XS
SM
MD
LG

"Gumari" večeras u ulozi favorita dočekuju Vlasinu, pomoravski derbi u Svilajncu, mogu li Piroćanci da "osvoje" tvrđavu Fetislam?

Na startu Srpske lige, Istok, favoriti su opravdali ulogu i pobedama nagovestili visoke domete. Trayal, GFK Jagodina su teže nego što se očekivalo došli do bodova, Popovčani nešto lakše u Vlasotincu. Dunav je iznenadio u Knjaževcu, Pčinja potvrdila domaći primat i jedini susret odigran je bez golova u Paraćinu. Novajlije su imale polovičan učinak i moraće da promene pristup, brzo se aklimatizuju kako bi bili konkurentni ostalima.

Trayal večeras kao favorit dočekuje Vlasinu. Dugo su se mučili da slome otpor komšija iz Meševa i radost je stigla u 81. minutu preko Đurovića. Pobedi se u zube ne gleda, raspored im ide na ruku, tako da se nadaju osvajanju novih bodova. Klub funkcioniše na prvoligaškom nivou, sa kvalitetnim igračkim kadrom, predvođeni trenerom Ivicom Momčilovićem, na stadionu Mladosti favoriti su protiv svakog rivala.

U subotu se igra pet utakmica, u Meševu, Nišu, Svilajncu, Kladovu i Kruševcu.

Meševo je angažovalo za trenera Milana Nikolića, dobrog poznavaoca prilika i stručnjaka koji je odabrao prava pojačanja iz kruševačkog kraja. Dugo su odolevali “gumarima” i položili oružje u finišu susreta. U goste dolazi Dunav posle velike pobede u Knjaževcu, i revanša za poraz u četvrtfinalu kupa. Imaju ambiciju da se sa drugom gostovanja vrate neporaženi i pokažu da trijumf na startu nije slučajnost.

OFK Sinđelić na krilima pobede u Žitorađi dočekuje uzdrmane Knjaževčane. U odnosu na ostale bivše zonaše nalaze se u znatno boljem položaju, s obzirom da je Niš široka baza za angažovanje kvalitetnih pojačanja, naročito bonusa. Timočanin ima mlad sastav, sklon oscilacijama i kako su razočarali u prvoj utakmici, na sledećoj mogu da oduševe. Ekipa je tako konceptirana da mlade snage mogu uspešno da zamene iskusniji igrači sa klupe u poslednjih pola sata igre, i to po pravilu daje rezultate.

Pomoravski derbi igra se u Svilajncu, gde dolaze ambiciozni Jagodinci. Trener Zoran Terzić je iz Jagodine i do tančina je upoznat sa vrlinama i manama gostiju. Radnički je postigao tri gola pored Nišave, ali su nesrećno primili gol i ostali praznih šaka. GFK Jagodina je rešila da posle stagnacije u prethodnoj sezoni, načini zaokret i pojačani istaknu kandidaturu za osvajanje naslova i povratka na nekadašnje pozicije.

Kladovo će ugostiti moćne Piroćance i gosti su bliži osvajanju tri boda. Ne smeju potceniti Đerdap, koji je odoleo u Paraćinu i biće čvrst orah za favorizovanog gosta. Radi se o čvrstoj ekipi, koja igra sa pet igrača u zadnjem redu i najverovatnije da će u sličnoj formaciji dočekati Radnički. Piroćanci su sa imenjakom iz Svilajnca odigrao utakmicu za pamćenje, punu preokreta, na kojoj su igrači trenera Lazarevića pokazali karakter, psihološku stabilnost i uspeli u finišu da preokrenu i slave. Na račun igrača koji su pojačali Trayal, doveli su adekvatne zamene kao što su Bogdanović, Dušanić, Lešnjak, Ristić, Opačić i raduje da se oporavio Kamenović.

Okršaj dva Jedinstva odigraće se u Kruševcu. Novajlija je imao kvalitetne, nešto kraće pripreme, stizala su pojačanja u hodu. Na početku je bilo problema sa bonusima, ali su uspeli u međuvremenu da dovedu 5-6 i kompletiraju sastav. Iz Trayala su dobili Aleksića, Milosavljevića i Dragićevića, tako da je novi trener Radivojević mogao da sastavi respektabilan sastav. Paraćinci su stabilan srpskoligaš, radi se uglavnom o podmlađenom timu, sa novim trenerom i odličnom infrastrukturom.

Nedelja je rezervisana za duele u Popovcu i Paraćinu.

Budućnost je ubedljivo slavila u Vlasotincu i potvrdila da je trener Stanković skockao kvalitetan sastav, spreman za visoke domete. Na premijer su odigrali dobro, domaćin nešto slabije i na kraju rezultat je odraz dešavanja na terenu. Pčinja, naredni protivnik, igra u nepromenjenom sastavu, uvek su neugodni, mogu da iznenade kao prethodne sezone i na domaćinu je da pronađe ključ za gostujuću defanzivnu bravu.

SFS Borac je favorit protiv Žitorađe, koja je na startu najmanje pokazala. Paraćinci su bili na korak od osvajanja boda u Jagodini (promašili zicer u 90. minutu), motivisani sa iskusnijim i kvalitetnim timom željno očekuju podmlađenog bivšeg zonaša. Mnogi dojučerašnji zonaši olako shvataju obaveze u novom rangu, nisu ni svesni da je razlika u kvalitetu ogromna i ukoliko se na vreme ne prestroje, promene pristup i uvedu poluprofesionalni odnos u radu, naće se u velikim problemima.


Jedinstvo 1936 : Meševo
Đerdap : Budućnost (P)
Radnički (S) : Trayal
SFS Borac : Vlasina
OFK Sinđelić : Pčinja
Dunav : Jedinstvo (P)
Timočanin : Radnički (P)
Žitorađa : GFK Jagodina
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Trayal 26 26 0 0 78
2 Meševo 26 14 4 8 46
3 Radnički (P) 26 14 1 11 43
4 OFK Sinđelić 26 13 4 9 43
5 Jedinstvo 1936 26 12 5 9 41
6 SFS Borac 26 12 3 11 39
7 GFK Jagodina 26 11 5 10 38
8 Jedinstvo (P) 26 11 4 11 37
9 Radnički (S) 26 11 3 12 36
10 Đerdap 26 11 3 12 36
11 Budućnost (P) 26 9 8 9 35
12 Vlasina 26 9 6 11 33
13 Dunav 25 10 2 13 32
14 Pčinja 25 9 1 15 28
15 Timočanin (-5) 26 5 3 18 13
16 Žitorađa 26 3 2 21 11