XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Radiša Čubrić: “Godina uspeha i propuštenih šansi”

BEOGRAD, 27. novembar (Info centar).- Selektor seniorske biciklističke reprezentacije Srbije Radiša Čubrić, ocenio je da je 2012. bila sezona uspeha, ali i propuštenih šansi!

- Srbija je završila godinu na 22. mestu rang liste Evropa tura, a kada se izuzmu nacije iz pro tura, bili smo među 16 zemalja, što nam je donelo i tri mesta za trku u eliti na Šampionatu sveta. Prvi put smo se upisali sa bodovima i u juniorskom Kupu nacija zahvaljujući Borisavljeviću. To je sjajan bilans sezone i zahvaljujem se svim vozačima, saradnicima u stručnom štabu Radomiru Pavloviću, Miroljubu Krstiću i Branku Banoviću, koji mi je bio pomoćnik na OI ali i mehaničarima, meserima, članovima UO BSS i kancelariji BSS… Na žalost propustili smo šansu za još bolje plasmane zbog povrede i bolesti Žolta Dera, Gabora Kase i Esada Hasanovića koji su pauzirali u špicu sezone. Ovo je dosta poremetilo program reprezentacije, jer su oni sa Stevićem prošli veoma kvalitetne pripreme na početku gdine i očekivao sam da pooštre konkurenciju – rekao je Radiša Čubrić.

Srbija je imala pravo na dva vozača u olimpijskoj trci i Čubrić je upravo zbog lošeg zdravstvenog biltena odlagao, dosta dugo, da saopšti imena olimpijaca za London:

- Stević je pokazao pobedama u Sočiju na početku sezone da odskače u formi i on je bio moj prvi izbor. O drugom olimpijcu odlučio sam posle drumskog šampionata Srbije. Opredelio sam se za Kasu koji je, potom, pobedio etapu na UCI trci “Oko Sibiua” u Rumuniji i potvrdio da sam dobro odabrao. Olimpijsku trku su obojica završili. Stević je imao 40 sekundi slabije vreme od šampiona Vinokurova. Očekivao sam da može među 20 što bi bilo sjajno, ali i ovaj rezultat je za svako poštovanje – smatra Čubrić.- Hvala Olimpijskom komitetu Srbije koji je u svakom pogledu izuzetno podržao naš olimpijski program. Reprezentacija je imala 80 dana priprema, startovala je 50 puta, od toga 40 na etapnim i 10 puta na jednodnevnim trkama.

Ivan Stević je završio sezonu na 78. mestu rang liste sa 140 poena. Imao je čak 11 postolja: pobeda u generalnom plasmanu na “VN Sočija” uz dva treća mesta u etapama, drugo mesto u generalnom plasmanu na “Pet krugova oko Moskve” uz pobedu i treće mesto u etapi, postao je šampion Srbije, osvojio je treće mesto na “Velikoj nagradi Moskve”, zauzeo je tri treća mesta u etapama na “Kroz Srbiju”. Nosio je žutu majicu i na “Pet krugova oko Moskve” i na trci “Kroz Srbiju”. Osvojio je i peto mesto u etapi na “Oko Kine” u visokoj 2.1 kategoriji.

- Bio je pravi vođa reprezentacije. Šteta što se Der razboleo i nije startovao na trci “Kroz Srbiju”. Kasa je počeo, pa je zbog teških stomačnih problema odustao. Hasanović je neporavljen od povrede pružio koliko je mogao. Obraz je na našoj najcenjenijoj trci osvetlao Stević sa tri treća mesta u etapama, mladi Dejan Marić i iskusni Nebojša Jovanović iz Radničkog koji je završio 16. u generalnom plasmanu. Već tada se sve svelo, jer se znalo da Stević i Kasa u vreme šampionata sveta idu na jaku trku u Kinu, na jednog kandidata za SP u eliti u oktobru, Nebojšu Jovanovića. I on je imao dobru sezonu, osvojio je drugo mesto u etapi na “Oko Grčke” i doneo bodove na dve UCI trke u Dobriču u Bugarskoj. Sa 57 poena je drugi naš vozač na rang listi. Na SP je, na žalost, odustao, jedino je u kategoriji do 23 godine trku završio Nikola Kozomara. Ponovo se videlo da na SP naši vozači nemaju šta da traže sa biciklistima iz pro tur ekipa. Još moramo da čekamo da stasa vozač, pored Stevića i Kase, koji može da se sa njima nosi – realan je Čubrić.

U 2013. Čubrić planira podmlađivanje ekipe, uvođenje novih vozača i širenje kruga reprezentativaca:

- Za šest godina mog selektorskog staža imao sam sjajne odnose sa klubovima, pre svih Železničarom MBN i Partizanom, i očekujem da se tako nastavi. Prema najavama, Železničar MBN, Radnički iz Kragujevca, Borac iz Čačka i moj klub Metalac iz Kraljeva, imaće jake seniorske ekipe u novoj sezoni što je dobro jer jer bez dobrih klubova nema ni reprezentacije. Nećemo se odreći ni jednog reprezentativca, osim ako ne reši da, kao Dragan Spasić, prestane sa aktivnim takmičenjem. Cilj je da sa iskusnijim biciklistima, na što više trka učestvuju vozači do 23 godine, da se školuju i uče. Imamo među njima Miloša Borisavljevića iz Metalca koji je na nekoliko juniorskih trka pokazao kvalitet i ako bude nastavio da radi, sa mnogo discipline i truda, predstoji mu lepa karijera. Pokušaću da za njega i Kozomaru nađem angažman preko ličnih veza u Belgiji u ekipi koja ima dobar program za mlade bicikliste. Situacija je teška u svim zemljama, kriza je ozbiljno proredila klubove i nije lako naći angažman. U svakom slučaju, jedna dobra sezona je za nama, nadam se da će Kasa i Stević rešiti problem sa ekipom, jer su trenutno na “belom hlebu” pošto je neizvesno da li će Salkano tim postojati u starom sastavu i da ćemo imati reprezentaciju koja može da nas ponovo obraduje – zaključio je Čubrić.