XS
SM
MD
LG

(Ne)slave, strepe za sutra

Najviše se slavilo nakon pobede u Melencima - foto: Dragan Pejić

Plasman u viši rang takmičenja nije u Srpskoj Crnji dočekan sa puno oduševljenja. Mada je ostvaren superiorno, sa puno kvalitetnih igara, mnogo golova i formiranim timom čiji kvalitet bi, sasvim sigurno, mogao da se veomna uspešno nosi i sa timovima višeg ranga. Dakle - postignuto je jednostavno očekivalo pa skoro nikoga nije ni iznenadilo ni bog zna koliko obradovalo. Rečju - šampionska titula je dočekana bez slavlja a čini se da je strepnja za onim šta će biti sutra dominantnija tema od titule.

Drugi razlog takve rekli bismo apatije je činjenica da Klub i dalje nije sistemski rešio svoje finansiranje (sponzorstva, donacije, priliv od sportskih saveza i zajednica - mesne, opštine, pokrajine i republike). Klub je i dalje bez sponzora a Mesna zajednica, čiji je nominalni vlasnik, niti ima finansijskih mogućnosti a i ambicije da tu "zalegne" sa kakvim-takvim novcem koji bi garantovao mirnu "plovidbu" u predstojećem takmičenju u višem  rangu.  A i opština je nerazvijena da bi se od nje mogla očekivati veća pomoć, osim one "crkavice" kojom se pokrivaju minimalni protokolarni troškovi takmičenja. Jedino JKP "8. avgust" pruža  nesebičnu pomoć - kupi dresove, održava stadion i ustupa autobus za odlazak na utakmice.

Treće - tim. Ambiciozni trener Zečević je formirao odličnu ekipu, doduše sa nekoliko igrača sa strane koji su ga činuli superkvalitetnim (Pekić, Stanić, Mastilo,Vlaučin, Ajdarić i Kuručev), ali pitanje je da li će i ko ostati i u narednoj sezoni, jer su se već pojavili klubovi koji nude iole bolje finansijske uslove. Crnja ima nekoliko svojih sjajnih igrača (Vasiljević, Markov, Nemanja Kovačević, Stojičić, braća Aleksandar i Saše Prokin…) i nekoliko talentovanih i perspektivnih igrača (Kondić, Stankov, Tomin, Petrović…), te nekoliko pouzdanih rezervnih igrča najčešće na klupi (Arsin, Perin, Manojlović…), ali je sasvim izvesno da će tim za Vojvođansku ligu morati da se pojača igračima sa strane - ovima koji su već tu a najbolje bi bilo kad bi se u klub vratili Crnjani koji sada igraju u drugim klubovima (Ćirković u Stepi, Hovanec Kozarcima, Marko  Kovačević koji se nije snašao u Inđiji, a priča se da bi i Partizan na kaljenje u rodno mesto mogao da vrati mladog Dušana Došlova Šolaju) a da li će se to desiti teško je verovati, tim pre što u regionu i nema slobodnih kvalitetnih igrača, a i oni jedva prosečni su se polakomili i traže veliki novac. A kako bi ih i bilo kad je "bara mala a krokodila mnogo". Na razdaljini od jedna 30 kilometara u ovom rangu takmičenja je čak 6 klubova: Kozara, ŽAK, Sloboda, Crvena zvezda, Jedinstvo BK,  Budućnost a od ove sezone i Rusanda iz Melenaca. Stoga su svi oni prave "legije stranaca" jer ni jedan od pomenutih klubova ne bi mogao uspešno da funkcioniše sa samo fudbalerima poniklim u vlastitoj sredini! Čak ni "Budućnost" tradicionalno veliki rasadnik talenata! Dovedeni igrači sa strane su bili, jesu i ostaće "mač" sa dve oštrice: većina zaista podiže kvalitet tima, ali odvraća gledaoce koji žele da gledaju "svoju" decu a i destimuliše mlade lokalne momke da treniraju više i ambicioznije!

Četvrto - navijači. Na utakmicama Budućnosti je sve manje gledalaca, među njima tek poneki navijač (nekad su navijači na utakmice dolazili sa klupskim zastavama, pevali i glasno bodrili svoje ljubimce, a danas je muk, pozorišna atmosfera…) i istinski ljubitelj kluba. Teško je precizno i sasvim pouzdano objasniti zašto je to tako, ali činjenica je da je na utakmicama u Crnji jedva po stotinak duša. A nekad ih je bilo po više stotina, čak hiljada na derbijima - ali i Crnja je nekad imala osam a danas jedva četiri hiljade stanovnika! Nastranu to što je omladine sve manje a gerijatriji nije do sporta!

