XS
SM
MD
LG

Derbi sezone u Gornjoj varoši, kompaktni Zemunci protiv sjajnih individualaca "Romantičara", Obrenovčani pred imperativom pobede protiv "sokolova", Borčani idu po bod u Surčin

27. kolo prvenstva Srpske lige, Beograd, obeležiće derbi sezone i duel dve najbolje ekipe. U subotu uveče, u slučaju trijumfa domaćina u Gornjoj varošu Zemunci će da likuju i biti na korak od trona. U suprotnom ako OFK Beograd slavi, trka ulazi u neizvesnu završnicu. Derbi je dobio na značaju posle neočekivanog remija lidera u Borči. Ni prvi pratilac nije lako došao do planiranih bodova protiv preporđenih Obrenovčana. Ostali dueli protiču u senci okršaja dva moćna rivala i samo borba za opstanak privlači neznantnu pažnju. Traži se pored Borca još jedan putnik u Zonu. Torlak je doživeo još jedan poraz u nizu, Surčinci su iznenadili “studente”, “Orlovi” su pobedom nad Brodarcem prebrinuli brige oko opstanka. “Hemičari” su upisali drugu prolećnu pobedu u Lazarevcu, “bulke” nadigrale Ušćane, Dobanovčani dobili “Optičare”.

Naredno kolo biće razvučeno od petka do ponedeljka i nagoveštava zanimljive i neizvesne utakmice.

Zemun je posle 11 vezanih pobeda zaustavili motivisani Borčani. Kao da su u podsvesti već bili u meču sa “Romantičarima”, donekle potcenili domaćina i to im se obilo o glavu. U derbiju imaju svoje adute, a to je kompaktnost, dugo igraju zajedno, neguju agresivan stil sa prepoznatljivom fizionomijom igre. Dugo drže visok nivo forme, sa čvrstom odbranom i Gornja varoš je neosvojiva tvrđava. Plavo-beli su u velikoj meri promenili sastav, imaju više zvučnih imena, individualaca koji jednim potezom mogu da reše utakmicu. Imaju indetičan skor u nastavku prvenstva i biće to okršaj najboljeg domaćina i najuspešnijeg gosta. Kako obično biva, kad se sastanu dva izjednačena protivnika duel mogu da reše sitnice, individualne greške, manjak koncentracije…

Naredno kolo otvara se u petak utakmicama na Bežaniji i na Novom Beogradu.

Studentski grad je sa tri poraza pokvario utisak sa početka proleća. Još žale za propustima u duelima sa Brodarcem i Torlakom. Protiv Jedinstva su odigrali bez dovoljno energije i tempa, tako da će što pre zaboraviti najslabije izdanje. Priče oko regularnosti su ih pogodile i dušebrižnicima trener Goran Janković poručuje da svako gleda sebe i da se ne prave poštenjačnama sa “puterom na glavi”. Ponovo su domaćini, ovog puta na Bežaniji ugostiće čvrst, iskusan i takmičarski nastrojen sastav Budućnosti. Biće teško i nezahvalno je davati prognoze.

Ušće je doživelo debakl i najubedljiviji poraz u prvenstvu od probuđenih “bulki”. Obeležili su drugi deo sezone (17 bodova) i po učinku prevazišli su skromnu jesen. Za rivala će imati mlad tim Teleoptika, koji je do poraza u Dobanovcima ima tri vezane pobede. Domaćin je na svom terenu siguran i uglavnom osvaja bodove, za razliku od gostiju kojima van Zemunela ne cvetaju ruže (osvojili 12 bodova).

Pored derbija u Gornjoj varoši u subotu se igraju dueli u Bariču i Adi Ciganliji.

Pored Borca, Torlak je osvojio najmanje bodova u nastavku prvenstva (četiri boda) i od ekipe koja je bila u vrhu došli u situaciju da strepe za opstanak. Vezali su tri poraza, poslednji na Carevoj ćupriji u jednom turbulentnom meču. Imali su velikih kadrovskih problema i protiv sve boljeg Sinđelića moraju odigrati na nivou jeseni kako bi razvejali sve sumnje oko opstanka. “Orlovi” su se stabilizovali, pobeđuju, ali i gube, mogu odigrati rasterećeno i bez pritiska.

Prva iskra je podigla formu i iz Lazarevca su se vratili sa tri boda i ostavili pet golova u mreži nejakog domaćina. Po pravili nešto bolje partije pružaju van Kolonije i pobedom nad Zvezdarom bi otklonili sve dileme i strepnje kad je u pitanju opstanak. “Bulke” su se pobedom nad Ušćem konsolidovali i ponovo su iza vodećeg dvojca.

Za Obrenovčane meč sa BASK-om je utakmica sezone i tri boda se nameću kao imperativ. Neplaniranim remijem protiv direktnog konkuenta iz Borče su umanjili šanse i dozvolili rivalu da četiri kola pre kraja ima zalihu od tri boda. Imali su peh da promaše jedanaesterac i na igrače su ostavile traga glasine oko navodnih neregularnost na nekim utakmicama Radničkog. Slučajem se pozabavio i Komesar za integritet lige i vrlo brzo se očekuju reakcije. Do tada moraju da se pregrupišu, skoncentrišu i da izvuku maksimum iz preostale četiri utakmice. Za rivala će imati kvalitetan sastav “sokolova”, koji danas igra polufinalnu utakmicu Kupa FS Beograda sa PKB-om. Domaćin može da računa na umor gostiju i emotivnu ispražnjenost.

Surčinci su sa Bežanije doneli tri velika boda i zacementirali mesto u sredini tabele. Odigraće rasterećeno, bez pritiska protiv Borčana kojima gori pod nogama i svaki bod zlata vredi. Četir meča su bez poraza, ali su tri remija bila nedovoljno da poprave položaj na tabeli. Gosti su postali specijalisti za nerešene rezultate na strani i defanzivno su mnogo jači.

Poslednji duel između Brodarca i Borca je na programu u ponedeljak. O utakmici nema šta da se kaže osim konstatacije da se mladi “lađari” sprema da napune mrežu nejakih Lazarevčana do vrha. Navedenu konstataciju iznosimo na osnovu dosadašnjih igara i plasmana na tabeli. Biće to prilika da domaćin razigra omladince i u tim uključi dečake rođene 2005/06. godište.


Budućnost 6 : 0 Prva iskra
Ušće Novi Beograd 0 : 1 Brodarac
Teleoptik 3 : 0 Torlak
Zvezdara 2 : 5 Radnički (O)
Borac 0 : 1 Zemun
Sinđelić 1 : 1 Jedinstvo
BASK TEK 1 : 3 Studentski grad
OFK Beograd 3 : 0 BSK Borča
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 10 1 67
2 Zemun 30 21 4 5 67
3 Teleoptik 30 15 7 8 52
4 Zvezdara 30 12 8 10 44
5 Brodarac 30 12 8 10 44
6 Budućnost 30 10 10 10 40
7 Jedinstvo (-4) 30 10 12 8 38
8 BASK TEK (-4) 30 10 10 10 36
9 Prva iskra 30 9 9 12 36
10 Torlak 30 11 3 16 36
11 Radnički (O) 30 10 6 14 36
12 Studentski grad 30 11 3 16 36
13 Ušće Novi Beograd 30 9 8 13 35
14 Sinđelić (-4) 30 9 11 10 34
15 BSK Borča (-9) 30 6 14 10 23
16 Borac 30 3 3 24 12