XS
SM
MD
LG

Rvanje: Srbija osvojila prvo mesto

BEOGRAD - Rvačka reprezentacije Srbije u grčko rimskom stilu osvojila je prvo mesto na 27. međunarodnom memorijalu ,,Ljubomir Ivanović-Gedža".

Za najboljeg takmičara na jednodnodnevnom turniru proglašen je reprezentativac Hrvatske Dominik Eltinger, koji je u finalu savladao evropskog prvaka iz Beograda prošle godine, Ištvana Levaija iz Slovačke.

Mladi selektor Srbije, 32 - godišnji Bojan Mijatov, dobio je nagradu kao najbolji trener na memorijalu.

Najbolji sudija uspelog takmičenja bio je Nikola Torbica iz Srbije.

Na ovogodišnjem turniru učestvovalo je 11 zemalja sa 55 rvača iz Evrope.

U revijalnom delu memorijala učestvovali su i rvači iz Konga.

Promoter 27. memorijala bio je proslavljeni ruski rvač Aleskandar Kareljin. Kareljin je u subotu 9. februara u Mitropoliji karlovačkoj od episkopa Vasilija primio najviše crkveno odlikovanje Srpske pravoslavne crkve Orden ,,Sveti Sava".

Kareljin je bio trostruki olimpijski pobednik, devet puta je osvajao titulu prvaka sveta, a 12 puta je poneo titulu evropskog prvaka.

U izboru Međunarodne rvačke federacije (FILA) proglašen je za najboljeg rvača 20. veka

Na otvaranju memorijala, koji se održava u slavu najpoznatijeg rvačkog stručnjaka na jugoslovenskim prostorima Ljubomira Ivanovića - Gedže, govorili su Kareljin, državni sekreta za sport Republike Srbije Predrag Peruničić, zamenik gradskog sekretarijata za sport Beograda Nemanja Radović i direktor turnira Rajko Baltić.

- Drago mi je da je turnir posvećen takov velikom čoveku i rvačkom stručnjaku kakav je bio Gedža. Ovakvu priredbu treba negovati, jer rvački sport to kod vas zaslužio - rekao je Karenjin na otvaranju turnira, burno pozdravljen od gledalaca.

U finalnim borbama Hrvatska je osvojila tri prva mesta, a Srbija dva. Srbija je, ipak, osvojila prvo mesto u ukupnom zbiru, jer je imala bolji plasman rvača u eliminacionim borbama.

Najinteresantnija borba vođena je u kategoriji do 66 kg. U njoj su se sastali aktuelni evropski prvak Ištvan Levai iz Slovačke i juniorski prvak ,,Starog kontinenta" Dominik Etlinger iz Hrvatske. Etlinger je dobio obe runde i zasluženo osvojio nagradu za prvo mesto.

Rezultati finalnih borbi - 55 kg: Kristijan Gazdag, Srbija - Ilija Sarjuk, Izrael 4:0

60: Kristijan Fris, Srbija - Tamaš Nađ, Srbija 7:0

66: Ištvan Levai, Slovačka - Dominik Etlinger, Hrvatska 0:2

74: Jura Vešev, Izrael - Neven Žugaj, Hrvatska 1:5

84: Mate Menc, Slovačka - Artur Omarov, Češka 0:6

96: Dejan Franjković, Srbija - Đerđ Rizmajer 1:2 u rundama

120: Vladimir Radosavljević, C. Gora - Marko Koščević, Hrvatska 0:4

Izvor: Kuća dobrih vesti

tagovano: memorijal, Ljubomir Ivanović-Gedža, Srbija, Bojan Mijatov, orden Sveti Sava, Karenjin