Mladi Došlo - Šolaja, put u tim Partizana izboriće dobrim igrama u svojoj "Budućnosti" - foto: Dragan Pejić

Peto - treneri. Crnj ne treba bolje trener od dosadašnjeg Zečević Milenka Zeke. Em je iz Crnje, em veoma kvalitetan i radan. Da li će i dalje ostati na toj poziciji, veliko je pitanje, jer u Crnji takvi baši i nisu na ceni - naročiito "filozofima" koji se u sve "razumeju" pa i u fudbal i kadrovsku politiku uopšte pa i sportu, a ni nosioci funkcija u lokalnoj vlasti baš ne vole stručne i autoritativne pojedince koji imaju svoje mišljenje i najčešće su neposlušni, bar umišljenim veličinama iz vlasti. Zeka je principijelan, inteligentan, ima svoje ja, pa još malo svojeglav i "nezgodan" u isterivanju svog ega, i pitanje je koliko će im takav odgovarati - pogotovo, ako u novu upravu uđu anonimni poslušnici - što će se najverovatnije i desiti, jer negativna selekcija je ovde tradicija i kontinuitet!

No, da ne kataklizmišemo, ima i lepih vesti.

Mladi profesor ruskog jezika, bivši talentovani fudbaler i sada mester student na Višoj trenerskoj školi Aleksandar Basta, postavljen je za šefa omladinskog pogona a biće i pomoćnik prvom treneru, jer je legendarni Stevan Drinić, u svojoj 82. godini, konačno rešio da se fudbalski penzioniše. Sem juniora i talentovanih omladinaca, Basta će preuzeti i brigu o pionirima koje je do sada vodio, u svojoj privatnoj školi golmana, učitelj i raniji golman Goran Savin - Uča. On se doduše tome protivio, kao "Basta mu uzima decu", i umesto da sada rade u tandemu, glumi uvređenu "princezu".

Iz Pokrajine i opštine Nova Crnja najavljuju da će tokom leta investirati u rekonstrukciju tj. pokrivanje tribina i postavljanje stubova sa reflektorima - da bi se moglo trenirati i u vrelim letnjim danima. Drugo - očekuje se da Mesna zajednica imenuje novu upravu Kluba, jer je sadašnja spala na dva "slova" (Darko Števijan i Stanko Kovačević). Poželjno bi bilo da u njoj budu ambiciozni, sposobni i vredni pojedinci: rođaci igrača, bivši fudbaleri, biznismeni i ugledni intelektualci - dakle ljudi sposobni da kvalitetno vode Klub - dobro ga organizuju i finansijski konsoliduju. Za njih funkcija u klubu ne bi trebala da bude samo stvar statusnog prestiža već i mesto na kojem će dokazati da su sposobni, odgovorni i da se ukazano poverenje mora opravdati. Ruku na srce, to će biti teško, jer mnogi koji bi bili sposobni da rade u klubu - neće, mnogo im je lakše da opanjkavaju po kafićima i kuloarima!

Rečju - stigle su "laste" u Đurinu varoš. A da li će u crnjanski fudbal stići "proleće" veliko je pitanje, ili će sumorne jesenje "magle" bivati sve gušće i gušće - što su ne bez razložni strahovi!

Tekst i snimci: Dragan Pejić


30 .kolo PFL Zrenjanin
Radnički 1911 5 : 6 Krajina
2. Oktobar 2 : 1 MSK
ASK 3 : 5 OFK Stajićevo
Rusanda 5 : 1 Crvena zvezda
Budućnost 5 : 3 ŽFK Banat
Delija 3 : 3 Banat
Polet 0 : 0 Mladost
Napredak 5 : 3 Vojvodina
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Budućnost 30 22 6 2 72
2 Rusanda 30 22 3 5 69
3 Polet 30 17 6 7 57
4 ŽFK Banat 30 16 6 8 54
5 OFK Stajićevo 30 14 7 9 49
6 MSK 30 15 2 13 47
7 Crvena zvezda 30 14 4 12 46
8 Mladost 30 14 3 13 45
9 Vojvodina 30 14 1 15 43
10 Banat 30 13 3 14 42
11 Napredak 30 13 3 14 42
12 2. Oktobar 30 12 5 13 41
13 Radnički 1911 30 11 7 12 40
14 Delija (-1) 30 7 3 20 23
15 Krajina (-1) 30 5 1 24 15
16 ASK (-3) 30 1 0 29 0