XS
SM
MD
LG

Derbi proleća u Pančevu, u centru zbivanja utakmice u Užicu, na Ubu i Novom Beogradu, derbi začelja na "Švajcariji"

Foto: Prva liga Srbije

U sredu je na programu predposlednje, 29. kolo regularnog dela sezone u Mozzart Bet Prvoj ligi Srbije. Kako se bliži završnica prvenstva na sve strane pljušte saopštenja, sve je više klubova koji upru prstom u “ljude u crnom”, koji su pod velikim pritiskom i nije im lako. Svako traži priliku da se što bolje pozicionira pred završnicu. Izuzev vodećeg IMT-a i donekle Železničara i RFK Grafičara, ostali ne mogu sa sigurnošću da računaju da će stići do željenog cilja. Nada poslednja tinja i kako se Zlatibor i Rad nisu odrekli ambicija da opstanu, tako i ostali gledaju da u najvećoj meri izbegnu plej-aut i strepnju za opstanak. Velika je gužva na sredini tabele i od četvrtog RFK Novog Sad 1921 i desetog OFK Vršca razlika je samo šest bodova i dva preostala kola daće odgovor na brojna pitanja. Kako reče jedan kolega, niko nije dominatan, niti može da posluži za potkusur, tabela na kraju pokaže ko je imao najviše uspona i padova.

“Traktoristi” su posle pet sušnih kola srećno stigli do pobede u finišu, u Vršcu i sve su bliži zacrtanom cilju. Železničar je uzeo bod na Banjici, “grafosi” su iznenadili Inđiju, koja je pala na tabeli i dovela u pitanje igranje u plej-ofu. Novosađani su bez šuta, iz jedanesterca slavlili u Šapcu, Loznica je konačno upisala tri boda. Najviše bure izazvao je meč na Novom Beogradu, “majstori” su slavili i umesto borbe za opstanak vinuli se do osme pozicije. Ostaće upisano da je RFK Grafičar slavio protiv Inđije sa devet bonusa...

Sutrašnje 29. kolo donosi derbi proleća i okršaj dve vodeće ekipe u Pančevu. Kad su treneri u pitanju nikad im nije sigurna klupa, ali da stručnjak napusti vodeću ekipu prvenstva, koja je jednom nogom zagazila u elitu, nema primera. IMT-e je prošle nedelje ostao bez uspešnog trenera Zorana Vasiljevića, stručnjaka koji je preporodio “crvene”, dao im novu dimenziju, fizionomiju, koja je od starta daje rezultate i magnet je za brojne ljubitelje fudbala. Na drugoj strani Železničar se stabilizovao dolaskom iskusnog Vladimira Gaćinovića, pobedom i remijem na Banjici prekinuo niz od tri poraza. Ponovo drže čvrsto situaciju u svojim rukama i za sada su bezbrižni na drigom mestu. Biće to okršaj najuspešnijeg domaćina i najboljeg gosta, rasterećeni, bar privremeno, mogu se odužiti ljubiteljima fudbala u sportskom centru Mladosti da zavređuju trenutne pozicije.

Duel u Užicu je od suštinske važnosti za GFK Slobodu i Inđiju. Domaćin je najveći deo prvenstva proveo među prvih osam i porazom kod “studenjaka” pokvario plasman. U saopštenju povodom utakmice na Novom Beogradu, zamerili sudiji Nikoli Bikiću na tendencioznom suđenju i poništenom golu u 20. minutu utakmice. Zašto su došli u nezavidan položaj leži u činjenici da su odigrali najviše nerešenih susreta (15), koji malo donose i porazom mnogo gube. Inđija je vezala dva poraza i od ekipe koja je gajila ambicije da se nađe u baražu, dospela u položaj da strepi za plej-of. Nikad mlađi “grafosi” iznenadili su ih otvorenim pristupom, žaljni nadigravanja.

Pored utakmice u Užicu i Pančevu, pažnju privlači duel između Mitrovčana i Jedinstva. Domaćin cilja baraž, a Ubljani žele da obezbede plej-of, mada ni Radnički na četvrtom mestu nije daleko (tri boda). Jedinstvo nije blistalo uprkos pobedi ispod Rudnika, iskoristili su pritisak kojim je izložen domaćin i boljom igrom u nastavku došli do pobede preko mladog Miladinovića, najboljeg pojedinca ovog proleća. Predviđanja su da utakmica neće biti lepa zbog defanzivnog pristupa gostiju sa Save i očekuje se tvrda, prava rovovska borba, sa malo golova.

