XS
SM
MD
LG
03.11.2022 Dragan Stojić

Svetska serija u bejzbolu: Havijer dohvatio zvezde

Foto: pixabay.com

Ako su se do prethodne noći navijači Hjuston Astosa molili zvezdama da što pre zaborave debakl u prethodnoj, trećoj utakmici finalne serije najjače bejzbolaške lige na svetu (MLB), u kojoj su Filadelfija Filisi zgromili Teksašane rezultatom 7:0, bar do sledeće utakmice će moći da se krste pred zastavom Dominikane, jer im je sam Bog na mesto startnog bacača u četvrtom meču postavio Kristijana Havijera, koji im je vernost i podršku uzvratio ulaskom u istoriju, a svoj tim izvrsnim nastupom doveo do  ubedljvog  trijumfa od 5:0, kojim je rezultat u seriji izjednačen na 2:2.

Uvodne četiri devetine ovog susreta nisu nagoveštavale ništa epohalno, a onda su Havijer i udarači Hjustona pokazali zašto je njihova družina u ligaškom delu sezone ostvarila 19 pobeda više u odnosu na rivala u borbi za tron (106:87).

Dok je vođa s bacačkog brda jednog po jednog napadača Filadelfije "izbacivao" iz igre, njegovi saigrači Hoze Altuve, Džeremi Penja, Jordan Alvarez, Čes Mekormik i Aleks Bergman su na Sitizen Benk Parku, stadionu koji nosi ime po velikoj američkoj bankarskoj grupaciji, svojim poenima domaćinu s kamatom  naplatili očajnu partiju.

Puleni menadžera Roba Tompsonaodigrali su noćašnji meč kao službenici filijale pred zatvaranjem, umrtvljeni, tako da su susret okončali bez ijednog neuhvatljivog udarca u polje (hit), Aron Nola, uvodni pičer,  pridružio im se lošim bacanjem (tri omogućena poena, sedam dozvoljenih hit udaraca), pa su izabranici Dastija Bejkera, šampioni iz 2017, ubedljivo slavili protiv dvostrukih prvaka Mejdžor bejzbol lige.

Prebrojati sve zvezde na nebu Astrosa na ovoj utakmici bilo bi ravno postavljanju nove Kopernikove teorije, dovoljno reći da se Bergman izdvojio i sa dva RBI, Penja i Gurijel upisali isto toliko neuhvatljivih udaraca u prvom okršaju ovogodišnje Svetske serije koji je završen bez houm ran ostvarenja.Gurijel je, ujedno, upisao i izvrstan udarački procenat - 34,8%, podsećajući  svet da u vremenu globalne krize još nešto može biti visokoprocentno osim inflacije.

Ipak, ofanzivni deo Hjustona ostao je u senci  njihovog branioca, bacača Kristijana Havijera.

U očima napadača Filisa je 25-godišnji Dominikanac je izgledao zastrašujuće, jer ih je vanserijskom partijom ostavio na svega dve "šetnje" do prve baze, dok su se u devet izlazaka na udaračko mesto osećali kao da pred sobom vide pirata s Kariba, hteli ne hteli su pobegli na klupu. Nasuprot njima, Havijer je postao prvi bacač bez omogućenog hit udarca u Svetskoj seriji posle pauze od 66 godina i nastupa svog kolege po mestu u timu, Dona Larsena, člana Njujork Jenkisa, upriličenog u susretu protiv Bruklin Dodžersa.

"Klot-frket" finalna serija - naizmenični trijumfi jednih pa drugih finalista - nastavlja se naredne noći po našem vremenu, pa nam preostaje da vidimo da li će Filadelfija u gradu u kom su osnovane Sjedinjene Američke Države po ovosezonskoj matrici izaći uzdignutih ruku u neparnom meču i doći u poziciju da na gostujućem terenu, u šestom dvoboju, sebi "naštrika" treće šampionsko zvanje, prvo od 1980. godine.

Šema je u pripremi.

Piše: Dragan Stojić