XS
SM
MD
LG

Derbi u Čačku i Požarevcu pod posebnom prismotrom, Lozničani u Zablaću, da li će Požežani ostati na "belom hlebu"?

Prethodno 14. kolo donelo je smenu na vrhu tabele Srpske lige, Zapad. Sloga iz Požege je priredila veliko iznenađenje i usred Priboja odnela sva tri boda. Borac 1926 je iskoristio kiks ljutog rivala i pobedom u Tutinu ponovo se vratio na čelo kolone. Pobeda Sloge imala je velike repekusije i ustalasala duhove, umešala se i politika, sve što je strano fudbalu. Na društvenim mrežama su osvanule pretnje junacima iz Požege i umesto nagrade preti se uskraćivanjem primanja. Sličan primer nije zabeležen u analima turbulentnog srpskog amaterskog fudbala.

Osim ružnih stvari, protekla subota biće upisana zlatnim slovima u istoriji lozničkog fudbala. Toga dana upriličeno je svečano otvaranje prelepog “Lagatora” i odigrana utakmica između slavljenika i Vrelo Sporta. Ubljani se nisu dali zbuniti i uprkos porazu pružili su dostojan otpor. Zlatiborci su iskalili bes zbog poslednjih neuspeha na slabašnim Petrovčanima i ispratili ih sa pola tuceta golova. Real je nadigrao Omladinac, Takovo je uzelo bod u Novom Pazaru, Polet dobio Požarevljane, u Valjevu je bilo bez golova.

U subotu je na programu šest utakmica poslednjeg kola. Dva meča privlače posebnu pažnju, u Čačku i Požarevcu, gde će biti postavljene kamere saveza, sve u cilju da se preduprede bilo kakve neregularnosti.

Čačanski derbi odigraće vodeći Borac 1926 i Polet. Predigru su imali pre dva dana u okviru Kupa Čačka pobedio je srpskoligaš iz Ljubića (6:3). Timovi su nastupili u kombinovanim sastavima čuvajući se za sutršnji duel, gde je ulog za domaćina velik. Reče sekretar "zebri" Popović da nikad nije bila bolja atmosfera, zajedništvo i rešenost da se istraje ka zacrtanom cilju. U Tutinu je bio dovoljan jedan gol (Stevlić) da odnesu tri boda i napominje da je pobeda jedina opcija. Na drugoj strani Polet dolazi rasterećen i pobeda nad Mladim radnikom 1926 su napredovali do deobe od osmog do desetog mesta. Uzak i težak teren u Zablaću iziskivao je dodatne napore, pogodili su prečku i Grujičić je posle sata igre doneo radost. Nastupiće kompletni, sa Gavrovićem, a u redove zebri se vraća Vranić.

Sve oči biće uprte ka požerevačkom Vašarištu, gde stižu uzdrmani Pribojčani. Mladi radnik 1926 nisu ispratili rezultati, s obzirom na prisutan kvalitet, igre i stabilnu finansijsku situaciju. Za derbi će biti premirani, što je legalno, samo da li će finansijska injekcija biti dovoljna da iznenade moćnog gosta. FAP je verovao da će pobeda protiv Sloge doći sama po sebi, ušli su previše opušteno i nisu stvorili priliku za gol, čak su “častili” goste u 90. minutu. Kolega izveštač izgleda voli da “naduva” posetu pored Lima (1.500 gledalaca), a prema mišljenju nekih od prisutnih bilo je višestruko manje gledalaca. Gosti će biti lišeni usluge najboljeg igrača Plazinića, koji se povredio na prethodnom meču.

Okolina Čačka biće poprište još jednog derbija, u Zablaću sastaju se Omladinac i moćni Lozničani. Domaćin je u finišu popustio i vezao dva poraza, poslednji u Podunavcima od poletnog Reala, koji je prebrodio početnu krizu i igra sve bolje. Mali pad u formi nije se u tolikoj meri odrazio na položaj na tabeli i na oštećenom terenu očekuju motivisanog gosta. Lozniničani se nisu odrekli visokih pozicija, premijera na novom Lagatoru je pokazala vrline i mane ekipe, koja ima izuzetne pojedince, koji ne pružaju igre u skladu sa svojim mogućnostina. Imaju polovičan učinak na gostovanjima (po dve pobede i poraza), kao novajlija u odnosu na domaći i gostuju teren.

