XS
SM
MD
LG

"Traktoristi" protiv "majstora" u malom beogradskom derbiju, zahuktala "dizelka" favorit protiv Užičana, dug let "kanarinaca", nastavlja se protiv Ubljana

Foto: Prva liga Srbije

Posle tri meseca pauze prvoligaški karavan je krenuo “punim gasom” i već na startu favoriti su opravdali očekivanja, a ekipe iz donjeg dela tabele doživele nove neuspehe. Domaćini su bili uspešniji, ali su gosto odneli slađi deo kolača. Strasti se još nisu štišale a već nas za dva dana očekuju nova uzbuđenja u 21. vanrednom kolu, pod uslovom da vremenske(ne)prilike se stabilizuju…

“Traktoristi” su se vratili sa celim plenom iz Užica i učvrstili se na vodećoj poziciji sa četiri vezane pobede. Najmlađi prvotimac “crvenih” Miloš Luković (17) manirom rasnog strelca, sedmim golom u prvenstvu, dao je krupan doprinos važnoj pobedi. U beogradskom malom derbiju ugostiće komšije sa “studenjaka”. Biće to okršaj najuspešnijeg domaćina (bez poraza) i najslabije gostujuće ekipe u ligi. Okolnosti su se promenile i Radnički sa velikim brojem pojačanja i internacionalnim stručnjakom Černjišovim izgleda ubojitije i efikasnije.

Železničar je pored “Marakane” uknjižio najvažniju pobedu nad direktnim konkurentom RFK Grafičarem i odlepio se na tri boda. Mladi “brđanin” Grgić odlučio je derbi osmim golom u prvenstvu. Pored Tamiša stižu uzdrmane “ere” i ulogu favorita prepustili su zahuktaloj “dizelki”, mada su se pokazali kao specijalisti, koji znaju da igraju na rezultat, pogotovu kad su u pitanju nerešeni rezultati.

RFK Grafičar ima šansu za popravni na Zlatiboru, pod uslovom da se sa Švajcarije ukloni debeo snežni pokrivač. Oba rivala su na premijeri poraženi i nisu oduševili. Jesenas su mladići trenera Neđića ubedljivo porazli “bele” i tradicionalno su bliži povoljnijem rezultatu, s obzirom da je domaćin upisao tek dva trijumfa pred svojim navijačima. U prilog im ne ide statistika (11 poraza) i nezavidan položaj na tabeli, I protiv sebe imaće najefikasniji navalni red.

“Kanarinci” i Ubljani su imali uspešan start, naročito konstatacija važi za Novosađane koji su ispod Bagdale ubedljivo dobili iznenađujuće slabe “gumare”. Vezali su tri pobede i uhvatili priključak sa četvrtom Inđijom i mestom koje vodi u baraž. Jedinstvo je posle dva poraza zabeležilo pobedu i preteklo Trajal na osmom mestu. Ako izuzmemo Pančevce, RFK Novi Sad 1921 je najviše menjao i izgleda da su pogodili sa pojačanjima. Na drugoj strani gosti su sačuvali gotovo kompletan sastav i pruža im se prilika da nastave sa uspešnim igrama na strani. Žigićevi aduti su napadači Mladenović, Jovanović i Balabanović, strelci iz Kruševca, dok gosti velike nade polažu u internacionalca Karikarija.

Trayal je ponovo domaćin i moraće da se “vadi” protiv solidnih Vrščana. Domaćin uglavnom bodove osvaja na stadionu Mladosti, ista konstatacija važi za rivala koji je na strani osvojio osam bodova. Proteklo kolo obeležio je Andrić sa dva gola u razmaku od osam minuta i novajlija će biti glavni adut gostiju.

Rad se pojačao u zimskoj pauzi sa ciljem da u nastavku pruži znatno bolje partije kako bi izbegli najgori scenario. Protiv Novobeograđana su bili na dobrom putu, poveli na vreme preko Ratkovića, ali se po “građevinare” pokazao kobnim dvostruki strelac Pešić. Statistički loše stoje, sa najmanje pobeda i najviše primljenih golova (35). Rival sa druge strane terena biće visoko pozicionirana Inđija, jedini ligaš bez poraza na gostovanjima. Specijalisti su za remije i predviđamo da na Banjici neće biti pobedinika.

Loznica je u Inđiji uknjižila 11 poraz i u Klupcima po ostavarenom učinku su poslednji u ligi (osam bodova). Sa nestrpljenjem očekuju da se krajem sledećeg meseca presele na velelepni Lagator, ali do tada moraju da osvajaju bodove u komšiluku. Naredni protivnik Metalac najviše je razočarao i od borbe za vrh našli su se u opsnoj zoni. Za pobedu ne znaju od oktobra i u prethodnih pet kola osvojili su dva boda. Biće to sudar neuspešnog domaćina i slabog gosta, tako da je svaki rezultat izvestan.

Savski derbi igra se u Šapcu, gde preko mosta stižu Mitrovčani. Mačva se iz Milanovca vratila neporažena i u prethodna četiri meča zabeležila tri remija. Ukoliko žele da uhvate priključak sa gornjim delom tabele moraju kod kuće pobeđivati, jer na strani imaju skroman učinak (šest bodova). Radnički je porazom u Vršcu prekinuo uspešan skor još od kraja septembra i eliminacije Partizana iz kupa. Do meča sa Vrščanima odigrali su 11 utakmica i upisali pet pobeda. Neuspehom su prekinuli niz od tri pobede i prilika je da poprave skromnu zalihu na strani (sedam bodova).


OFK Vršac 1 : 1 Železničar
IMT 1 : 0 Zlatibor
Rad 0 : 0 RFK Novi Sad 1921
Loznica 1 : 1 Trayal
Mačva 1 : 1 Jedinstvo (Ub)
Radnički (SM) 3 : 1 RFK Grafičar
Metalac 4 : 3 GFK Sloboda
Inđija Toyo Tires 3 : 0 Radnički (NB)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 IMT 30 18 7 5 61
2 Železničar 30 17 6 7 57
3 RFK Grafičar 30 15 5 10 50
4 Radnički (SM) 30 11 12 7 45
5 Jedinstvo (Ub) 30 12 8 10 44
6 RFK Novi Sad 1921 30 12 7 11 43
7 Inđija Toyo Tires 30 10 13 7 43
8 Radnički (NB) 30 12 4 14 40
9 GFK Sloboda 30 7 16 7 37
10 OFK Vršac 30 10 7 13 37
11 Mačva 30 8 13 9 37
12 Metalac 30 9 8 13 35
13 Trayal 30 9 8 13 35
14 Loznica 30 7 10 13 31
15 Rad 30 5 13 12 28
16 Zlatibor 30 4 11 15 23