XS
SM
MD
LG

Ministarstvo omladine i sporta: Strategijom privući mlade u sport

ZRENjANIN 3. decembar (Info centar).- Alisa Marić, ministar omladine i sporta Srbije sa pomoćnikom ministra za sport Draganom Atanasovim održala je u velikoj sali Skupštine grada Zrenjanina, petu tribinu o nacrtu „Strategije razvoja sporta za period 2014.-2018“, koju će, prema članu 142. Zakona o sportu doneti Vlada Srbije, na predlog Ministarstva omladine i sporta.

Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak organizovao je prijem za delegaciju Ministarstva omladine i sporta i Sportskog saveza Srbije, koju je predvodio generalni sekretar dr Dane Korica. Ivan Bošnjak izrazio je zadovoljstvo zbog dolaska ministarke Alise Marić i pozvao na usaglašavanje državnih propisa i propisa na nivou lokalne samouprave.

Obaveza Ministarstva omladine i sporta Srbije je da napravi strategiju za petogodišnji period (2014 – 2018) i ova tribina, koju su organizovali Sportski savez Srbije i Sportski savez Zrenjanina predstavljala je povoljnu priliku da se oceni šta je do sada urađeno, ali i da se ponudu kvalitetnija rešenja za novu strategiju.

Sredstva za realizaciju strategije obezbediće se u budžetu Republike Srbije, kao i u budžetima autonomne pokrajine i jedinica lokalne samouprave. Lokalna samouprava, u roku od šest meseci od usvajanja strategije, utvrđuju program razvoja sporta na svojoj teritoriji u skladu sa Strategijom.

- Pokazalo se u praksi da je najveći problem finansiranje školskog sporta. Kao sportista znam da je sport, zbog svoje univerzalne prirode, kadar da pruži dobra rešenja za popunjavanje slobodnog vremena, što je u savremenom svetu ključni problem školske populacije, ali i osoba zrelog doba – rekla je Alisa Marić. - Važeći Zakon o sportu i Stretegija razvoja za period do 2013. obavezao je lokalnu zajednicu da preslika državni sistem finansiranja i poštuje obaveze iz strategije. Ono što sam do sada čula na tribinama je da u praksi, u primeni ovih akata ima određenih problema i tribina je prilika da se na njih ukaže.

Dragan Atanasov je analizirao efekte „Strategije razvoja sporta za period 2009-2013“, i pozvao sve sportske radnike da dođu na naredne tribine gde mogu da iznesu svoja iskustva i ponude kvalitetnija rešenja.

Profesor Nenad Đurđević održao je predavanje „Pravni okvir strategije– perspektive i izazovi“.

Delegacija Ministarstva omladine i sporta i Sportskog saveza Srbije, sa predsednikom Sportskog saveza Zrenjanina Rajkom Petrovićem i generalnim sekretarom Srđanom Bogaroškim, u pratnji gradonačelnika Ivana Bošnjaka, pomoćnika gradonačelnika Darka Karana i i člana Gradskog veća zaduženog za sport Zlatane Ankić, obišla je sportske objekte u Zrenjaninu.


Sledeća vest
Derbi kraj Tise