XS
SM
MD
LG

Piroćanci ljuti na sudijsku trojku, Popovčani bili bolji, lider se ne obazire i odlazi na još jedan derbi u Svilajnac, Meševu se sprema "kupanje" u Prahovu

Dosta bure izazvao je protekli derbi Istoka između Budućnosti i Radničkog iz Pirota. Gosti su osuli drvlje i kamenje na sudiju Anđelkovića, za kojeg kažu da je sračunato delegiran. Popovčani ne žele da se njihova pobeda dovodi u pitanje i smatraju da su bili bolji. Nešto više o ovom meču u nastavku najave 28. kola. Jagodinci su pružili žestok otpor lideru u Mrštanu, derbi Pomoravlja pripao je Svilajnčanima u Paraćinu, Timok 1919 nastavio da krčmi bodove pored Kraljevice. Brzi brod je pobedio Vlasinu i ostavio je ispod crte. Dunav je nastavio sa uspešnim prolećnim izdanjima u Knjaževcu.

Derbi u Popvcu je dolio ulje na vatru u nemirnim srpskoligaškim vodama, začinjenim međusobnim optužbama vezanim za neregularnost prvenstva. Trener Boban Stanković gaji poštovanje prema Piroćancima, koji iz ničega prave tako dobre rezultate. Igraju, kaže on, pošteno i za njih nisu vezane afere i sumnjive radnje. Smatra da su bili bolji u derbiju i obrazlaže rečima “da su se oni više borili za Radnički protiv Leskovčana, nego oni u Popovcu”. Navodi da mnogi nisu imali razumevanja za probleme Budućnosti tokom prvenstva, među njima i rival sa Nišave, i navodi da nije u redu da se kriju iza napisa portala iz Pirota. Juče su Popovčani igrali kup utakmicu sa Car Konstantinom i neočekivano ispali posle izvođenja jedanaesteraca. Imali su veliku potrošnju energije i pred subotnji duel u Prokuplju nije izvesno u kom će sastavu nastupiti.OFK Topličaninu su preko potrebni bodovi, naročito na svom stadionu, gde su osvojili gro bodova. Puno daju i primaju golova i nema razloga da ne odigraju na gol više i iznenade umornog i pomalo potrošenog protivnika.

Derbi se igra u Svilajncu, gde dolazi zahuktali lider, sa obavezom da nastavi sa pobedama. Radnički je iznenadio SFS Borac, odneo bodove i pretekao ga na tabeli. Trener Terzić je dodatno podmladio sastav (21,5 prosek godina) i taletovani momci koriste minute na najbolji način. U Paraćinu su na vreme postigli golove, u 10. i 44. minutu, anulirali ofanzivu domaćina, i kad su početkom drugog poluvremena ostali sa igračem manje. Respektuju GFK Dubočicu, ali će napasti rivala, jer dgugačije ne znaju. Protiv sebe će imati najefikasniji napad i granitnu odbranu, tako da će morati da pronađu ključ za protivničku bravu, istovremeno paziti da Savić, Đorđević, Momčilović i družina ne promaknu pažnji. Biće oslabljeni za Nikolića i Radosavljevića.

Vreme je da Jagodinci najzad upišu pobedu posle šest kola (tri poraza). Pružili su jak otpor lideru u Mrštanu i bili su na korak od iznenađenja. Trijumf protiv neprepoznatljivih Zaječaraca, koji su se oprostili od Srpske lige, se podrazumeva i sa nova tri boda bi matematički izborili opstanak. Timok 1919 je vezao četiri poraza i neshvatljiva je ravnodušnost i pomirenost sa sudbinom. Ako su šanse na terenu prokockali, možda tinja nada da se nadaju nekom čudu u obliku fuzije, reorganizacije i sl...

Dunav je najprijatnije iznenađenje i serijom dobrih rezultata sve su dalje od opasne zone. Poslednjih osam utakmica su bez poraza i kako prvenstvo odmiče igraju sve bolje. Trebalo je da se 11 mladih novajlija uigra i prihvate model rada trenera Ranđelović. Igraju fajterski, sa presingom po celom terenu i novi kvalitet su bodovi osvojeni na strani (Pirot, Knjaževac, Jagodina…). Imaju roster od 18 igrača podjednake vrednosti, među njima bivšeg Zvezdinog omladininca Dedijera. Iznenadili su Knjaževčane pored Timoka i očekuju Meševo sa optimizom, pogotovu što gost na strani igra znatno slabije.

