XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Alisa Marić dočekala strelce

BEOGRAD, 3. mart (Info centar).- Alisa Marić, ministar omladine i sporta Srbije dočekala je streljačku reprezentaciju po povratku sa Šampionata Evrope u Danskoj i čestitala na uspešnom predstavljanju Srbije.

Strelci su osvojili dve ekipne medalje, ženska reprezentacija pištoljem u sastavu Zorana Arunović, Jasna Šekarić i Bobana Veličković okitila se zlatim, muška selekcija ovim oružjem u kojoj su gađali Andrija Zlatić, Damir Mikec i Dimitrije Grgić postala je vicašapion Evrope.

- Strelci su još jednom obradovali sve ljubitelje sporta u Srbiji – istakla je Alisa Marić u pozdravnoj reči. - Veliko mi je zadovoljstvo i da vam lično čestitam na sjajnim rezultatima. Osvajanjem ekipnih medalja potvrdili ste da imate jak timski duh i nadam se da će i na narednim takmičenjima biti novih trofeja.

Predsednik Streljačkog saveza Srbije Obrad Stevanović zahvalio se Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Olimpijskom komitetu, Sportskom savezu Srbije i medijima na podršci streljačkoj organizaciji da se izbori sa problemima iskrslim pred put:

- Bili smo suočeni sa dve nevolje: da li će strelci uopšte učestvovati zbog suspenzije Evropske streljačke konfederacije zbog duga za koji SS Srbije nije bio odgovoran i - novim pravilima. Oba problema smo uspešno rešili - prvi uz podršku Ministarstva omladne i sporta Srbije a drugi su sami strelci, rukovodstvo reprezentacije i treneri uspešno prevazišli na samom takmičenju o čemu svedoče trofeji i visoki plasmani. Čestitam strelcima, stručnom timu i trenerima na ovim sjajnim rezultatima jer su nastavili su tradiciju da se sa EŠ ne vraćaju bez medalja.

Zorana Arunović je istakla da je ženska reprezentacija pištoljem u Danskoj opravdala ulogu favorita:

-Ovo je treća zlatna medalja u četiri godine i obaćavam da ćemo tako i nastaviti. Hvala svima koji su nas podržali, nadam se da ste zadovoljni načinom kako smo vam se odužili. Moglo je, iskreno, da bude i još bolje, imali smo nekoliko “stativa”. Moram da kažem i da odavno nisam bila na takmičenju sa više propusta u organizaciji. Posebno su loše bile mete koje su uticale da rezultati pištoljem, ali i puškom, budu katastrofalni. Nova pravila za finale su naglavačke okrenula streljački sport, ali, jedno je sigurno, moramo da se prilagdimo i okrenemo ovakav način takmičenja u svoju korist. Povratka na staro više nema. Zlatna medalja je mnogo slatka, sve nas je obradovala pogotovo posle svih neizvesnosti i peripetija oko odlaska.

Damir Mikec se zahvalio u ime svih strelaca Ministarstvu omladine i sporta, OKS, Streljačkom savezu Srbije i klubovima koji su uložili veliki napor da reprezentacija gađa u Odenzeu:

-Rešili smo da malo ubrzamo ritam i da osvajamo medalje svake godine, a ne svake druge – našalio se Mikec.- Nova prilika je već u avgustu na EŠ u Osijeku. Cilj je da budemo kao naše drugarice, one imaju tri zlata, a mi tri srebra i red je da “ubijemo” i mi jedan najsjajniji trofej. Žao mi je što smo Zorana i ja osvojili “drvenu” medalju za četvrto mesto, ali i to je deo sporta. Od sutra gađamo u Kuvajtu na jakom takmičnjeu, nema vremena za predah.

