XS
SM
MD
LG

Englezi idu kući, Francuska i dalje brani trofej

Olivije Žiru

Francuska nastavlja da brani trofej u Kataru jer je poobijedila Englesku sa 2:1.

Francuska je povela u 17. minutu poslije lijepe akcije u kojoj su učestvovali Kilijan Mbape i Antoan Grizman, lopta je došla na 26 metara od gola Engleske do Aurelijena Čuamenija koji je šutirao i pogodio donji desni ugao gola Džordana Pikforda. Nakon vođstva “galskih pijetlova” reprezentacija Engleske je preuzela igru, posjed i kontrolu na terenu, ali su igrači “gordog albiona” propustili nekoliko povoljnih prilika, tačnije istakao se golman Francuza Ugo Loris, pa se na odmor otišlo minimalnom prednošću aktuelnog svjetskog prvaka.

 


U nastavak Englezi su ušli riješeni da što prije dođu do izjednačenja, poslije nekoliko opasnih situacije pred golom “trikolora” u 52. minutu “tri lava” su izvela odličnu akciju, Čuameni je u svom šesnaestercu oborio Bukaja Saku, a brazilski sudija Sampajo koji je bio u blizi bez dvoumljenja je pokazao na “bijelu” tačku. Prilikom izvođenja kaznenog udarca viđen je duel klupskih drugova iz Totenhema, kapiten Engleza Hari Kejn je poslao loptu u lijevi gornji ugao, a golmana Lorisa u svoju desnu stranu – 1:1. Bio je ovo 53. Kejnov gol u reprezentativnom dresu pa se tako na listi najboljih strijelaca izjednačio sa Vejnom Runijem.
U 70. minutu Hari Mekgvajer je poslije centaršuta Džordana Hendersona šutirao glavom i lopta je zakačila desnu stativu gola Francuske. U sljedećem napadu saka je imao mat poziciju i promašio je sa svega pet metara. Igrao se 77. minut kada je Olivije Žiru imao stoprocentnu priliku za Francuse, ali se istakao golman Engleza Pikford. Samo minut kasnije 2:1 za Francuze – Žiru je glavom pogodio iz blizine poslije sjajnog centaršuta Grizmana. Takođe, bio je ovo 53. gol Žirua u dresu “trikolora”. U 82. minutu, nakon reakcije VAR-a dosuđen je drugi jedanaesterac za Engleze pošto je Hernandez neoprezno srušio u kaznenom prostoru Mejsona Maunta i dobio žuti karton. Ovaj put kapiten Kejn je poslao loptu preko gola, nebu pod oblake. U 90+11. minutu Engleska je imala slobodan udarac za pobjedu, ali je Markus Rašford zamalo promašio.
Tako će Francuzi nastaviti da brane Zlatni globus, a u polufinalu će u srijedu, 14. decembra igrati protiv Maroka.

Engleska – Francuska    1:2 (0:1)

Stadion: “Al Bajt” u Al Koru. Gledalaca: 68.895. Sudija: Sampajo (Brazil). Strijelci: 0:1 Čuameni (17), 1:1 Kej (54) 1:2 Žiru (78). Žuti kartoni: Mekgvajer (Engleska), Grizman, Dembele, T. Hernandez (Francuska).
ENGLESKA: Pikford, Voker, Stons (od 90+8. Griliš), Mekgvajer, Šo, Rajs, Henderson (od 79. Maunt), Belingem, Saka (od 79. Sterling), Kejn, Foden (od 85. Rašford). Selektor: Garet Sautgejt.
FRANCUSKA: Loris, T. Hernandez, Upamekano, Varan, Kunde, Rabio, Čuameni, Mbape, Grizman, Dembele (od 80. Koman), Žiru. Selektor: Didie Dešam.