XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Strelci zahvaljuju Ministarstvu omladine i sporta za svaku pomoć

BEOGRAD, 14. februar (Info centar).- Evropska streljačka konfederacija ESK suspendovala je srpske strelce sa Prvenstva Evrope u Danskoj od 24. februara do 3. marta zbog duga od 49.700 evra nastalog posle Šampionata Evrope 2011. u Beogradu kada organizator “BG sportski centar Kovilovo” nije prosledio ESK obavezni deo od kotizacije učesnika.

Tim povodom oglasilo se i Ministarstva omladine i sporta Srbije saopštenjem, a trener reprezentacije Dragan Donević uputio je pismo u ime svih strelaca – reprezentativaca u kome se kaže:

“Zahvaljujemo se Ministarstvu omladine i sporta Srbije na razumevanju i rešenosti da nam pomogne u možda nejtežim trenucima u istoriji našeg sporta još od vremena sankcija. Strelci i treneri nikoga ne okrivljuju za novonastalu situaciju a ponajmanje Ministarstvo omladine i sporta Srbije kome smo se i obratili za pomoć, jer cenimo sve ono što je država uradila za srpski sport i posebno streljaštvo.

Zahvalni smo i zbog izdvajanja za stipendije, nagrade i programe, ali moramo da napomenemo da je to za uspehe i rezultate u prošloj godini, a ako ne odemo na Prvenstvo Evrope izgubićemo skoro sva prava u narednoj godini: kategoriju, zvanje i mogućnost da kokurišemo za programe.

Izuzetno cenimo i napore svih u Ministarstvu omladine i sporta Srbije da se nađe rešenje i da učestvujemo na Šampionatu Evrope. Nadamo se da će ti napori uroditi plodom i da ćemo se po povratu sa EŠ zajedno radovati novim uspesima streljačkog sporta”.

Prenosimo i delove saopštenja Ministarstva omladine i sporta:

„Ministar omladine i sporta prof. dr Alisa Marić 12. februara urgentno je reagovala i napisala pismo predsedniku Evropske streljačke federacije Lisinu sa molbom da se našim srelcima dozvoli nastup na predstojećem prvenstvu Evrope u Danskoj, a da će se Ministarstvo potruditi da zajedno sa Olimpijskim komitetom Srbije i Streljačkim savezom Srbije nađe rešenje. Međutim, 13. februara dobili smo odgovor predsednika Lisina koji nas je obavestio da će sa sadržajem pisma ministra upoznati Biro ESK ali i da još jednom potvrđuje da Streljački savez Srbije prvo mora da plati dug pa tek da će onda dozvoliti našim srelcima učešće na predstojećem šampionatu. Napominjemo da budžetska sredstva iz redovnih programa za finansiranje granskih sportskih saveza ne mogu da budu korišćena za plaćanje dugova, već samo za programske aktivnosti.

Ministarstvo omladine i sporta će u narednim danima tragati za rešenjem za problem koji nikako nije generisalo Ministarstvo, ali zbog interesa naših sportista i naše države učinićemo sve da se rešenje pronađe.

Nezadovoljstvo u Ministarstvu omladine i sporta novonastalom situacijom je utoliko veće obzirom da je u predhodnim godinama Ministarstvo sve obaveze na vreme izvršilo za sve programe Streljačkog saveza Srbije (redovno finansiranje programa strelaca, kampova, stipendija, nacionalnih priznanja i nagrada).

Naši strelci redovno dobijaju stipendije koje država Srbija daje i to u mesečnim iznosima za zaslužne sportiste mesečno 73.145,00, a za sportiste međunarodnog razreda 48.763,00 dinara.

Stipendisti strelci Ministarstva omladine i sporta već čitav niz godina unazad su: Zorana Arunović (zaslužni razred), Bobana Veličković(zaslužni razred), Andrija Zlatić (zaslužni razred), Damir Mikec (zaslužni razred), Dimitrije Grgić (zaslužni razred), Ivana Maksimović (zaslužni razred), Jelena Arunović (zaslužni razred), Andrea Arsović (zaslužni razred), Dragan Marković (zaslužni razred), Milenko Sebić (zaslužni razred), Dragana Todorović (međunarodni razred), Dejan Pešić (međunarodni razred), Tašana Bogatinovski (međunarodni razred), Gabrijel Dautović (međunarodni razred) i Igor Čotra (međunarodni razred).

Ministarstvo je zajedno sa Vladom Republike Srbije uložilo velike napore da odmah nakon Olimpijskih igara u Londonu isplati i nagrade sportistima i njihovim trenerima pa je tako Ivani Maksimović isplaćeno 30.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti), njenom treneru Mirban Maksimović takođe 30.000 evra (u dinarskoj protivvrednsti). Andriji Zlatiću je isplaćeno 25.000 evra (u dinaskoj protivvrednosti) kao i njegovom treneru Goranu Maksimoviću 25.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti).

Takođe, redovno servisiramo i sve dobitnike nacionalnih sportskih priznanja pa tako Republika Srbija za te potrebe u 2012. za 543 dobitnika ukupno izdvojila 639.311.466,00 dinara“.