XS
SM
MD
LG

Treneri iz Srbije danas otputovali u SAD na usavršavanje

Grupa od 14 srpskih trenera, na inicijativu selektorke naše ženske košarkaške reprezentacije, Marine Maljković, a u organizaciji Američke ambasade u Beogradu, otputovala je u Sjedinjene Američke Države, gde će u sklopu programa Sportske diplomatije prisustvovati treninzima brojnih ženskih košarkaških programa vodećih Univerziteta, predavanjima na temu žena u sportu, kao i završnom Fajnal four turniru NCAA.

"Veoma smo srećni što je naša zemlja izabrana za učešće u ovom programu, a želim da istaknem i rad Instituta za ženski sport, koji svojim delovanjem promoviše važne vrednosti, inkluziju, diverzitet i rodnu ravnopravnost. Hvala Američkoj ambasadi u Beogradu, jer svi ovaj projekat vidimo kao šansu da se podignu kapaciteti za razvoj ženskog sporta u Srbiji. Osnaživanje trenera kroz edukaciju i stručnu praksu je nama neophodno, a sigurna sam da će doprineti unapređenju ženskog sporta",  izjavila je Marina Maljković, osnivač Instituta za ženski sport i selektorka ženske košarkaške reprezentacije.

Grupa će u periodu od 21. marta do 4. aprila boraviti u Lujvilu i Dalasu i pored prisustva treninzima i utakmicama vrhunskih ženskih univerzitetskih ekipa, učestvovaće u diskusijama i okruglim stolovima na kojima će se raspravljati o građanskim pravima u Sjedinjenim Državama, koja su devojčicama i ženama omogućila jednake uslove za obrazovanje i bavljenje sportom, o mentalnom zdravlju, o pravima invalida i sportskoj inkluziji. Program sportske diplomatije posetiocima pruža mogućnost upoznavanja američke kulture, istraživanja sličnosti i razlika među narodima, demokratskim vrednostima i mirnom rešavanju sukoba.

Program Sportska diplomatija (Sports Diplomacy), jedan je od najprestižnijih programa Stejt Departmenta za razvoj sporta. Podrazumeva selekciju, pripremu i odlazak  sportskih radnika i trenera u SAD na tronedeljno stručno usavršavanje. Institut za ženski sport i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu sarađuju na realizaciji ovog projekta.