XS
SM
MD
LG

"Zmajevi" čestitaju crno-belima jesenji naslov, Zvezda "leči" rane iz Lučana protiv fenjeraša, Kragujevčani razdvojili večite rivale

Arhivski snimak - foto: H.D.Vujanović

Sutra se u Omladinskoj ligi Srbije, 17. kolom, spušta zavesa na prvi deo prvenstva. Prethodno je obeležio derbi na Banovom brdu i trijumf lidera iz Humske. Sa dve pobede na gostovanjima Kragujevčani su izbili na drugo mesto i predstavljaju najprijatnije iznenađenje. Pada u oči debakl i jedan od najtežih poraza Crvene zvezde u prvenstvu od Mladosti (5:1). OFK Vršac je iznenadio promenljive Novosađane i otkinuo bod, koji im neće puno značiti u borbi za opstanak.

Partizan je još pre tri kola obezbedio jesenju titulu i nastavio žetvu bodova. Zahvaljujući asistentu Petroviću, rezervistima Jovanoviću i Popoviću, obezbedili su u nastavku utakmice protiv Čukaričkog tesnu pobedu. Voždovac je ispunio plan pobedom u gostima protiv “ljubičastih” (strelci Stević i Mitrović), i duel sa najboljim timom lige biće nagrada za mlade “zmajeve” za rezultate postignute tokom jeseni.

Zvezda će protiv fenjeraša iz Vršca imati lakši posao i pobedom pokušati da zaborave poraz u Dragačevu, i vrate se na drugo mesto. Efiksni navalni red crveno-belih imaće protiv sebe najslabiju odbranu lige (primili 65 golova), i postavlja se pitanje sa koliko golova u mreži će napustiti Beograd.

Vojvodina igra promenljivo i porazom u Lučanima pridodali su remi sa OFK Vršcem. Na tabeli su pali na deveto mesto i daleko su od nekadašnjih pozicija. Povrh svega, kažnjeni su četiri utakmice na domaćem terenu bez prisustva publike. Napredak tone sve više, vezao je dva poraza od novobeogradskog i kragujevačkog Radničkog, I sa Vrščanima čvrsto drže začelje tabele. Nalaze se u složenoj situaciji i uprkos lošim rezultatima, ne predaju se i pokušavaju svakom favoritu da otežaju posao.

Kragujevčani blistaju, ređaju pobede i prvi put se dogodilo u prvenstvu da je neki treći tim, a da ne pripada velikoj “četvorki” razdvojio večite rivale. U Kruševcu su za tri minuta golovima Dimitrijevića i Miletića obezbedili pobedu. Ugostiće Novi Pazar, koji je ostvario dve pobede nad novobeogradskim Radničkim, Radom i popravio šanse u borbi za opstanak. Uglavnom bodove osvajaju pored Jošanice I male su šanse da iznenade zahuktalog domaćina.

Novobeogradski derbi odigraće Radnički i IMT-e. Na tabeli dele sedmo i osmo mesto sa po 25 bodova i u zavisnosti od rezultata, promeniće poziciju na tabeli. Golom Lukovića “traktoristi” su u slaboj igri slavili minimalnim rezultatom. Pored “Studenjaka” imaju priliku da se revanširaju domaćinu za poraz u drugom kolu. Za rivala će imati tim koji neguje sličan pristup kao prethodni rival i domaćinu će se suprostaviti energično, čvrsto, sa dozom agresije.

Još jedan okršaj beogradskih ekipa igra se na Banjici, gde gostuje Brodarac. Uprkos porazu, “građevinari” su odigrali kvalitetetno i sadržajno protiv IMT-a, i ukoliko ponove prethodno izdanje i budu efikasniji mogu se nadati pobedi posle dužeg vremena. Trener Đorđe Čotra nije zastupnik “spuštanja” igrača iz prvog tima među omladince, kao što upražnjava jedan broj ekipa. Brodarac predstavlja čvrst, energičan i transparentan sastav, neugodan za svakog rivala. Podjednako uspešno igraju na Sarom sajmištu i na strani, dok su “nebesko plavi” uglavnom osvajaju bodove na Banjici.

Čukarički je bliži pobedi u Bačkoj Topoli, ali će morati da odigra bolje nego protiv Partizana ukoliko želi da se vrati sa celim plenom i povrate četvrtu poziciju. Domaćin je na Starom sajmištu upisao prvi remi i na svom stadionu su osvojili najveći broj bodova.

Mladost na krilima velike pobede nad Zvezdom dočekuje filijalu sa Topčiderske zvezde. U proteklom derbiju istakao se igrač kola Veličković, dvostruki strelac, kapiten Žunić i ostali koji su prikazali najbolju predstavu u dosadašnjem toku prvenstva. “Grafosi” su, kako trener Sandulović kaže, sami sebe pobedili. Primili su gol iz kornera i autogolomm stavili pečat na bledo izdanje protiv “zmajeva”. Za Lučance tvrdi da su favoriti, radi se o tvrdoj i dobro selektiranoj ekipi, naročito nezgodnoj kod kuće. Mladost je po uspešnosti u Lučanima odmah iza lidera, dok gosti imaju polovičan učinak.


RFK Grafičar 0 : 1 Crvena zvezda
Vojvodina 1 : 2 Mladost (L)
Radnički 1923 4 : 0 OFK Vršac
Radnički (NB) 9 : 1 Napredak
Rad 1 : 1 Novi Pazar
TSC 3 : 2 IMT
Partizan 1 : 1 Brodarac
Voždovac 1 : 1 Čukarički
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Partizan 30 23 1 6 70
2 Crvena zvezda 30 20 4 6 64
3 IMT 30 17 4 9 55
4 Mladost (L) 30 15 6 9 51
5 Voždovac 30 14 5 11 47
6 Brodarac 30 13 7 10 46
7 Čukarički 30 12 10 8 46
8 RFK Grafičar 30 13 5 12 44
9 Radnički 1923 30 12 7 11 43
10 Vojvodina 30 13 4 13 43
11 Novi Pazar 30 12 5 13 41
12 Radnički (NB) 30 11 5 14 38
13 Rad 30 9 9 12 36
14 TSC 30 10 3 17 33
15 Napredak 30 3 4 23 13
16 OFK Vršac 30 2 3 25 9