XS
SM
MD
LG

Trener Aleksandar Stojmirović stekao ime i ugled u Uzbekistanu

Aleksandar Stojmirović - foto: lična arhiva

Trener Aleksandar Stojmirović već tri godine uspešno gradi trenersku karijeru u dalekom Uzbekistanu. Na poziv menandžera i prijatelja Igora Petkovića otisnuo se u 5.500 kilometara udaljenu srednjeazijsku zemlju i našao se u stručnom štabu nekadašnjeg višestrukog šampiona Nefčija, tada prvoligaša (drugi rang) i dao krupan doprinos uspešnom povratku u redove superligaša. Na poziv bivšeg selektora Samvela Babajana obreo se u superligašu Navbaharu. Klub je imao visoke ambicije, ništa nije menjao u načinu rada, i bio je odgovoran za fizičku spremu, što ga nije u potpunosti zadovoljilo. Titula je izmakla za bod i prvo mesto osvojio je Pakhtakor. Treći klub u kome radi je OKMK Almalik iz Taškenta, prvog stručnjaka Mirdzalola Kasimova. Posle tri odigrana kola ekipa se nalazi na četvrtom mestu sa šest osvojenih bodova. Raspored im je išao na ruku i planirali su da osvije više bodova.

- Ubeđen sam da ova ekipa sa rosterom, ima velike mogućnosti i kvalitet mora da pretvori u visok plasman i dobre rezultate na kraju sezone. To kažem jer mi je ovo treća sezona u Uzbegistanu i dobro poznajem prilike i mogućnosti igrača. Ekipa je na okupu dve-tri godine, ako dodam plus-minus 2-3 igrača koji se menjaju u prelaznom roku. Važno je napomenuti da je glavni trener Kasimov menandžer i apsolutno odgovoran za sve selekcije. Budžeti klubova su sasvim dobri tako da svaki može da napravi selekciju po modelu kakav želi - upoznaje nas sa prilikama u klubu i seća se početaka.

- Tada sam bio jedini srpski trener u Uzbekistanu, znanje ruskog jezika mi je olakšalo komunikaciju, ali sam od 20 meseci koliko sam proveo tamo, 14 bio bez porodice, i to je bila otežavajuća okolnost. Na početku nije bilo lako, trebalo se prilagoditi mentalitetu, shvatanju nivoa znanja koji se u velikoj meri razlikuje od Evrope. Uneo sam puno novina, promena u pripremi, izbačene su aerobne vežbe koje su bile nepotrebne zbog spremnosti igrača. Radilo se po mom programu, naročito u taktičkim stvarima, gde su na niskom nivou - kaže Stojmirović, koji je stekao veliki autoritet među kolegama i gračima.

Na leto, po završetku prvog dela šampionata, OKMK Almalik učestvovaće u kvalifikacijama za azijsku Ligu šampiona, takođe, veliku važnost poklanjaju domaćem kupu. Trener Stojmirović se nada da će do kraja godine upisati PRO licencu, i na taj način početi da samostalno radi kao prvi trener.


Trener
Broj godina: 41