sati i za ovu namenu osiromašeni klubovi izdvajaju velika stredstva. Mnogi nisu u mogućnosti da redovno izmiruju obaveze prema Elektrodistribuciji i dugovi se gomilaju, tako da je bilo pretnji isključnja struje…

Mnogo bogatije zemlje od nas uveliko razmišljaju i sprovode u delo štednju energenata. Za utakmice serije A za vreme odigravanja utakmica reflektori mogu biti uključeni četiri sata. Bundes liga namerava da ostvari uštede po pitanju podzemnog grejanja terena, ugradnju na krovovima solarnih panela i sli...

Hale sportova su takođe veliki potrošači pogotovu ako večernje termine koristi više sportova, da ne govorimo o utakmicama. Reflektori se pale u ranim večernjim satima i sijaju do iza ponoći. Razumljivo je da je teško uskljaditi obaveze koje imaju sportisti u toku dana (škola, posao, fakultet..) sa redovnim treninzima i odigravanjem utakmica, ali će morati da se reorganizuju. Isto važi za školska igrališta na otvorenom i u gradskim naseljima. Kako nastaju hladniji dani sve manje mladih se okuplja na njima I najčešće zvrje prazni. Apsurd je utoliko veći ako se zna da se reflektori pale po smiraju sunca i uključeni su do ranih jutarnjih sati narednog dana. Činjenica je da se električna energija neracionalno troši, da se mogu, uz malo dobre volje, ostvariti značajne uštede.

Nadamo se da će uštedama biti obuhvaćene sportske organizacije i klubovi, i moraće da sačine plan štednje, a do tada električna energija će se nepotrebno rasipati.