XS
SM
MD
LG

Po završetku Regionalne lige: Ogroman korak u popularisanju boćanja

Boćasrska elita na Novom Beogradu

Završeno je prvo izdanje Regionalne boćarske lige. Posle kvalifikacionih turnira, za fajnal for, plasirali su se: Trata iz Škofje Loke, Istra Poreč, Metković i Novi Beograd. Trata je pokazala najviše na završnom turniru na Novom Beogradu, 22. i 23. oktobra. U polufinalu je pobedila Metković 17:5, a u finalu 18:4 Istru Poreč, koja je, prethodno, u polufinalu bila uspešnija i srećnija od Novog Beograda 13:9.

Dakle, „zavesa je spuštena“! Šta kažu prve analize?

- Presrećni smo da se ovako nešto dešava u Srbiji – kaže Miloš Milaković, prvotimac Novog Beograda – Ljubitelji boćanja imali su priliku da vide, krem ovog sporta u regionu. Naš klub je dokazao da nije daleko od samog vrha. Možemo ravnopravno da se nosimo u većini disciplina. Još uvek zaostajemo u trkačkim disciplinama, ali ne previše. U meču protiv Istre Poreč, naša štafeta je bila uspešnija. Generalno, u toj utakmici nismo imali previše sreće. Zahvaljujući odličnom Dejanu Tonejcu, Trata je pobedila u polufinalu, a i u finalnom meču sve kockice su joj se složile.

Slovenačkoj Trati je pripala dva pehara: šampionski i prelazni, ali i novčana nagrada, odn. ček u vrednsti odn. 1.250 eura. Kada je reč o ovom sportskom kolektivu, neizbežan sagovornik je „legendarni“ Bojan Buden, predsednik kluba.

- Predsednik kluba sam od 1983. godine – počinje predsednik Buden – Pre petnaestak godina razmišljali smo u klubu o tzv „Jugo ligi“. Na žalost, tadašnji savezi nisu bili baš usklađeni. Međutim, kada su Nemanja Petrović i njegovi sportski prijatelji pokrenuli Regionalnu ligu, dali smo bezrezervnu podršku i pristanak za učešće. Završni turnir je fenomenalno organizovan. Baš takvi turniri nam trebaju. Zaista sam iznenađen kvalitetom BK Novi Beograd. Do sada smo, uglavnom, igrali protiv klubova iz Hrvatske, Francuske i Italije, ponekad i iz Crne Gore. U svakom slučaju, Novi Beograd ima perspektivu. Perspektivu ima i Regionalna liga. Najvažnije u svakom sportu su međunarodne utakmice. One privlače publiku, u krajnjem slučaju i sponzore. Inače, od osamostaljenja Slovenije, 18 puta smo bili prvaci, bezbrij puta osvajači Kupa, čak i drugi u Evropi. Na prvenstvima Evrope i sveta imamo 30 osvojenih medalja, u svim kategorijama. Jedna zanimljivost: sadašnji golman Atletiko Madrida, Jan Oblak je iz Škofje Loke. Svojevremeno se bavio boćanjem i mnogo je obećavao. Naš klub se može pohvaliti odličnom infrastrukturom: dvorana od 1000 kvadrata, tribine sa 500-600 mesta. Imamo i terene na otvorenom.

Pun hvale je i Damir Mednica, predsednik BK Istra Poreč.

- Turnir je bio izuzetno zanimljiv – ističe Damir Mednica – Organizacija odlična. Prva sezona Regionalne lige privedena je kraju na najbolji način. Na žalost, nismo do kraja zadovoljni, jer nismo osvojili prvo mesto. Lepo je videti se s kolegama iz drugih klubova, pogotovo i država. Naš klub je prebogate tradicije: osnovan je daleke 1948. godine. Pet puta smo bili šampioni Hrvatske, a u nekoliko navrata smo bili blizu i za „nešto više“ na međunarodnom planu. Zahvaljujući gradu Poreču, koji dosta ulaže u sport , imamo odlične uslove za rad, tj. boćarsku dvoranu.

Čelnici BK Novi Begrad položili ispit

Bojan Buden, predsednik BK Trata

BK Istra Poreč