Jedinstvo je favorit protiv Brzog broda, mada su dve utakmice izgubili i potreban im je trijumf kako bi se konsolidovali. Nišlije su upisale osmu pobedu u duelu sa Vlasinom i nisu bitnije poravili položaj na tabeli. Imaju najviše poraza (17) i od prvog iznad crte su udaljeni šest bodova. Sudeći po učinku na strani (sedam bodova), Paraćinci su bliži pobedi, mada igraju promenljivo i pitanje je koliko može neatraktivan protivnik da ih mobiliše.

Tri utakmice se igraju u nedelju, u Pirotu, Nišu i Vlasotincu.

Pored Nišave još se ne stišavaju strasti posle derbija i poraza u Popovcu. Opravdano su se pribojavali sudija Anđelkovića i igru živaca nisu mogli da dobiju. Od zamerki pominju 17. minut i prestrogo dosuđen jedanesterac i tri minuta kasnije isključenje kapitena Ristova, sve to začinjeno sa šest žutih kartona. Ogorčeni su na tretman koji imaju u savezu I na favorizovanje GFK Dubočice. Trebalo bi da što pre zaborave Popovac i skoncentrišu se na sledećeg rivala Pčinju i nastave trku sa Leskovčanima, bez obzira na bodovni zaostatak.

Car Konstantin je iznenadio u Kupu Niša Budućnost i jedanaestercima izborio plasman u narednu rundu. Ako im u kupu ide dobro, u prvenstvu se nisu pomerili sa poslednje pozicije i tako će završiti. Na Bubnju će ugostiti mlad sastav Timočanina, koji briljira u nastavku prvenstva i, između ostalih, nadigrali Leskovčane, GFK Jagodinu... Imaju izuzetno nadarenu generaciju omladinaca koja je bila na korak da osvoji prvo mesto na nivou regiona. Uveliko oblače dres prvotimca i od njih se mnogo očekuje u narednoj sezoni. Potrebno je da domaćin pokosi visoku travu i privede teren potrebnim uslovima za jednu prvenstvenu utakmicu.

Za Vlasinu je utakmica sa SFS Borcem, biti ili ne biti. U nastavku prvenstva se ne mogu prepoznati i samo zahvaljujući jesenjoj zalihi bodova nisu dublje potonuli. Prvi su ispod crte, sa dva boda manje u odnosu na Pčinju. Paraćinci su kiksnuli i prepustili bodove rivalu iz Svilajnca, ali su zadržali visoke pozicije i potvrdili konstantnost rezultata i dobre forme. Domaćinu je neophodno da nadvisi sopstvene mogućnosti ukoliko želi da savlada tako kvalitetan sastav.


Radnički (P) 6 : 2 Timočanin
Pčinja 4 : 3 Meševo
Car Konstantin 1 : 5 OFK Brzi Brod
Dunav 4 : 1 SFS Borac
Jedinstvo (P) 2 : 1 GFK Dubočica
Vlasina 3 : 0 Timok 1919
Radnički (S) 0 : 2 Budućnost (P)
GFK Jagodina 2 : 1 OFK Topličanin
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 GFK Dubočica 30 21 6 3 69
2 Radnički (P) 30 21 4 5 67
3 Budućnost (P) 30 17 9 4 60
4 SFS Borac 30 13 8 9 47
5 Radnički (S) 30 13 7 10 46
6 Timočanin 30 12 9 9 45
7 Meševo 30 14 3 13 45
8 Jedinstvo (P) 30 13 5 12 44
9 GFK Jagodina 30 12 5 13 41
10 Dunav 30 11 7 12 40
11 Pčinja 30 10 9 11 39
12 Vlasina 30 10 6 14 36
13 OFK Topličanin 30 9 7 14 34
14 OFK Brzi Brod 30 10 2 18 32
15 Timok 1919 30 6 6 18 24
16 Car Konstantin 30 1 1 28 4