XS
SM
MD
LG

Derbi u Mrštanu, lider na proveri protiv Popovčana, Piroćanci na popravnom ispod Kraljevice, Timok "dublji" od Vlasine

Do kraja prvenstva u Srpskoj ligi, Istok, ostalo je šest kola, ali se epilog, kako za vrh, tako i za opstanak, ne nazire. Neočekivanim remijem Piroćanaca kraj Nišave, Leskovčani su se odlepili na dva boda. Velika je gužva u donjoj polovini tabele i pola lige strepi za opstanak. Mladi Knjaževčani ne prestaju da iznenađuju i po rezultatima u nastaku su odmah iza lidera. Budućnost je doživela prvi neuspeh na zelenom terenu, ako ne računamo poraze administrativnim putem. GFK Dubočica je oslabljena dobila u Zaječaru i domaćinu dodatno otežala posao. Prokupčani su dobili derbi začelja, Meševo je odolelo u Jagodini, Vlasina se i dalje muči.

Derbi 25. kola igra se Mrštanu, između vodeće GFK Dubočice i Budućnosti. Leskovčani ne posustaju i bez sedmorice prvotimaca uspeli su da opravdaju ulogu favorita u Zaječaru i sa nova tri boda iskoriste kiks Radničkog da se odvoje na vrhu tabele. Na prethodnih devet utakmica osvojili su 22 boda i ako nastave u istom ritmu smeši im se titula. Trener Dejan Čelar imaće na raspolaganju igrače i kompletni suočiće se sa najtežim protivnikom. Budućnost je više zbog manjkavosti svoje administracije gubila za “zelenim stolom” i to je u neku ruku presedan nezabeležen u analima lige. Popovčani poraz od “staklara” objašnjavaju nedostatkom sreće i velikim brojem propuštenih prilika. U Mrštane odlaze da lideru pomrse račune i biće jači za Nikolića i Mladenovića. Najuspešnija su kao gosti (27 bodova) i mnogo bolje partije pružali su van Popovca, gde nekvalitetan teren ide na uštrb rezultata.

Piroćanci imaju popravni u Zaječaru protiv domaćina kome gori pod nogama i sve su dalje od bezbedne zone. Protiv lidera igrali su bez Slavkovića i Nikolića, koji se vraćaju u tim. Radnički će biti jači za Milutinovića, neizvestan je nastup Kostića, Stojanovića, dok je Dojkić duže van stroja. Za Timok 1919 je utakmica od presudnog značaja, dok gost ima kvalitet, kontinuitet i pobednički mentalitet, koji nedostaje domaćinu.

SFS Borac se može pohvaliti da je prvi u ligi naneo poraz Popovčanima na njihovom bunjištu i opravdali visoke pozicije. Tri pobede u pet utakmica govori da su podigli formu i najuspešniji su srpskoligaš u Pomoravskom okrugu. U goste im dolazi ugroženi Prokupčani, koji su neuspešni kao gosti (šest bodova) i u Paraćinu ne mogu se nadati pozitivnom rezultatu. Pobedili su konkurenta iz Brzog broda teže od očekivanom i očekuje ih serija teških mečeva sa ekipama iz gornjeg dela tabele.

Brzi brod se nalazi u najtežoj situaciji i biće teško da opstanu, pogotovu što im u goste dolazi mlad i kvalitetan sastav GFK Jagodine. Četri poraza u pet duela je poražavajući bilans koji vodi u niži rang. Jagodinci igraju promenljivo naročito su podbacili u tri prethodne utakmice (dva boda). Ako se zna da su kompaktna, disciplinovana i trkački nastrojena ekipa, utoliko je čudnije da nisu uspešniji. Očigledno je da kod kuće imaju problem sa defanzivom protivnika, a na gostovanjima igraju previše otvoreno, zanemarujući svoj gol.

Meševo je pokazalo čvrstinu u Jagodini i kad igraju pred svojim navijačima sasvim su druga ekipa. Tri poraza su prekinuli pobedom i remijem i trenutno su sedmi. Zahvaljujući visini oslanjaju se na ofanzivne prekide i skokove... Ugostiće Svilajnčane koji su do poraza od SFS Borca, imali solidne rezultate i bili četvrti na tabeli. Znajući vrline i mane protivnika, očekuje se borbeni remi.

Timočanin je otkrovljenje proleća i mladi sastav je prevazišao sva očekivanja (19 bodova, bez poraza). Iznenadili su Svilajnčane, vezali dve pobede i očekuju neprepoznatljivu Vlasinu kao izraziti favoriti. U Knjaževcu su padali znatno kvalitetniji rivali kao što je lider iz Leskovca, GFK Jagodina... Polovinu tima je sačinjena od omladinaca, koji vode u regionalnoj ligi. Kako nisu uskladili termine sa prvim timom, trener Nikola Veljković će morati da pribegne polovičnom rešenju i odrekne se usluga nekih od talentovanih igrača.

Pčinja vojuje neizvesnu borbu za opstanak i nisu u nivou igara od jesenas. Donekle su se konsolidovali i iz Vlasotinca doneli bod. Nastupili su oslabljeni, bez požutelih Spasića, Stojanovića, Nedeljkovića i Cvetkovića, koji će imati pravo nastupa sutra protiv Jedinstva. Trener Dejan Kostić dobro poznaje protivnika i kaže da svaku akciju organizuje od golmana, očekuje da će se u Trgovištu braniti, odigrati disciplinovano i pokušati iz kontri da urade nešto više.

Na Bubanj stiže plahoviti Dunav, koji je uspeo da odoli pored Nišave i ovog proleća uveća konto za 15 bodova. Očigledno je trebalo vremena novom treneru i timu da se upoznaju, skockaju i pokažu koliko vrede. Svaka utakmica im je kvalifikaciona i protiv “carića” idu na pobedu. Ako misle da će biti lako, varaju se, jer mladi domaćin se odavno oprostio od Srpske lige, ali se ne predaju i neće biti topovska hrana za rivale, to su pokazali na prethodnim utakmicama.


Radnički (P) 6 : 2 Timočanin
Pčinja 4 : 3 Meševo
Car Konstantin 1 : 5 OFK Brzi Brod
Dunav 4 : 1 SFS Borac
Jedinstvo (P) 2 : 1 GFK Dubočica
Vlasina 3 : 0 Timok 1919
Radnički (S) 0 : 2 Budućnost (P)
GFK Jagodina 2 : 1 OFK Topličanin
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 GFK Dubočica 30 21 6 3 69
2 Radnički (P) 30 21 4 5 67
3 Budućnost (P) 30 17 9 4 60
4 SFS Borac 30 13 8 9 47
5 Radnički (S) 30 13 7 10 46
6 Timočanin 30 12 9 9 45
7 Meševo 30 14 3 13 45
8 Jedinstvo (P) 30 13 5 12 44
9 GFK Jagodina 30 12 5 13 41
10 Dunav 30 11 7 12 40
11 Pčinja 30 10 9 11 39
12 Vlasina 30 10 6 14 36
13 OFK Topličanin 30 9 7 14 34
14 OFK Brzi Brod 30 10 2 18 32
15 Timok 1919 30 6 6 18 24
16 Car Konstantin 30 1 1 28 4