XS
SM
MD
LG

FIFA ekspreimentiše sa belim kartonima

Foto: AFP/japantimes.co.jp

FIFA je odlučila da prvi put isproba pravilo uvođenja “belog kartona”. Za eksperiment je odabran ženski šampionat Portugalije. Navikli smo na žute i crvene kartonom, priča se o uvođenju “narandžastih”, u Italiji se neuspešno eksperimentisano sa “zelenim kartonom”, a sada smo bili svedoci da je sudija iz džepa izvadio “beli”. Novi karton je pokazan na gradskom derbiju između fudbalerki Benfike i Sportinga, i ostaće zapisao u istoriji profesionalnog fudbala.

Beli karton se dodeljuje zbog fer-pleja u toku meča, ali ga nisu dobile akterke derbija, nego članovi medicinskih ekipa. Prilikom vođstva Benfike od 3:0, jednoj igračici bila je potrbna medicinska pomoć, obe ekipe medicinara utrčale su na teren kako bi pružile pomoć, a posle uspešne intervencije arbitar je iz džepa izvadio beli karton i pokazao ga lekarskoj službi na pravovremenoj reakciji, na veliko iznenađenje gledalaca, koji nisu bili upoznati sa novim pravilom FIFA.

Novo pravilo je izazvalo brone komentare na društvenim mrežama, dok su jedni davali podršku, drugi su izrazili čuđenje još jednim kartonom u opticaju, koji praktično ništa ne menja. Pojedini portali su sproveli anketu i na prvi pogled vidi se da većina ne vidi svrhu uvođenja novog pravila.