Takovo se izdiglo i iz prehodne dve utakmice donelo četiri boda. Uspeli su da u Pazarskoj banji ostanu neporaženi i dočekuju Real na 11. mestu. Imaju povoljan bilans u Milanovcu, kao i gosti, tako da nas očekuje zanimljiva i neizvesna utakmica. Ekipa iz Podunavaca je uspešnija na strani, što je razumljivo ako se zna da su bili suspendovani tri meča sa svog stadiona.

Petrovčni nisu mogli ni sanjati da će imati ovako sumornu jesen i da će prezimiti na poslednjem mestu, sa malim šansama da zadrže postojeći status. Sa Švajcarije su ispraćeni sa pola tuceta golova u mreži i 13 kola su bez pobede. Jedi su domaćin bez pobede pored Mlave (tri boda) i protiv Jošanice teško će prekinuti negativan niz. Gosti kao da su se pretplatitli na remije u zadnje vreme i na strani su pokupili tek mrvice (četiri boda). Znajući za njihovu srčanost, veliku borbenost, daće sve od sebe da se vrate u daleki Novi Pazar neporaženi. Biće lišeni usluga Kurtija i bolesnog Dolovca, dok se u ekipu vraća veteran Ferizović.

Sloga iz Požege je u Priboju skinula najveći skalp u dosadašnjem toku prventva. Mladi sastav je iznenadio favorizovanog domaćina, bio ravnopravan tokom celog susreta i na kraju kaznili golom grešku domaćina. Radost im je brzo presela i pretnje da će im biti uskraćena primanja nisu ih ostavili ravnodušnim. Reče trener Nikitović da ih sutra u duelu sa Valjevcima očekuje jedna od najtežih utakmica na domaćem terenu. Budućnost Krušuk 2014 igra taktički dobro, disciplinovani su i znaju da iznenade u gostima (Borac 1926 i Loznica). Gostima sa Kolubare se omaklo u duelu sa OFK Mihailovcem i neplanirano su ostali bez tri boda. Devet kola su bez poraza i serija remija zadržala ih je na visokom petom mestu. Odigraće u niskom bloku, agresivno, sa pritiskom na loptu.

Dva preostala duela odigraće se u nedelju.

Vrelo Sport je imalo brojne pehove i deluju deprimirano. Razočarani trener Gavrić je uprkos porazu zadovoljan izdanjem u Loznici i smatra da su oštećeni za jedanaesterac (nije im sviran u dosadašnjem toku prvenstva). Igraju dobro, ali su ih individualne greše zadnje linije skupo koštale. Pored Uba dolazi Tutin sa kojim se nalaze na deobi 13. i 14. mesta. I gosti dolaze u sumornom raspoloženju (tri poraza) i daleko su od nekadašnjih pozicija. Dobar otpor su pružili lideru i jedan gol je odlučio, neophodno je da propušteno kod kuće nadoknade na strani.

OFK Mihailovac je odoleo na Pećinama i, koliko toliko, učinio borbu za opstanak izglednom, mada su i dalje pri dnu sa skomnog zalihom bodova. Za rivala će imati oporavljene Zlatiborce, koji su visokom pobedom nad fenjerašem iz Petrovca prekinuli niz od četiri poraza. Da li je meč sa Slogom 33 bio samo blesak ili nagoveštaj izlaska iz krize ostaje da se vidi u 90 minuta pored auto puta.


Polet (Lj) : Real
Jošanica 2 : 2 Loznica
Zlatibor : Tutin
Budućnost Krušik 2014 1 : 1 Borac 1926
FAP : Vrelo Sport
Mladi radnik 1926 4 : 2 Omladinac (Z)
Sloga (P) 3 : 0 Takovo
OFK Mihajlovac : Sloga 33
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 1926 23 20 1 2 61
2 FAP 23 18 2 3 56
3 Sloga (P) 24 13 4 7 43
4 Loznica 23 10 7 6 37
5 Real 23 10 4 9 34
6 Budućnost Krušik 2014 23 8 8 7 32
7 Polet (Lj) 23 10 1 12 31
8 Omladinac (Z) 23 8 6 9 30
9 Takovo 24 8 5 11 29
10 Mladi radnik 1926 23 6 9 8 27
11 Zlatibor 23 7 5 11 26
12 Tutin 23 6 6 11 24
13 Jošanica 23 5 8 10 23
14 Sloga 33 23 6 5 12 23
15 Vrelo Sport 23 5 6 12 21
16 OFK Mihajlovac 23 4 5 14 17