XS
SM
MD
LG

Dva derbija u Mrštanu i Popovcu razrešuju enigmu, pomoravski okršaj u Paraćinu, Trgovište za "Cara" gubilište

Predstojeće 27. kolo na Istoku može razrešiti “Gordijev čvor” kad je u pitanju borba za vrh. Kad to kažemo mislimo na dva derbija u Popovcu i Mrštanima, gde je domaćin GFK Dubočica. Prošle nedelje Leskovčani i Piroćanci su zabeležili ubedljive pobede i indetičnim skorom gaze napred. Nastavljena je prolećna saga Prahovčana, Vlasina je odnela drugu prolećnu pobedu protiv Meševa, Zaječarci su brodolomom u Popovcu nastavili da tonu. Jagodincima nikako da krene i odavno su bez pobede. Svilajnčani su prema očekivanju nadigrali Brzi brod, mladi Knjaževčani su nastavili da terorišu rivale i iz Paraćina odneli tri boda.

Od dva derbija najneizvesnije biće u Popovcu, gde dolazi Radnički. Zahvaljujući trostrukom strelcu i asistentu Mladenoviću Budućnost je nadigrala Timok 1919 i puni samopouzdanja čekaju rivala sa Nišave. Domaćin više strahuje od terena nego od protivnika, jer kako drugačije objasniti činjenicu da su pored aerodroma neuspešni (12 u ligi) a na strani najbolji. Reče trener Stanković da oni imaju “svoju” tabelu (bez oduzetih bodova) i za razliku od nekih, znaju da se iskreno raduju svakom golu i pobedi. Drugima je, reče on, namenjena pozorišna atmosfera, šaptači i ravnodušnost... Piroćanci su golovima Nikolića i Đurasovića deklasirali nejake “cariće” i odlaze u Popovac svesni da ih očekuje možda presudna utakmica za prvo mesto. Isti rival ih je ubedljivo dobio jesenas pored Nišave i veruju da je vreme za revanš. Respektuju domaćina, cene rad trenera Stankovića i kao mali klub, primer su kako treba da izgleda jedan srpskoligaš. Pravdu će deliti sudija Anđelković koji nije ostao u lepom sećanju gostima.

Mrštane će biti mesto još jednog derbija, mada je lider, bar na papiru favorit protiv neubedljivih Jagodinaca. Leskovčani su skup dobrih individualaca u službi kolektiva, koji znaju da se nose sa pritiskom i rezultat je uvek primaran. Najuspešniji su u nastavku prvenstva, a kao domaćin jedini su neporaženi u prvenstvu. Gosti posle odlaska trenera Vidojevića nastavljaju po starom, dugo su bez pobede i poraze smenjuju nerešeni rezultati. Od najmlađeg sastava u ligi više se očekivalo od negativnog skora u nastavku prvenstva. Mladost je sklona osicilacijama, ali se moraju ugledati na uspešnije Knjaževčane... Derbi je povren Grujičiću, koji se “proslavio” slabim suđenjem na prethodnom derbiju između Leskovčana i Popovčana.

Dva davljenika odmeriće snage u Zaječaru. Timok 1919 samo teorija drži među srpskoligašima i tri vezana poraza samo potvrđuju iznetu konstataciju. Deset bodova osvojenih ovog proleća je nedovoljno za spas i problemi organizacione prirode prelili su se u ekipu, a tome su pogodovale česte smene trenera. OFK Topličanin je u znatno boljoj poziciji, mada je spojio dva poraza i našao se među ugroženim klubovima. Van Prokulja su neuspešni (šest bodova) i mogu računati na pad morala i samopouzdanja domaćina.

