XS
SM
MD
LG
29.03.2023 Dragan Stojić

Narastaju li divovi u Njujorku?

Foto: pixabay.com

Osim sunca, na istoku se rađa i nova sezona u najjačoj bejzbolaškoj ligi na svetu.

Kako dolikuje, jednu od dve utakmice prvog dana sezone kao domaćin odigraće i najveći klub u ovom sportu svih vremena - čuveni Njujork Jenkisi, po procenama treći favoriti za osvajanje titule šampiona, koji će na istoku SAD, ugostiti još jednog velikana Mejdžor bejzbol lige (MLB), Divove iz San Fransiska, za koje se procenjuje da ove godine nemaju kvalitet za plasman viši od središnjice tabele.

Osim procena, na strani Njujorčana je i istorija, pošto su sa 27 osvojenih šampionskih titula na vodećoj poziciji u istoriji MLB-a, mada i tim iz Kalifornije ima čime da se podiči, dosad su prigrlili osam pehara, a obe franšize poste godinama - Jenkisi tragaju za šampionskim naslovom 14 sezona, Džajantsi pet manje.

Pošto prikazano u predsezoni obično daje krivu sliku, u ram ove najave stavićemo bitnije pokazatelje.

Prošlosezonski učinak apsolutno je na strani domaće ekipe, pošto je 2022. ostvarila 18 pobeda više od San Fransiska u ligaškom delu sezone (99:81), u plej ofu je dogurala do finala Američke lige MLB-a, što je ekvivalent polufinalu računajući celu ligu (poraz od potonjeg prvaka Hjustona), dok su izabranici menadžera Gejba Keplera, zbog svega 50% uspešnosti, propustili učešće u doigravanju za zvanje najboljeg. Zbog specifičnosti takmičenja, Jenkiji i Divovi nisu ukrštali palice i rukavice tokom lige 2022. godine.

Napadački, dakle udarački, segment pokazao se kao jako oružje čete Arona Buna u regularnoj fazi minule sezone. Po tom osnovu su bili odmah iza Los Anđeles Dodžersa, pošto su na taj način „uzimali“ 4,98 poena po utakmici, njihov rival iz toplijeg  dela zemlje 4,42, što ga je dovelo do 11. mesta u toj statističkoj kategoriji. Iskorićenost pojavljivanja na udaračkoj poziciji obema ekipama nije bila jača strana, završile su ispod ligaškog proseka koji iznosi 24,3%, iako su Jenkisi za nijansu zaostali za ovim ostvarenjem. U trećem ofanzivnom segmentu, broju neuhvatljivih udaraca koji donose osvojenu bazu, takozvanom hitu, opet je Njujork iznad Divova (+47).

Bacački sektor i jednih i drugih je zaslužio zarađeno, posebno onaj iz najmnogoljudnijeg grada u Sjedinjenim Američkim Državama, omogućivši svega 3,3 poena po devetini svojim protivnicima, a taj učinak ih je rangirao na „bronzanu“ poziciju u ligi. Džajantsi su nešto lošiji - 3,85 - ali su i njihove cifre bolje od proseka. Pičeri iz „glavnog svetskog grada“ ubedljivi su u poređenju sa svojim suparnicima sa zapadne obale SAD i u omogućavanju hit udaraca - 1177 puta su to doživeli od protivničkih udarača, San Fransisko mnogo više - 1397.

Gledajući individualno, Divovi su patuljci za Jenkise, koji se posebno diče najkorisnijim igračem lige prošle godine Aronom Džadžom, ubedljivo najmoćnijim udaračem u MLB. Džajantsi su nepostojeći po ovom pitanju kad je o pojedincima. Nažalost po njih, transfer Karlosa Rodona u redove njihovog takmaca na startu sezone 2023, utiče i umanjenje bacačkih performnsi tima, jer je ovaj 30-godišnjak minule sezone izborio mesto među 10 najboljih pičera lige, pa je dobio priliku da igra u tandemu s još jednim zapaženim bacačem u prethodnoj godini, ali i pre toga, višestrukim ol-starom Geritom Kolom, nosiocem zvanja najboljeg u raznim kategorijama od 2013. do danas.

Kol će, što je posebna čast, na dan otvaranja sezone (opening dej) predvoditi tim kao startni bacač, a suprotstaviće mu se Logan Veb, pičer s daleko skromnijim učinkom u karijeri, s tim što treba reći da su brojke u prošloj sezoni, ako računamo širu statistiku, izbalansirane, čak su i u pripremnim mečevima tokom ovog proleća cifre slične, tako da će iskustvo udariti na mladost. Sve će da puca...

Piše: Dragan Stojić