Ivana Maksmimović, koja je sa 418 krugova postavila prvi svetski i evropski rekord osnovnog dela po novim pravilima i, potom, nije osvojila pojedinačnu medalju, je rekla:

- Tužna sam, jer sam se veoma trudila i u meču ali i u finalu da sve uradim kako treba, ali je na kraju izostala nagrada. U osnovnom delu sam gađala dobro i tu mi je ocenjivanje na decimalu išlo u prilog. Imala sam tri pogotka 9,9 i jedan 9,6 i po starom računanju sa 396 krugova bih se jedva provukla u finale. Međutim, “jaki” centri su me izbacili na prvo mesto sa svetskim rekordom, ali u finalu nisam bila tako dobra. Puška je počela da mi “radi” i ispala sam prva. Ovo je dobra pouka, čini mi se da još više mrzim nova pravila, ali moram da im se prilagodim jer su ona naša - surova stvarnost.

Uz dve ekipne medalje, zlatom ženske seniorske selekcije pištoljem i srebrom muške reprezentacije ovim osvojena su i tri četvrta mesta: Damir Mikec – pištolj, seniori, Zorana Arunović – pištolj, seniorke i ženska seniorska reprezentacija puškom, dva peta mesta: Andrea Arsović – seniorke, puška i muška juniorska reprezentacija puškom, jedno sedmo mesto: Andrija Zlatić – seniori, pištolj, tri osma mesta: Bobana Veličković – seniorke, pištolj, Ivana Maksimović – seniorke, puška i Tiha Todorović – juniorke, puška, kao i jedno deseto mesto: Andrija Milovanović – junori - puška.

Seniorska muška reprezentacija puškom bila je 12. a ovim oružjem Nemanja Mirosavljev je završio na 15. poziciji.

U revijanom takmičenju „50“ gde miks timovi (takmičar i takmičarka) gađaju mečeve po 25 dijabola na ispadanje, Damir Mikec i Zorana Arunović su osvojili drugo mesto pištoljem iza ruske kombinacije i zaradili 2.000 evra, dok su Dragan Markovića i Ivana Maksmović puškom bili četvrti (eleminisali su ih pobednici Francuzi) i podelili su 300 evra.

- Moram da kažem da je ovo sjajan uspeh ali uz malo sportske sreće i boljim snalaženjem u novim pravilima, mogli smo i do još trofeja – ocena je v.d. selektora Gorana Maksimovića.- Lane u Finskoj imali smo tri finala i dve pojednačne medalje, a u Danskoj je svih sedam finalista ostalo bez trofeja. Moramo još više da radimo i vežbamo gađanje u finalu po novim pravilima, ali i da u osnovnom delu strelci „jure“ jake centre. Sada se traži pogodak od 10,5 i bolji. Sugurno će i ovo takmičenje biti predmet rasprave u međunarodnim stručnim krugovima, pogotovo zbog veoma loših rezultata. Nove laserske mete sa svetlosnim diodama levo i desno, ali ne i gore i dole, što je stvaralo „crtu“ preko kruga, su „uništile“ rezultate.

Maksimović je saopštio i sastav za turnir „Velika nagrada Emira od Kuvajta“ koji je počeo u Kuvajtu i trajaće do iduće subote: u nedelju 3. marta u 20 časova putuju Damir Mikec, Andrija Zlatić, Dimitrije Grgić (pištolj) i Nemanja Mirosavljev (puška) kao i trener Aleksandar Zlatić, a u ponedeljak 4. marta Zorana Arunović, Jasna Šekarić, Bobana Veličković (pištolj), Ivana Maksimović i Andrea Arsović (puška) i trener Mira Maksimović. Gađaće MK i vazdušnim oružjem uz bogat nagradni fond. Sudiće i srpske sudije Nikola Marić i Mitja Grgić.

Vođa delegacije na EŠ bio je Nenad Petković generalni sekretar SS Srbije. U tručnom timu su bili treneri Dragan Donević i Jelena Arunović. Reprezentacije je dočekao veliki broj strelaca, streljačkih radnika i članova porodice.