XS
SM
MD
LG

Smederevci na Pećinama traže nove bodove, Borac 1926 favorit protiv Požežana, Požarevljanima slamka spasa komšije sa druge strane auto puta

Na srpskoligaškom Zapadu se baš zakuvalo i ne naslućuje se epilog kako za vrh, tako i u borbi za opstanak. Vodeći dvojac je nastavio sa uspesima, lider iz Smedereva dosta ubedljivo, Čačani nešto teže na Drini. Pribojčani su, praktično bez borbe predali se pored tvrđave, OFK Mihailovac nastavlja sa iznenađenjima, Kraljevčani upisali još jedan poraz i sve su dalje od luke spasa. Požarevljani nastavili sa posrtaanjem, Takovu se sa Vesovićem posrećilo.

Smederevce očekuje još jedan derbi u nizu i neugodno gostovanje u Valjevu. Putuju dan ranije i biće smešteni u banji Vrujci. Deklasirali su FAP lakše nego što su očekivali i brzo zaboravili neuspeh protiv Čačana. Na Pećinama biće kompletni i u ekipu se vraća kapiten Stojković. Valjevci se nalaze na sredin tabele, igraju promenljivo, mada su u poslednje vreme podigli nivo igre i na Pećinama uglavnom osvajaju bodove. Težiće da odigraju opušteno, bez pritiska i upravo su utakmice protiv favorita prilika da pokažu karakter i kvalitet. U tim se vraćaju Martinović, Đermanović i Jakovljević, a izostaće povređeni Petrović. “Oklopnici” moraju biti oprezni, jer su između ostalih, uzeli skalp Pribojčanima. Izvaredan teren, dobra poseta su uslovi da derbi protekne u kvalitetnoj i zanimljivoj igri.

Drugoplasirani Borac 1926 dočekaće Slogu iz Požege kao favorit. Svaki drugi rezultat osim tri boda udaljava ga od Smederevaca. Imaju moćan, taktički potkovan tim i u natavku prvenstva su znatno uspešniji. Mladi sastav iz Požege ako odigra na nivou mogu da Čačane dobro namuče. Dobro se kotiraju i odmah su iza prve tri ekipe, koje imaju znatno veće budžete.

FAP ima popravni ispit protiv neugodne Sloge iz Bajine Bašte. Olako su položili oružje pored tvrđave i u nastavku mogu odigrati bez pritiska. Skupa pojačanja nisu opravdala očekivanja i ne kaže se uzalud “use i u svoje kljuse”. Tri poraza u pet poslednjih duela su skroman bilans za tim tako visokih ambicija. Gosti su prvi ispod crte i svaki bod im zlata vredi, tako da će sve dati da ostanu neporaženi. Već su izjednačili učinak od jeseni I bolje igre daju im nadu da mogu opstati.

Kraljevčani sve više tonu i poraz u Tutinu definitivno ih je gurnuo na ivicu porovalije i od prvog iznad crte udaljeni su sedam bodova. Zaređali su sa porazima, mada su prevazišli skromni učinak iz prvog dela sezone. Ugostiće Real, direktnog konkurenta i ukoliko slave priće će rivalu na pet bodova. Imaju problem sa efikasnošću, ali će za razliku od prethodnih protivnika imati sa druge strane terena rivala približnih vrednosti, koji je remijem prekinuo niz od tri poraza.

Mačva 1929 je pokazala da mogu i znaju odigraju dobro kad ispred sebe ne postavljaju imperativ pobede. Prežaljeni od mnogih rešili su da pokažu da više vrede od poslednje pozicije i došli su neočekivani rezultati i senzacija u Smederevu. Neuspehom u Požegi prekinuli su uspešnu seriju od četiri utakmice bez poraza (osam bodova). Takovo je povratkom trenera Vesovića zaigralo kvalitetnije i efikasnije, nanizali su tri pobede dovoljno za bezbednu sedmu poziciju. Vesović insistira na disciplini u igri i veri u sopstvene mogućnosti. Dobili su Mladi radnik zahvaljujući dobroj taktici, striktnim zadacima i zbunjenošću protivnika materijalizovali posed i šanse. U tim se vraćaju Maksimović i Cerović, dok će izostati povređeni mladi Vuković.

Mladi radnik 1926 i OFK Mihailovac će odigrati u sasvim drugačijem raspoloženju. Domaćin je definitivno potonuo serijom poraza i male su šanse da načini čudo i izbore opstanak. Čudno je da ekipa koja u svojim redovima ima jednog iskusnog Luku, Đorđevića, Matića, tako loše odigra nastavak prvenstva. Ceh su platili smenama uprave i čestim promenama ( poslednji u nizu Marko Jovanović). Srpskoligaš pored autoputa je u nezabeleženoj seriji od četir vezane pobede i uveliko su prevazišli sva očekivanja i skromni jesenji učinak. Domaćin je osvojio tek jednu trećinu bodova u nastavku sezone i otuda tako strmoglav pad na tabeli.

Ariljci su se oprostili od Srpske lige i preostalih pet utakmica odigraće rasterećeno. U seriji su od šest poraza i realizacija im je bolna tačka. Rađevcu gori pod nogama i pruža im se prilika da protiv nemotivisanih “malinara” osvoje preko potrebne bodove. Ovog proleća se ne mogu prepoznati i sa devet osvojenih bodova došli su u situaciju da strepe. Samo su bod udaljeni od prvog ispod crte i ukoliko ne izvuku pozitivan rezultat biće u velikom problemu.

U nedelju odigraće se duel u Ljubiću, između Poleta i Tutina. Domaćin je daleko od jesenje forme, mada su ostali bez nekolicine kvalitetnih igrača. i dalje su visoko na tabeli i remi u Krupnju protiv davljenika uvrerava da trener Vujičić zna šta radi. Pored Sloge, Tutin predstavlja najprijatnije iznenađenje. Podmladili su redove i teško će ponoviti jesenje izdanje. Polet ukoliko slavi može da pretekne rivala za bod. Ova utakmica može biti poslastica za kladioničare i moguća su sva tri znaka.


Polet (Lj) 1 : 3 Smederevo 1924
Real 2 : 2 Sloga (BB)
Tutin 2 : 1 Sloga (P)
Sloga (K) 3 : 2 Takovo
Budućnost Krušik 2014 2 : 1 OFK Mihajlovac
FAP 1 : 1 Rađevac
Borac 1926 3 : 0 Budućnost (A)
Mačva 1929 3 : 0 Mladi radnik 1926
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Smederevo 1924 30 24 5 1 77
2 Borac 1926 30 24 4 2 76
3 FAP 30 16 9 5 57
4 Sloga (P) 30 13 9 8 48
5 Polet (Lj) 30 13 6 11 45
6 Tutin 30 12 5 13 41
7 Takovo 30 9 10 11 37
8 Budućnost Krušik 2014 30 9 10 11 37
9 OFK Mihajlovac 30 8 10 12 34
10 Mladi radnik 1926 30 9 6 15 33
11 Real 30 9 6 15 33
12 Mačva 1929 30 8 8 14 32
13 Sloga (K) 30 7 10 13 31
14 Sloga (BB) 30 9 4 17 31
15 Rađevac 30 7 9 14 30
16 Budućnost (A) 30 5 5 20 20