XS
SM
MD
LG

Ministarstvo omladine i sporta: Zdravlje sportista nema cenu

BEOGRAD, 22. novembar (Info centar).- Predrag Peruničić državni sekretar za sport prisustvovao je sastanku sa predstavnicima saveza na temu „Tumačenje i implementacija Pravilnika o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti sportista za obavljanje sportske aktivnosti i učestvovanje na sportskim takmičenjima“, u Zavodu za sport i medicinu sporta Srbije.

Ugledne zvanice pozdravio je direktor Zavoda za sport i medicinu sporta Jasminko Pozderac, koji se zahvalio Ministarstvu omladine i sporta na podršci. Pravilnik je donet u martu 2012. zajedničkom inicijativom Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta, radi očuvanja zdravlja i radne sposobnosti sportista.

Pozderac je istakao da je donošenjem ovog Pravilnika prvi put regulisano za koga su pregledi obavezni, kao i u kojim vremenskim uslovima treba da se obave i dodao da su novina i formulari koje sportisti popunjavaju prilikom pregleda.

Državni sekretar Predrag Peruničić pozdravio je prisutne u ime Ministarstva omladine i sporta, istakavši da su Zavod za sport i medicinu sporta i Anti-doping agencija dva stuba ministarstva u borbi da se očuva zdrave vrhunskih sportista koje nema cenu.

Pravilnikom o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti sportista za obavljanje sportske aktivnosti i učestvovanje na sportskim takmičenjima, između ostalog, predviđeno je da u sportskom takmičenju može samo učestvovati sportista kome je u periodu od šest meseci pre održavanja sportskog takmičenja utvrđena opšta zdravstvena sposobnost za obavljanje sportskih aktivnosti.

Takođe, ovim Pravilnikom utvrđuje se i posebna zdravstvena sposobnost, u periodu od šest meseci pre održavanja sportskog takmičenja i to za sportske profesionalce, reprezentativce u svim sportskim granama, sprtiste kategorisane na osnovu nacionalne kategorizacije sportista, sportiste takmičare mlađe od 16 godina u svim sportskim granama, sportiste takmičare mlađih kategorija koji se takmiče u starijim kategorijama, kao i druge sportiste za koje je ta obaveza utvrđena aktima nadležnih nacionalnih granskih sportskih saveza.

Sastanku su prisustvovali i predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar, generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Dane Korica, generalni sekretar Odbojkaškog saveza Srbije Slobodan Milošević, generalni sekretar Biciklističkog saveza Srbije Petar Rokvić, generalni sekretar Plivačkog saveza Srbije Vladimir Anušić i veći broj istaknutih sportskih radnika i stručnjaka.