XS
SM
MD
LG

Polusezona u GFL Mačva - Gužva u vrhu, Jelen na čelu kolone do proleća

Veoma zanimljivu polusezonsku trku gledali smo u obe gradske šabake lige – jeste prvi utisak po završetku poslednjeg jesenjeg, 11. kola, a zaključak je da nas uzbudljiviji nastavak očekuje u GFL Mačva. Ili barem tako kaže tabela iako dosta timova konkuriše za visok plasman u obe lige, ali je trenutno ključna razlika između njih što jesenjeg prvaka Jelena i šestoplasiranog Partizana deli sedam bodova, što je za samo jedan više od prve i druge ekipe GFL Pocerina. Inicijalni negativni minusi sa kojima su pojedini klubovi startovali sezonu su se ispostavili i odlučujućim kada govorimo o vodećem mestu na polovini takmičenja. Jedan negativni bod koštao je Metaloplastiku prve pozicije, a tri su svakako još veće breme koje nose Varna i Sloga i usled kojih se nalaze nešto udaljeniji od željenih plasmana. Bilo kako bilo, Jelen je jesenji prvak sa pet ostvarenih pobeda, dve nerešene i jedan poraz – 3. kolo, Varna (4:1), uz gol razliku 21:13. Skoro polovinu postigao je Dragan Nikolić (10), ujedno i najbolji strelac lige. Inače, bilo je turbulentno na vrhu tabele, ekipe su se mahom smenjivale u vođstvu, a Jelen se zahvaljujući dobrom serijom rezultata – u poslednjih pet utakmica četiri ostvarene pobede i jedan remi, domogao čela na kojem će i ostati do proleća. Najveće iznenađenje prvog dela su dobre partije Metaloplastike, pre svega zbog toga što prethodnih sezona nisu bili ovako visoko pozicionirani. U suprotnom, ta uloga najverovatnije bi pripala Proleteru ili Varni. Oni su trenutno na trećem i četvrtom mestu, a iz slede Sloga i Partizan. Ispod dvocifrenog bodovnog statusa još uvek su Culjković, Savacium i Roma. Treba napomenuti i da je isključivanjem Letnjikovca, kao i pređašnjo napuštanje takmičenja od strane Jedinstva 2020, brojčano stanje u Mačvi umanjeno se sa početnih 11 na devet, što se naravno najviše odrazilo na povećanje slobodnih vikenda za svaki tim, mada je to sigurno godilo timvima sa manjim fondom igrača. Osam utakmica nije malo, ali je prostor za greške mali, naročito u ovakvoj situaciji kada veliki broj ekipa pledira, ako ne za prvo, onda za drugo mesto koje takođe ima vrednost.

U nastavku teksta donosimo prikaz nekolicine statističkih parametara, poput najefikasnijih ekipa, igre kod kuće i strani, strelci, pa i prosečne starost igrača po timovima.

- STATISTIKA GOLOVA

Nivo efikasnosti u Mačvi je nešto slabiji u odnosu na Pocerinu (19,25:21,36). Takođe, niko se nije ni previše istakao u poređenju na druge, štaviše, čak tri ekipe su postigle po 21 gol – Jelen, Metaloplastika i Varna. Tim iz Duvaništa postigao je jedan manje (20), a onda ponovo sledi grupa od tri ekipe sa po 16 – Proleter, Partizan i Savacium. I Culjković je dvocifren po ovom pitanju (15), ali zato Roma nije (8) što se svakako i odrazilo na njihov položaj.

Samo jedna ekipa je još uvek na jednocifrenom broju primljenih golova i to je Metaloplastika. Na samoj su granici jer su matirani devet puta. Dva gola više “dozvolila” je Varna (11), a niz nastavljaju Proleter (12) i Jelen (13). Tu se zatim prekida i tek se nastavlja sa cifrom od 17 primljenih golova koja se vezuje za Partizan, a lošiju zadnju liniju od Drenovčana ima tim iz Duvaništa (20), kao i oni iz donjeg dela – Roma i Culjković po 23 i Savacium 26.

Ako govorimo o broju golova i gde se oni najviše viđaju, odnosno kod kojih klubova, na prvom mestu nalazi se Savacium. Zbir njihovih postignutih i primljenih golova iznosi 42, dva više od Sloge (40) i četiri od Culjkovića (38). Jelen je na 34, Partizan 33 itd.

- NAJBOLjI STRELCI

Statistički parametar koji nije toliko izjednačen kao prethodni, jeste lista strelaca. Nju predvodi pomenuti fudbaler Jelena, Dragan Nikolić. On je jedini koji se nalazi na dvocifrenom učinku od 10 datih golova. Najbliži pratioci su mu Srđan Pavlović (Partizan) i Nebojša Savić (Sloga) sa po šest, a zatim Vladimir Gligorić (Varna), Živorad Marinković (Savacium) i Lazar Simić (Varna) sa pet golova.

- REZULTATI KOD KUĆE I NA STRANI

Više od pola lige neporaženo je kod kuće – Jelen, Proleter, Metaloplastika, Sloga i Varna. Samo je ekipa iz Duvaništa bila maksimalna sa četiri pobede iz isto toliko utakmica. Ostale četiri imaju tri trijumfa i jedan remi. I Partizan je igrao veoma dobro kod kuće jer su slavili u tri meča, ali su bez pobede na strani, baš kao Savacium, Culjković i Roma. Kad već govorimo o učinku u gostima, sve ekipe su makar jednom poražene u tim ulogama, a dve pobede su najviše što je neko ostvario – Jelen, Metaloplastika i Varna.

- FORMA I NIZOVI

Tokom cele polusezone u Mačvi se niko nije izdvojio sa dužom pobedničkom serijom. Najveće su bile tokom trajanja tri kola, a aktuelne su trenutno sa po dve od strane Jelena i Metaloplastike. Upravo ova dva tima su najduže i neporažene, i to obe od kobnog trećeg kola. Jasno da se negativni niz vezuje za Romu, naročito od kada je isključena ekipa Letnjikovca.

- PROSEČNA DOB IGRAČA

Jedan od dostupnih podataka je i ovaj, a svakako zanimljiv za pogledati i analizirati. Dakle, sveukupno gledano, prosečna starost igrača je 27,06 godina. Najmlađi tim ima Partizan (24,62), zatim Culjković (25,25), naredni su Savacium (26,00) i Sloga (26,12), dok su svi ostali iznad središnje vrednosti lige. Najstariji fudbaleri okupljeni su u Metaloplastici (29,75).

Izvor: ofssabac.org.rs


Partizan 7 : 2 Varna
Sloga 4 : 0 Jelen
Culjković 0 : 3 Metaloplastika 2006
Roma - Odžino selo 0 : 3 Savacium
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Metaloplastika 2006 (-1) 16 12 2 2 37
2 Sloga (-3) 16 13 0 3 36
3 Jelen 16 9 3 4 30
4 Culjković 16 6 3 7 21
5 Partizan 16 6 1 9 19
6 Proleter 16 5 3 8 18
7 Varna (-4) 16 6 1 9 15
8 Savacium 16 4 2 10 14
9 Roma - Odžino selo 16 3 1 12 10