Meševo je poraženo u Vlasotincu i u nastavku prvenstva imaju negativan skor, ali su zadržali visoke pozicije. Kod kuće su sasvim druga ekipa, agresivni, jaki u prekidu, znatno ofanzivniji i po tom parametru su treći u ligi. Jedinstvo, naredni protivnik, igra promenljivo, četiri pobede i šest poraza bilans su u drugom delu prvenstva. Izgubili su od ambicioznih Knjaževčana i kao gosti osvojili trećinu bodova, tako da su male šanse da mogu iznenaditi u okolini Kruševca.

Pčinji se pruža prilika da protiv “carića” konačno upišu pobedu posle niza neuspeha. Zahvaljujući pristojnoj zalihi od jeseni nisu toliko potonuli i jedna pobeda može da ih vrati u život. Nišlije su definitivno izgubili veru u svoje mogućnosti I teško se mogu resetovati da bar rivalima otežaju ako ne mogu da iznenade.

U nedelju pored derbija u Popovcu, igra se u Knjaževcu, Brzom brodu i Paraćinu.

Pomoravski derbi između SFS Borca i Radničkog iz Svilajnca trebalo bi da donese kvalitenu predstavu začinjenu golovima. Na tabeli zauzimaju peto i šesto mesto i u prednosti su “staklari”, koji su uspešniji u nastavku (21 bod). Biće to sudar dvojice dojučerašnjih saradnika, sa uspešnim koncepcijama i zamislima. Jedni i drugi puno trče, forsiraju pas igru po celom terenu i za domaćina može biti hendikep izostanak nekih od bitnih igrača.

Okršaj davljenika odigraće se u Brzom brodu, gde dolazi probuđena Vlasina. Nišlije još “drže” olovku u rukama i prave računicu kako opstati. Bojim se da im ni viša matematika ne može pomoći. Svako ima pravo da se nada, ali ni sve pobede do kraja ne garantuju opstanak. Vlasina ima sedam bodova više i u tri prethodna kola su se stabilizovali i upisala dva remija i pobedu. Vlasina je bila stabilna u sredini, ali su prolećni porazi uticali da se nađe među ugroženima.

Timočanin je definitivno najprijatnije iznenađenje drugog dela prvenstva. Jedini su bez poraza i po učinku su treći u ligi. Pred raspoloženim mladim Knjaževčanima padali su Leskovčani, Jagodinci i ostali favoriti, tako da zahuktali Prahovčane očekuje izuzetno zahtevna utakmica. Spoj su mladosti i nekolicine iskusnijih igrača kao što je Jovanović i Stojanović, predstavljaju dobitnu kombinaciju. Dunav je teže od očekivanog savladao Pčinju u nadoknadi vremena i tako upisali šestu pobedu ovog proleća (osvojili 21 bod). Radi se o čvrstoj, pojačanoj i dobro vođenoj ekipi koja zna da odigra na rezultat.


Radnički (P) 6 : 2 Timočanin
Pčinja 4 : 3 Meševo
Car Konstantin 1 : 5 OFK Brzi Brod
Dunav 4 : 1 SFS Borac
Jedinstvo (P) 2 : 1 GFK Dubočica
Vlasina 3 : 0 Timok 1919
Radnički (S) 0 : 2 Budućnost (P)
GFK Jagodina 2 : 1 OFK Topličanin
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 GFK Dubočica 30 21 6 3 69
2 Radnički (P) 30 21 4 5 67
3 Budućnost (P) 30 17 9 4 60
4 SFS Borac 30 13 8 9 47
5 Radnički (S) 30 13 7 10 46
6 Timočanin 30 12 9 9 45
7 Meševo 30 14 3 13 45
8 Jedinstvo (P) 30 13 5 12 44
9 GFK Jagodina 30 12 5 13 41
10 Dunav 30 11 7 12 40
11 Pčinja 30 10 9 11 39
12 Vlasina 30 10 6 14 36
13 OFK Topličanin 30 9 7 14 34
14 OFK Brzi Brod 30 10 2 18 32
15 Timok 1919 30 6 6 18 24
16 Car Konstantin 30 1 1 28 4