XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Divac primio rvačku legendu Aleksandra Kareljina

BEOGRAD, 27. novembar (Info centar) – Legendu svetskog rvanja, ruskog rvača Aleksandra Aleksandroviča Kareljina primio je u olimpijskoj kući predsednik OKS Vlade Divac.

Aleksandar Kareljin je pored četri olimpijske medalje (zlata 1988. u Seulu, 1992. u Barseloni, 1996. u Atlanti i srebra 2000. u Sidneju), osvojio i devet svetskih i 12 evropskih titula, a u izboru Međunarodne rvačke federacije (FILA) proglašen je za najboljeg rvača 20. veka.

- Aleksandar Kareljin jedan je od najvećih olimpijskih heroja svih vremena. Svaka prilika za razgovor sa takvim sportistom je veliko zadovoljstvo. On je prijatelj srpskog sporta i voljan je da nam svojim iskustvom pomogne u daljem razvoju olimpijskog sporta u Srbiji, a posebno rvanja - rekao je Vlade Divac.

Aleksandar Kareljin, koji je bio gost Rvačkog saveza Srbije kao promoter Šampionata Evrope u Beogradu u martu ove godine, je istakao:

- Veliko je zadovoljstvo što sam se sreo sa Vlade Divcem. Razgovarali smo kao prijatelji. U Srbiji se uvek osećam kao kod kuće.

Aleksandar Kareljin boravi u trodnevnoj poseti Beogradu, kao član delegacije Ruske dume, koja je u državnoj poseti Srbiji. Kao poslanik, Kareljin obavlja i funkciju predsednika Odseka za međunarodne odnose Ruske dume.

Susretu su prisustvovali i Ivan Todorov, potpredsednik OKS i predsednik Džudo saveza Srbije, Željko Trajković, predsednik Rvačkog saveza Srbije i Rajko Baltić predsednik Rvačkog kluba Partizan.

Aleksandar Kareljin je, kada se rodio 19. septembra 1967. imao 6,8 kilograma i od malena je pokazivao izuzetan talenat za sport. Počeo je da rve sa 13 godina. Sa devet titula šampiona sveta (1989, 1990, 1991, 1993, 1994, 1995, 1997, 1998. i 1999.) i 12 zlatnih evropskih medalja (1988 - 1996. i 1998 - 2000) je bez premca u svetskom rvanju. U stručnu terminologiju rvačkog sporta u toku njegove karijere uveden je termin „Kareljinovo bacanje“ kojim je mrvio rivale. Podizao ih je do nivoa kukova a zatim ih je prebacivao preko ramena. U jednom periodu karijere 13 godina nije izgubio borbu! Od toga, u poslednjih šest godina nije izgubio ni jedan poen u meču!?

Na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. pokušao je da osvojio četvrto zlato, ali ga je zaustavio u finalu Amerikanac Rulong Gardner, koga je pre toga stalno pobeđivao. To mu je bio i jedini poraz u karijeri na velikim takmičenjima.

Po broju olimpijskih i svetskih medalja (devet svetskih i četiri olimpijske, tri zlata i srebro) izjednačio sa na zlatnoj listi FILA sa Brusom Baumgartnerom.

Karijeru je završio 2000. i uplovio u političke vode. Bio je gubernator Sibirske oblasti i u nekoliko mandata deputat Dume.

Po profesiji je doktor sportskih nauka i odlikovan je ordenom „Heroja Rusije“. Oženjen je, ima kćerku i dva sina. Rvači su ga zvali, sa velikom poštovanjem „Ruski medved“ i „Aleksandar Veliki“.