XS
SM
MD
LG

Vojvođanski derbi ispod Vršačkog brega, "Traktoristi" za potvrdu vrednosti u Novom naselju, "dizelka" na glavnom koloseku, Zlatibor usputna stanica

Ispred prvoligaša je prvo prolećno, odnosno 16. kolo prvenstvene trke. Nerešene rezultate u prethodnom kolu vodećeg dvojca iskoristio je Železničar i sa dve pobede izbio na treće mesto, Inđija drži priključak i kako stvari stoje između četiri najbolje ekipe tražiće se putnici za elitu. Ekipe sa dna su i dalje neuspešne, izuzev fenjeraša sa Zlatibora koji je neočekivano lideru uskratio radost na Švajcariji.

Nastupajuće kolo donosi nekoliko zanimljivih duela u Vršcu, Novom Sadu, Užicu, Novom Beogradu…

Jedinstvo ima još jedno domaćinstvo, dolazi Loznica koju su u prvom kolu savladali u Klupcima. Osim pobede u komšijskom derbiju protiv Mačve utakmicu će akteri brzo zaboraviti. Vredi pomenuti gol internacionalca Kari Kvaku za Ubljane i parne kartone za Jovovića, Radojičića i Rajovića, koji neće biti u kombinaciji za susret sa Loznicom. U goste dolazi rival sa sličnim načinom igre kao kao prethodni i navode da neće biti lako istog protivnika dva puta pobediti. Ubljani žele da nastave uspešan niz pored Tamnave, uknjiže četvrtu pobedu i opravdaju visoke pozicije na tabeli. Loznica igra sa velikim oscilacijama. Trener Nešković se suočava sa skromnim rosterom, teško se nose pod pritiskom kad znaju da je svaki bod bitan. Problem je u selekciji igrača, neki nisu navikli na ozbiljan rad, I ne mogu da odgovore obavezama koje traži Prva liga. Radovi na novom stadionu na Lagatoru privode se kraju, krov je pokriven, sprema se postavljanje stolica na tribinama i slede radovi na drenaži terena.

RFK Grafičar će u subotu ugostiti Mačvu, koja je upisala dva poraza, poslednji u zaostalom meču u Pančevu. Mladi domaćin je favorit pogotovu ako se zna da su Šapčani na strani bez pobede(dva osvojena boda). “Grafosi” igraju po modelu Crvene Zvezde i to je vidljivo u dosadašnjim rezultatima. Imaju kvalitet, pristup igri i sve od njih zavisi, da li će odigrati meč sa ili bez oscilacija, kao protiv Radničkog, kada su u zaustavnom vremenu došli do boda. Mačva deluje kao čvrsta i snažna ekipa, koja zna da bljesne, ali i da podbaci.

Vodeći IMT-e odlazi na megdan sve boljim “kanarincima”, koji su vezali dve pobede i nalaze se u sredini tabele. “Traktoristi” iza sebe imaju zgusnut kalendar i neplanirano remi na Švajcariji. Treneru Vasiljeviću je zasmetala odbrana gola Zlatiboraca I defanzivni pristup meču. Ako bi vagali šanse jednih i drugih, gosti su bliži pobedi zbog učinka na strani, mada su Novosađani solidni na GAT Areni.

U Užicu se sastaju GFK Sloboda i Radnički iz Sremske Mirttovice, dva rivala iz sredine tabele, koji se nalze u usponu forme. Užičani su lakše nego što se očekivalo slavili protiv neprepoznatljivih Milanovčana. Ere kao da su se pretplatile na nerešene rezultate (osam) i poslednja pobeda došla je posle tri remija. Radnički na krilim uspeha u kupu u poslednjih pet mečeva upisao je devet bodova. Otežavajuća okolnost je da malo daju i primaju golova, na strani su bez pobede(tri boda).

Vojvođanski derbi igra se u Vršcu, gde dolazi sve bolja Inđija, jedan od kandidata za najviši plasman. Domaćin je gosta “zadužio” pobedom u prvom kolu i uloge su se donekle promenjene, mada dele susedne pozicije na tabeli. Vrščani su načinili bum na početku prvenstva i teško je bilo igrati dobro u kontinuitetu. Radi se o takmičarskoj ekipi, sa specifičnim stilom, sa dosta trčanja i velikim utroškom energije. Dva poraza nisu uticala na trenutni plasman, i dalje su najuspešniji novajlija. Inđija je slavila kraj “studenjaka” protiv iskusnog sastava “majstora”. Forsiraju svoj stil igre koji im donosi bodove I ostaje žal što nisu neku od sedam remija pretvorili u pobede. Imaju najboljeg strelca lige Stojanovića (9 golova), podjednako su uspešni kako na strani tako i u Inđiji.

Radnički sa Novog Beograda skupo je koštao trijumf protiv Mladosti iz Lučana u kupu, jer su posle toga uknjižili dva poraza i nalaze se među ugroženim timovima. Pitanje je koliko stariji igrači, u smiraju karijere, mogu da treniraju i izdrže 90 minuta. U goste dolazi uzdrmani Metalac koji je sve dalje od zadatog cilja. Niko ne spori da imaju vrhunske uslove, dobru organizaciju, kvalitetne igrače, ali i dalje nema rezultata. Kriza ih uveliko trese, nemaju samopouzdanja, tri poraza u nizu i neuspeh u kupu od srpskoligaša Kabela potvrda su izrečenog. Odlaze na megdan solidnom domaćinu i pokušaće da poprave negativan bilans sa gostovanja (četiri poraza).

U Kruševci snage će odmeriti Trayal i Rad. Domaćin uglavnom bodove osvaja ispod Bagdale i u susrte ulaze kao favoriti protiv mladog sastava “građevinara”, koji su pali u formi (tri poraza) i neuspešni su van Banjice.

Ponedeljak je rezervisan za duel između Zlatibora i odličnog sastava Železničara, koji na Švajcariji juri tri nova boda. Radi se o skromnom domaćinu, mada su lideru uskratili radost pobede. Zbog udaljenost, velike nadmorske visine, rivalima treba malo vremena za aklimatizaciju i to im je plus u svakom susretu. Želja je favorit i pitanje je koliko su se potrošili u prethodnim duelima i da li je ubrzani raspored izbacio iz stroja nekog od prvotimaca na koga računa trener Tomislav Sivić.


OFK Vršac 1 : 1 Železničar
IMT 1 : 0 Zlatibor
Rad 0 : 0 RFK Novi Sad 1921
Loznica 1 : 1 Trayal
Mačva 1 : 1 Jedinstvo (Ub)
Radnički (SM) 3 : 1 RFK Grafičar
Metalac 4 : 3 GFK Sloboda
Inđija Toyo Tires 3 : 0 Radnički (NB)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 IMT 30 18 7 5 61
2 Železničar 30 17 6 7 57
3 RFK Grafičar 30 15 5 10 50
4 Radnički (SM) 30 11 12 7 45
5 Jedinstvo (Ub) 30 12 8 10 44
6 RFK Novi Sad 1921 30 12 7 11 43
7 Inđija Toyo Tires 30 10 13 7 43
8 Radnički (NB) 30 12 4 14 40
9 GFK Sloboda 30 7 16 7 37
10 OFK Vršac 30 10 7 13 37
11 Mačva 30 8 13 9 37
12 Metalac 30 9 8 13 35
13 Trayal 30 9 8 13 35
14 Loznica 30 7 10 13 31
15 Rad 30 5 13 12 28
16 Zlatibor 30 4 11 15 23