XS
SM
MD
LG

Crna Gora spremna za Bosnu i Hercegovinu

Uvjerljivom pobjedom nad takozvanim Kosovom (29:20) napravljen je prvi korak ka Evropskom prvenstvu, danas se pruža prilika za drugi, vjerovatno presudni – crnogorske rukometaše protiv Bosne i Hercegovine (20 h) čeka prvo gostovanje u kvalifikacionoj grupi 7, na kojem bi im pobjeda otvorila vrata nastupa na šampionatu u Njemačkoj 2024.

- Najvažniji meč, već na početku. Protiv takozvanog Kosova smo se zagrijavali – konstatovao je Stevan Vujović.

BiH je u četvrtak poražena na gostovanju Sloveniji – 28:20.

- Malo smo i iznenađeni kako su Bosanci i Hercegovci dobro odigrali protiv Slovenije, koja se tek u drugom poluvremenu odvojila. Jaki su i visoki, željni dokazivanja novom selektoru, atmosfera u timu im je u usponu – upozorio je iskusni lijevi/srednji bek.

,,Lavovi“ su Kosovo pobijedili u sjajnoj atmosferi u ,,Bemax areni“, pune tribine čekaju ih i u dvorani ,,Mirza Delibašić“. Vjetar u leđa ovog puta imaće protivnik Crne Gore.

- Nije isto igrati kod kuće pred onakvom publikom i u gostima. Naši navijači nas uvijek vode, uglavnom do pobjeda. Sada će biti drugačija utakmica. Kada smo kod kuće, znamo što nas čeka kad izađemo na teren i kakva nas energija nosi, kada gostujemo moramo da razmišljamo da se prilagodimo. Ovo je malo i specifična situacija, idemo kod komšija. Isti je jezik, sve ćemo da razumijemo šta dolazi sa tribina, učinićemo sve da nas takva atmosfera motiviše – ističe Vujović.

Selekcija Zorana Roganovića je 11. na Starom kontinentu, na proteklom Evropskom prvenstvu pobijedila je Sjevernu Makedoniju, Sloveniju i Hrvatsku, dvije godine ranije i Srbiju.

Kapiten BiH Mirsad Terzić je prije četiri dana izjavio kako bi i kao reprezentacija i kao Savez trebalo da se ugledaju na Crnu Goru.

- Rastemo kao tim, a samim tim više smo vrijedni i kao pojedinci. I tako nas ostali gledaju, više nas poštuju. Bosanci su u silaznoj putanji posljednjih godina, pobjeda nad nama bi ih vratila na pravi put. Ali želimo da nastavimo našim putem napretka, za to radimo i borimo se, zato nam je i atmosfera dobra. Teško je parirati Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji... ali uspjeli smo da ih pobijedimo. Imponuje nam naš status, to što nas doživljavaju maksimalno ozbiljno, ali moramo da se potvrđujemo iz meča u meč – naglasio je jedan od trojice Vujovića u sadašnjem timu ,,crvenih“.

- Moramo biti oprezni. Ne smijemo da mislimo da smo već pobijedili Bosnu i Hercegovinu, tek smo na pola puta kad je u pitanju oktobarski termin kvalifikacija.

I lijevo krilo Aleksandar Bakić smatra da selekcija na čijoj klupi je u Mariboru debitovao Irfan Smajlagić predstavlja ozbiljnog rivala.

- Očekujemo dobru borbu, da damo sve od sebe i igramo na pobjedu. Bosanci su podmladili selekciju, došli su neki novi momci, koji su odigrali dobro protiv Slovenije. Ali ako prikažemo maksimum, ako budemo u našem najboljem izdanju, nadam se trijumfu. Bilo bi sjajno da počnemo kvalifikacije s dvije pobjede i time napravimo dobru uvertiru i za Svjetsko prvenstvo u januaru – istakao je Bakić, rukometaš hrvatskog Neksea, povratnik u nacionalni tim nakon oporavka od povrede prednjih ukrštenih ligamenata.

- Vratio sam se i sada sam na 100 posto forme. Na raspolaganju sam, spreman da odradim ono što selektor traži od mene. 

Aleksandar Bakić vjeruje da će pune tribine u Sarajevu biti motiv više za našu selekciju.

- Nije Sarajevo daleko, neradan je dan, nadam se da će biti i naših navijača, da ne budemo u velikoj manjini – kazao je vihorni Andrijevčanin.