Derbi začelja igra se na Švajcariji, i uprkos položaju na tabeli, sudeći po formi, možemo očekivati zanimljivu i neizvesnu predstavu. Do poraza u Klupcima, domaćin je imao seriju od pet utakmica bez poraza(jedna pobeda). “Građevinari” su još uspešniji i u proteklih pet kola osvojili su sedam bodova. Naročito na težini dobija bod osvojen protiv Pančevaca, ako ništa drugo, pokazali su da mogu ravnopravno da se nose sa svakim.Očigledno da veliki broj remija rivalima ne može doneti pomak na tabeli i otuda nezavidan položaj na tabeli.

RFK Novi Sad 1921 je neočekivanom pobedom u Šapcu poništio seriju od pet susreta bez uspeha (tri poraza) i uprkos promenljivim rezultatima našao se u poziciji da razmišlja o baražu. Matematički su obezbedili plej-of i duel sa Loznicom biće prilika da se učvrste na četvrtoj poziciji. Pobeda protiv Mačve došla je, veli trener Žigić, kao plod dobre hemije, velike želje I borbenosti. Loznica je upisala prvu prolećnu pobedu, ali su i dalje daleko od sigurne luke.

Trayaj je odoleo u Mitrovici i sačuvao šanse da, koliko-toliko, razmišlja o plej ofu. Sa Šapčanima dele susedne pozicije i ko bude bio uspešniji biće bliži željenom cilju. Mačva je do poraza od Novosađana bila u seriji od sedam utakmica bez poraza. Stvorili su bar 7-8 kolosalnih prilika za gol, uputili 19 udaraca, izveli šest kornera i na kraju su matirani iz sumnjivog jedanaesterca. Trener Kurtušić ima ograničeni roster i mnogo će značiti povratak Radunovića I Ristića.

Radnički sa Novog Beograda je u velikoj seriji od tri pobede koje su ih vinule u “gornji dom” i učinilo igranje u plej-ofu realnijim. Susret protiv GFK Slobode izazvao je dosta bure i gosti su se oglasili saopštenjem, smatrajući da su teško oštećeni. “Majstori” se na to ne obaziru I u prilici su da protiv promenljivih Vrščana nastave seriju. Koliko je domaćin u proteklo vreme bio uspešan, toliko je klub iz Banata podbacio (četiri meča bez pobede i datog gola). Spustili su se među klubove koji će u razigravanju igrati u plej-autu. Protiv lidera su nesrećno iz dva šuta primili gol, ali se isključenje Tasića pokazalo kobnim i gosi su brojčanu prednost uspeli da materijalizuju.

Mladi “grafosi” su sa nikad mlađom postavom pobedili u Inđiji. Pord devet bonusa, igralo je šest igrača rođenih 2005. godine. Posle male zbunjenosti i letargije, kako je utakmica odmicala igrali sve bolje i tvrde da je pobeda mogla biti ubedljivija. U goste dolaze ranjeni Milanovčani, posle dobrih rezultata izgubili su kod kuće kad nije trebalo. Imaju problem u realizaciji(postižu manje od gola po meču). Uzdaju se u činjenicu da igraju bolje protiv ekipa iz vrha i da će za rivala imati mlad sastav koji uvek igra otvoreno, na gol više.


OFK Vršac 1 : 1 Železničar
IMT 1 : 0 Zlatibor
Rad 0 : 0 RFK Novi Sad 1921
Loznica 1 : 1 Trayal
Mačva 1 : 1 Jedinstvo (Ub)
Radnički (SM) 3 : 1 RFK Grafičar
Metalac 4 : 3 GFK Sloboda
Inđija Toyo Tires 3 : 0 Radnički (NB)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 IMT 30 18 7 5 61
2 Železničar 30 17 6 7 57
3 RFK Grafičar 30 15 5 10 50
4 Radnički (SM) 30 11 12 7 45
5 Jedinstvo (Ub) 30 12 8 10 44
6 RFK Novi Sad 1921 30 12 7 11 43
7 Inđija Toyo Tires 30 10 13 7 43
8 Radnički (NB) 30 12 4 14 40
9 GFK Sloboda 30 7 16 7 37
10 OFK Vršac 30 10 7 13 37
11 Mačva 30 8 13 9 37
12 Metalac 30 9 8 13 35
13 Trayal 30 9 8 13 35
14 Loznica 30 7 10 13 31
15 Rad 30 5 13 12 28
16 Zlatibor 30 4 11 15 23